Julehilsen fra fylkesstyret
Kjære medlemmer og tillitsvalgte i Utdanningsforbundet Buskerud
Publisert 18.12.2024
Kjære medlemmer og tillitsvalgte i Utdanningsforbundet Buskerud
Publisert 18.12.2024
Det ble brudd i forhandlingene om inkluderende arbeidsliv, og IA-avtalen er skrinlagt – i hvert fall for øyeblikket. Men hva betyr dette for deg og din arbeidsplass?
Publisert 12.12.2024
Oppslagsverk for ulike faser i ordinære lokale forhandlinger, og et hjelpemiddel til å stake ut mer langsiktige strategier for lokal lønnspolitikk og andre typer forhandlingsarbeid lokalt.
Hvordan få tilbake lesegleden i klasserommet? Fagnettverket i norsk har laget sju tips til hvordan du kan få det til. Tipsene finner du både på nettsiden og som en nedlastbar plakat på bokmål, nynorsk og nord-samisk.
Publisert 20.11.2024
Lærerprofesjonens kunnskapsgrunnlag har tilfang fra flere fagdisipliner og fra praktisk lærerarbeid. Det trengs en bevisst innsats for å knytte de ulike teoretiske og praktiske delene sammen til et hele som er relevant for den sammenhengen kunnskapen skal brukes i.
Fornorskingspolitikken som norske myndigheter har ført overfor samer, kvener og norskfinner, har hatt alvorlige konsekvenser for deres kultur, språk, identitet og levekår.
Sentralstyret har vedtatt prinsipper for Utdanningsforbundets arbeid med klima og bærekraft (sentralstyresak 160/24). Etablering av prinsipper er ett tiltak for å styrke politikkområdet. Målet er at prinsippene skal bidra til å integrere klima- og bærekraftperspektivet som en del av Utdanningsforbundets politiske arbeid.
FNs høynivåpanel om lærerprofesjonen fikk i oppdrag å finne løsninger på den globale lærermangelen, slik at alle barn, unge og voksne får undervisning av kvalifiserte lærere som har gode rammevilkår for sitt arbeid, er verdsatte og respekterte.
I denne brosjyren kan du lese om fordelene ved å være medlem i Utdanningsforbundet. Den finnes både på bokmål og nynorsk.
Veiledningsheftet for lokale forhandlinger i tariffområdet KS 2024.
Strategisk plan er det årlige styringsdokumentet for sentralstyrets arbeid og det politiske arbeidet i alle ledd i Utdanningsforbundet. Strategisk plan utarbeides på bakgrunn av «Vi utdanner Norge», som angir Utdanningsforbundets overordnede politikk og vedtatte satsingsområder for landsmøteperioden.
Fra august 2024 innføres modulstrukturerte læreplaner i voksenopplæringen. Dette webinaret har som mål å gi informasjon til lærere som skal undervise etter ny ordning fra høsten av.
Dette faktaarket er viet aktuell barnehagestatistikk basert på tall fra Utdanningsdirektoratet. Bak de nasjonale tallene er det store lokale variasjoner, både mellom kommuner og mellom barnehager i samme kommune.
Studentene svikter lærerutdanningene. – For å kunne rekruttere og beholde både barnehagelærere og lærere i barnehage og skole må vi se en klar reallønnsvekst i årets oppgjør, sa Geir Røsvoll på Unios inntektspolitiske konferanse.
Publisert 08.03.2024
Utdanningsdirektoratet publiserte 15. desember 2023 GSI-tallene for skoleåret 2023/24. Tallene i faktaarket gjelder per 1. oktober 2023.
Vold, trusler og trakassering mot ansatte er ikke en privatsak, det er et arbeidsmiljøproblem. Velkommen til Utdanningsforbundets arbeidsmiljøkonferanse hvor vi setter søkelyset nettopp på denne problemstillingen.
Tid for de minste er et satsningsområde for Utdanningsforbundet. I Innlandet ønsker vi å samle gode eksempler på påvirkningsarbeid, gode ideer til saker i media og gode leserinnlegg som kan skape inspirasjon til videre arbeid. Arbeidet i Innlandet ledes av Frode Jevne og Bjørn Martinsen. Disse kan kontaktes om du har tips, ideer eller kommentarer til denne siden.
