Ansatte i private barnehager med overenskomst i Virke har hybridpensjon med lønnsvekstgaranti etter lov om tjenestepensjon, samt AFP i Fellesordningen.
PBL
Ansatte i private barnehager med hovedtariffavtale i PBL har hybridpensjon etter lov om tjenestepensjon.
Pensjonsordningen trådte i kraft 1. januar 2020. Pensjonsordningen gjelder de som født i 1968 og senere, samt alle som er ansatt etter 1. januar 2020.
Pensjonsløsningen med PBL innebærer:
Alderspensjon etter tjenestepensjonsloven (hybridpensjon)
Maksimal sparesats på 7 %
Tjener opp pensjon alle år du jobber
Livslang pensjon
Lik pensjon for kvinner og menn
Kan tas ut fleksibelt fra 62 år. Man kan jobbe og ta ut pensjon samtidig.
Kan, men må ikke velge risikoprofil og investeringsvalg
Ansatte i private barnehager med hovedtariffavtale i FUS har hybridpensjon etter lov om tjenestepensjon. Pensjonsordningen trådte i kraft 1. januar 2017.
Pensjonsløsningen med FUS innebærer:
Alderspensjon etter tjenestepensjonsloven (hybridpensjon)
Maksimal sparesats på 7 %
Tjener opp pensjon alle år du jobber
Livslang pensjon
Lik pensjon for kvinner og menn
Kan tas ut fleksibelt fra 62 år. Man kan jobbe og ta ut pensjon samtidig
Ansatte i Norlandia-barnehagene skal i henhold til protokoll 2. desember 2020 sikres hybridpensjon etter lov om tjenestepensjon senest med virkning fra 1. januar 2023.
Ansatte i Norlandia-barnehagene har i dag innskuddspensjon med maksimal sparesats og privat AFP. Ansatte som tilhørte PBL-området per 31. desember 2014 har ytelsesordning.
Standard tariffavtale for barnehager
Ansatte i private barnehager med Standard tariffavtale II har hybridpensjon med lønnsvekstgaranti etter lov om tjenestepensjon, samt AFP i Fellesordningen.
Hybridpensjon har elementer fra ytelses- og innskuddspensjon. Hybridordningen er i utgangspunktet en livsvarig og kollektiv ytelse. Du betaler en årlig premie til et pensjonskollektiv, ikke til deg selv og dine arvinger. Når du dør, går kapitalen tilbake til de andre medlemmene av forsikringsordningen.
Minimumsinnskudd er 2 % av all inntekt. Maksimalgrenser for innskudd er 7 % av lønn opp til 12 G, i tillegg 18,1 % av lønn mellom 7,1 og 12 G. Hver enkelt ansatt får en innskuddskonto. Arbeidsgiver må betale et tillegg på om lag 1 prosent for kvinner, fordi kvinner lever lengre enn menn og henter følgelig mer ut av pensjonskollektivet enn menn.
Pensjonsbeholdningen reguleres med avkastning, men det er mulighet til å legge inn ulike garantier, for eksempel av beholdningen blir regulert i takt med lønnsveksten.
Bedriften er ansvarlig for kostnadene hvis du slutter eller du tar ut pensjon.
Ved innskuddspensjon fastsettes et årlig innskudd. Innskuddet er en avtalt prosentsats av årslønn eller et fast kronebeløp. Innskuddet bestemmes uavhengig av alder og kjønn. Etter lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) skal minimum 2 % av lønn mellom 1 G og 12 G innbetales til den ansattes pensjonskonto. Virksomheten kan velge høyere sparesatser.
Maksimalgrenser for innskudd er 7 % av lønn opp til 12 G og i tillegg 18,1 % av lønn mellom 7,1 og 12 G. Hver enkelt ansatt får en innskuddskonto.
Innskuddene og avkastningen i fondene bestemmer størrelsen på den fremtidige alderspensjonen.
Arbeidstaker har hele risikoen for pensjonens størrelse. Arbeidstaker har ingen garanti for innskutt beløp eller avkastning. Du er selv ansvarlig for kostnadene hvis du slutter eller du tar ut pensjon.
Oppheving av 12 måneders-regelen Den såkalte 12-månedersregelen i innskuddspensjonsordninger ble opphevet fra 1. januar 2021.
Det betyr at man fra da ikke lenger trenger å være ansatt i minst 12 måneder for å få med seg sin pensjonsopptjening. Endringene innebærer at arbeidstaker i virksomheter med innskuddspensjonsordning får med seg sin opptjente pensjonskapital uavhengig av lengden på arbeidsforholdet.
Egen pensjonskonto Egen pensjonskonto for innskuddsordninger trådte i kraft 1. januar 2021.
Med egen pensjonskonto får arbeidstakere samlet pensjonen sin på én konto, og på denne måten få bedre oversikt og mer pensjon for hver sparte krone. Dette vil skje automatisk om ikke arbeidstaker reserverer seg og velger en annen leverandør.
Ytelsespensjon definerer et pensjonsnivå. Din pensjon blir en avtalt prosentandel av lønnen du har når du går av med pensjon (sluttlønn).
Du kan ta ut alderspensjon fra du er 62 år eller senere, helt eller delvis. Du kan få utbetalt tjenestepensjon uten at folketrygd utbetales, og du kan fortsette å arbeide med videre pensjonsopptjening.
Du må videre være over 20 år og ha minst 20 % stilling.
Årlig alderspensjon fra pensjonsordningen utgjør differensen mellom 66 % av pensjonsgrunnlaget og antatt alderspensjon fra folketrygden. Antatt folketrygd beregnes etter reglene i lov om foretakspensjon § 5-5.
For at man skal få utbetalt full alderspensjon, kreves det normalt 30 års medlemskap i pensjonsordningen. Alderspensjonen skal ikke levealdersjusteres.