Utdanningsforbundet har over 9000 medlemmer som er ansatt i Oslo kommune. Her kan du lese hvordan de sentrale tariffoppgjørene i tariffområdet foregår.
Utdanningsforbundet har over 9000 medlemmer som er ansatt i Oslo kommune. Her kan du lese hvordan de sentrale tariffoppgjørene i tariffområdet foregår.
Det er klare likheter mellom oppgjørene i KS og Oslo kommune. Oslo kommune er et eget tariffområde, som har egne forhandlinger. Arbeidstakerne er også her representert gjennom de fire store hovedorganisasjonene, LO (om lag 18.000 medlemmer) Unio (13.776 medlemmer), Akademikerne (3.500 medlemmer) og YS (1.100 medlemmer).
Som i KS er det hovedoppgjør og mellomoppgjør annet hvert år, hvor det i et hovedtariffoppgjør forhandles både om lønn og om andre bestemmelser i hovedtariffavtalen. I 2025 er det et mellomoppgjør, hvor det bare forhandles om lønn, mens det i 2024 ble et resultat som har snudd lavtlønnsprofilen vi har hatt de siste årene i kommunen og forbedret kompetansebestemmelsen som styrker muligheten for å se kompetanseutvikling i sammenheng med lønnsutvikling. Mulighetene for permisjon med lønn ved etter- og videreutdanning er også styrket.
Ulike lønnssystemer i KS og Oslo
Forhandlingene starter som oftest i april, hvor hovedsammenslutningene overleverer sine første, innledende krav. Det kan komme nye og endrede krav underveis i forhandlingene. Forhandlingene foregår parallelt med forhandlingene i KS og staten.
– Hovedforskjellen mellom KS og Oslo er at de har to ulike lønnssystem. Det gjør at virkemidlene i de to oppgjørene er forskjellige, de ulike lønnssystemene gir både muligheter og begrensninger, sier Marianne Lange Krogh. Hun er leder i Utdanningsforbundet Oslo, og startet som forhandlingsleder i 2024.
I forhandlinger gjelder det ikke å spille ut alle kortene med en gang, og det er mange hensyn å ta. Unios medlemsorganisasjon i Oslo kommune består av:
Utdanningsforbundet: 9 598
Norsk Sykepleierforbund: 3 023
Norsk Fysioterapeutforbund: 320
Akademikerforbundet: 296
Norsk Ergoterapeutforbund: 278
Bibliotekarforbundet: 102
Forskerforbundet: 91
Norsk Tannpleierforening: 37
Det norske maskinistforbund: 24
Presteforeningen: 1
Først skal man bli enige innad om prioriteringene, så er det hensynet til de andre hovedsammenslutningene. Og, hva tenker motparten? Hva er viktigst for dem å få gjennom? Kan de gi oss noe vi vil ha, dersom vi gir noe annet tilbake? Hva er viktigst for oss? Alle organisasjonene har ulike medlemmer med ulike ønsker og krav.
– Lønn viktigst!
Lange Krogh er likevel klar på hva som er det aller viktigste for Unio i årene fremover.
– Lønn! Det er utvilsomt det viktigste i årene som kommer. Samtidig MÅ vi rekruttere og beholde arbeidskraft i kommunen.
– De siste hovedoppgjørene har hatt en lavlønnsprofil som vi jobber for å snu, men Oslo kommune må anerkjenne de rekrutteringsutfordringene vi har innenfor helse og utdanning. Da må det brukes lønnsmessige virkemidler for å få det på plass, sier Lange Krogh.