Hovedavtalen i KS er forlenget med to år. I tillegg er det avtalt to sentrale partsarbeid.
Publisert 07.12.2023
Statlige midler til kommuner og fylkeskommuner blir i hovedsak bevilget som rammetilskudd. Da er det opp til lokalpolitikere og kommuneadministrasjonen å gjøre de nødvendige prioriteringene. Det igjen betyr at det å drive påvirkningsarbeid overfor kommuneadministrasjonen og lokalpolitikere om prioriteringer er en sentral oppgave for tillitsvalgte lokalt.
Statistikken for lærerutdanningene er viktig, blant annet for å følge utviklingen i rekrutteringen til læreryrket over tid. Oppmerksomheten rundt tallgrunnlaget er ofte preget av nasjonale gjennomsnittstall. Da kommer variasjonene i mindre grad fram.
De sentrale partene har i fellesskap laget en digital opplæring i hovedavtalen som gjelder i KS-området. Opplæringen skal gi en felles forståelse og kunnskap om avtalen.
Publisert 25.10.2023
For å styrke og utvikle Utdanningsforbundets arbeid med voksenopplæringsfeltet, ble det i 2021 vedtatt å etablere et nettverk der tillitsvalgte og andre aktører i voksenopplæringsfeltet kunne møtes.
Assistenter og andre ansatte i elevrettet arbeid bistår elever, lærere og annet personell i skolen. Årsverkene utført av denne gruppen har økt i mange år. Økningen har vært betydelig større enn økningen i antall elever.
Fra denne siden kan du laste ned manus fra Utdanningsforbundet Oslos kurs og konferanser etterhvert som de blir tilgjengelige. Innhold og utforming av manus står i sin helhet for forfatterens regning.
Oppdatert 19.09.2024
Vilkårene for barnehagelærernes planlegging av det pedagogiske arbeidet i barnehagen er for dårlig. Særlig bekymringsfullt er det at de færreste får tatt ut planleggingstiden sin. Dette går ut over kvaliteten i barnehagen og til syvende og sist de barna som går der.
Statistisk sentralbyrå har publisert nøkkeltall for videregående opplæring for 2022. I dette faktaarket blir et utvalg av disse nøkkeltallene presentert, i tillegg til tall fra Utdanningsdirektoratet.
Et stadig mer komplekst samfunn fører til en mer kompleks barnehage og skole som har behov for lærere med mange former for kunnskap.
Lurer du på hvilke prioriteringer Utdanningsforbundet gjorde i 2022? Eller er du nysgjerrig på hvilke målsettinger vi nådde? Les sentralstyrets årsmelding her.
Endringane i læreplanane etter innføringa av fagfornyinga gjorde at skulane i stor grad måtte skaffe seg nye læremidlar, både digitale og analoge. I val av læremiddel har arbeidsplasstillitsvalde ei viktig rolle.
Trenden er snudd. Etter noen års nedgang, vokser Utdanningsforbundet igjen i antall medlemmer i videregående opplæring. – Jeg vurderte ikke andre alternativer, sier Stine Haugvaldstad, nyinnmeldt medlem og fersk lærer.
Publisert 14.04.2023
Her kan du se opptak av webinaret "Hva er status for lærebøker og digitale læremidler i skolen?"
Utdanningsforbundet gjennomførte i vinter en undersøkelse blant 1200 arbeidsplasstillitsvalgte om læremiddelsituasjonen i skolen. Nå er resultatene her, og vi inviterte til til webinar for å presentere og diskutere funnene. Lenke til opptaket finner du nedenfor.
Kva utdanning har dei som er tilsett i ei undervisningsstilling i skulen, men som ikkje har lærarutdanning?
Faktaarket presenterer endelige tall for hvor mange som har søkt seg til de ulike lærerutdanningene i 2022 og antallet uteksaminerte kandidater.
Det 7. ordinære landsmøtet i Utdanningsforbundet vert halde i perioden 6.–9. november 2023 på Lillestrøm.
Publisert 14.03.2023
Utdanningsforbundet har over tid vært engasjert i arbeidet for økt tillit i utdanningssektoren. Hvilke muligheter og utfordringer byr regjeringens mål om en tillitsreform i offentlig sektor på?
Dette faktaarket er viet aktuell barnehagestatistikk basert på tall fra Utdanningsdirektoratet. Bak de nasjonale tallene er det store lokale variasjoner, både mellom kommuner og mellom barnehager i samme kommune.
Det er Steffen Handals budskap til lærere som har et engasjement for faget sitt når Utdanningsforbundet nå skal opprette fagnettverk for norsk, naturfag og kroppsøving.
Publisert 21.02.2023
Utdanningsdirektoratet publiserte 16. desember 2022 tallene fra Grunnskolens informasjonssystem for skoleåret 2022/23. Tallene i dette faktaarket gjelder per 1. oktober 2022.
Utdanningsforbundet har opprettet fagnettverk i norsk, naturfag og kroppsøving. Nettverkene skal engasjere seg i innholdet i og utviklingen av fagene, støtte det faglige engasjementet blant medlemmene og gi innspill på aktuelle saker.
Utdanningsforbundets strategiske plan – revidert for august 2022 til desember 2023 (bokmål)
Utdanningsforbundets strategiske plan – revidert for august 2022 til desember 2023 (nynorsk)
Er læreres streikerett reell, og skjer noe med frontfagmodellen?
Høsten 2020 tok skolene i bruk de første nye læreplanene. Utviklingen av nye læreplaner, og innføringen av dem i skolen, kalles fagfornyelsen. Parallelt blir det gjennomført en evaluering av arbeidet med å utvikle læreplanene og hvordan de vil virke i skolen.
Forslag om kutt i budsjettene i kommuner og fylker gir skoleledere og styrere mange bekymringer for neste år, sier Tormod Korpås, leder av sentralt lederråd.
Publisert 05.12.2022
Faktaarket presenterer tall for hvor mange som har søkt opptak til de ulike lærerutdanningene, antallet planlagte studieplasser, antallet studenter som blir tilbudt studieplass i hovedopptaket samt hvor mange som er uteksaminert fra lærerutdanningsstudiene.
Siden etableringen av enhetsskolen på 1920-tallet har elever i Norge kunnet velge mellom offentlige og private skoler. Dette faktaarket presenterer den statlige ordningen for driftsstøtte til private skoler med rett til statstilskudd.
Høsten 2020 tok skolene i bruk de første nye læreplanene. Utviklingen av nye læreplaner, og innføringen av dem i skolen, kalles fagfornyelsen. Parallelt blir det gjennomført en evaluering av arbeidet med å utvikle læreplanene og hvordan de vil virke i skolen.
Høsten 2020 tok skolene i bruk de første nye læreplanene. Arbeidet med å utvikle de nye læreplanene og innføringen av dem i skolen, kalles fagfornyelsen. Parallelt blir det gjennomført en evaluering av arbeidet med å utvikle læreplanene og hvordan de vil virke i skolen.
Maren Songe-Møller (33) brenner for at skolen hennes skal være et godt sted å jobbe, slik at den også blir et bra sted for elevene. Derfor hun er tillitsvalgt.
Plasstillitvalgt Nicolai Martinuzzi (42) synes mange skolerutiner stjeler av lærernes tid med elevene. Dessuten synes han det er viktig å slåss for lønn.
Pensjonistenes representasjon og rettigheter i Utdanningsforbundet ble endret etter vedtak på landsmøtet i 2019.
Et stadig mer komplekst samfunn fører til en mer kompleks barnehage og skole som har behov for lærere med mange former for kunnskap.
Oppdatert 31.03.2022
Vi trenger flere med på laget for å styrke dine lønns- og arbeidsvilkår. Du bidrar til å styrke organisasjonen, og de du verver får en valgfri velkomstgave. Sammen bidrar dere begge til et sterkere fellesskap.
1. januar 2017 trådte den nye grunnbemanningsavtalen for Oslos barnehager i kraft. Vi forsøker her å gi svar på de vanligste spørsmålene om avtalen.
Oppdatert 31.03.2022
Utdanningsforbundet vil i dette seminaret sette søkelys på erfaringer med partssamarbeid innenfor utdanningssektoren i verden i dag. Du møter Unifah Rosyidi (Persatuan Guru Republik Indonesia), Carlos Vargas-Tamez (UNESCO), Liz Helgesen (Unio), Gerd-Hanne Fosen (Norad) og Marit Himle Pedersen (Utdanningsforbundet). Seminaret blir også streamet. Meld deg på i dag!
Ny spesialutgave av Forbundsnytt tilbyr tips, råd og erfaringer som kan bidra til å bedre arbeidsmiljøet. Les hele utgaven her!
Publisert 17.03.2022
Lønnsramma i offentlig sektor må opp. De to siste årene har ansatte i privat sektor tatt ut mer enn den kommuniserte ramma i frontfaget, og ansatte i offentlig sektor har blitt hengende etter lønnsmessig. Dette må kompenseres i årets tariffoppgjør.
Publisert 15.03.2022
En innvending mot minstenormen for lærertetthet er at andre yrkesgrupper i grunnskolen på sikt vil presses ut. Hva sier tilgjengelig statistikk om det?
Dette faktaarket er viet aktuell barnehagestatistikk basert på tall fra Utdanningsdirektoratet. Bak de nasjonale tallene er det store lokale variasjoner, både mellom kommuner og mellom barnehager i samme kommune.
Dette faktaarket presenterer statistikk om bruk av assistenter og andre ansatte i elevrettet arbeid i grunnskolen. Årsverkene utført av denne gruppen har økt i mange år.
Arbeidsplasstillitsvalgte er det nærmeste kontaktleddet til medlemmene og har derfor en sentral rolle både i å verve, engasjere og beholde medlemmer i Utdanningsforbundet.
Slik kan du planlegge og gjennomføre årsmøter i lokallaget.
Tariffavtaler, lønnsramme, overheng, glidning og uravstemning? Du har hørt ordene, men hva ligger i begrepene? Denne brosjyren gir en kortfattet innføring til deg som er fersk i spørsmål om lønn og tariff.
Utdanningsforbundet arbeider for at klima- og bærekraftspørsmål skal inngå som en del av partssamarbeidet. Ditt viktigste bidrag som tillitsvalgt er å ta med deg klima- og bærekraftperspektivet inn i tillitsvalgtarbeidet og bruke arenaene du allerede har.
Arbeidstakerorganisasjonene og KS er nå enige om en ny hovedavtale. Den nye avtalen er en toårig avtale som vil gjelde fram til utgangen av 2023.
Publisert 26.01.2022
Påvirkningsarbeid overfor kommuneadministrasjonen og lokalpolitikere om prioriteringen av økonomiske ressurser er en sentral oppgave for tillitsvalgte lokalt.
Ved tariffoppgjør legges det opp til involverende prosesser i organisasjonen. Tillitsvalgte i lokallaget har en viktig rolle i dette arbeidet.
Denne guiden kan hjelpe deg som jobber i statlig tariffområde med å få høyere lønn.
Utdanningsdirektoratet publiserte 16. desember 2021 tallene fra Grunnskolens informasjonssystem for skoleåret 2021/22. Tallene i faktaarket gjelder per 1. oktober 2021.
13. oktober 2021, en måned etter valgdagen, la den påtroppende regjeringen Støre fram sin erklæring om hovedlinjene i politikken den vil føre de kommende fire årene – Hurdalsplattformen.
Regjeringen varslet i 2017 en desentralisert ordning for kompetanseutvikling. Målet var sterkere lokal forankring og tilpasning i den statlige kompetanseutviklingen.
I dette faktaarket ser vi på hvor mange som har søkt opptak til de ulike lærerutdanningene, antallet planlagte studieplasser, antallet studenter som blir tilbudt studieplass i hovedopptaket samt hvor mange som er uteksaminert fra lærerutdanningsstudiene.
Øysten Vigrestad (36) har vært tillitsvalgt på Nesbru videregående skole i fem år. Konkurransen fra andre organisasjoner har aldri vært større enn nå, mener han.
Espen Lia (45) likte dårlig tonen i klubben da han startet lærerkarrieren. Han valgte å bli tillitsvalgt for å gjøre noe med det.
– Utdanningsforbundet må tørre å være tydelige i viktige saker, sier arbeidsplasstillitsvalgt (ATV) ved Gakori skole i Alta, Lisa H. Bellika.