- Startside
- Vår politikk
- Publikasjoner
- Nasjonale og internasjonale konkurranser innen yrkesfag
Nasjonale og internasjonale konkurranser innen yrkesfag

For å øke interessen for yrkesfag, er ett av virkemidlene nasjonale og internasjonale konkurranser.
Publisert 14.03.2025
Publisert 14.03.2025
Nasjonale og internasjonale konkurranser innen yrkesfag
For å øke interessen for yrkesfag, er ett av virkemidlene nasjonale og internasjonale konkurranser.
Last ned Nasjonale og internasjonale konkurranser innen yrkesfag. Faktaark 7:2025
WorldSkills Norway (WSN) er en ideell organisasjon som samarbeider for å heve statusen, øke interessen og styrke kvaliteten på norsk yrkesutdanning. WSN arrangerer nasjonale yrkeskonkurranser som Skole-NM og Yrkes-NM, og organiserer det norske Yrkeslandslaget, som deltar i internasjonale konkurranser.
Dette faktaarket gir en oversikt over organiseringen av konkurransene, nasjonalt og internasjonalt, med vekt på skolekonkurransenes plass og rolle i arbeidet.
WorldSkills Norway (WSN) ble stiftet i 1952 og er en del av WorldSkills International. Organisasjonen ble etablert for å fremme interessen og kvaliteten i norsk yrkesutdanning. Den har som formål å utvikle ferdigheter etter internasjonale standarder og bidra til at norske fagarbeidere holder høyt internasjonalt nivå.
Bak WSN står flere sentrale aktører, blant annet NHO, LO, Utdanningsdirektoratet og KS, i tillegg til landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner. Utdanningsforbundet er medlem og sitter i styret i WSN.
WorldSkills International er den overordnede organisasjonen, og har over 80 medlemsland fra alle kontinenter. De arrangerer verdens største yrkeskonkurranse, kjent som WorldSkills Competition (Verdensmesterskapet for yrkesfag) hvor unge fagarbeidere fra hele verden møtes for å konkurrere i nærmere 70 ulike fagområder. I tillegg arrangeres EuroSkills (Europa-mesterskapet for yrkesfag), hvor deltakere fra medlemslandene konkurrerer i ulike yrkesfag.
Skolekonkurranser i Norge
I Norge arrangeres det skolekonkurranser for elever i yrkesfaglige utdanningsprogram. Skolekonkurranser har som mål å øke interessen for yrkesfag generelt, gi elevene verdifull erfaring, fremme rekrutteringen til fagene og styrke båndet mellom skole og arbeidsliv. Skolekonkurranser skal også bidra til å synliggjøre yrkesfag som et attraktivt utdanningsvalg, noe som er viktig for å sikre tilgangen på kvalifiserte fagarbeidere i framtiden.
Skole-NM
Skole-NM er en årlig konkurranse for elever i videregående skole på yrkesfaglige utdanningsprogram/Vg2. Den ble første gang holdt i 2017, med 240 skoler fra 13 fylkeskommuner. Konkurransen arrangeres av WSN i samarbeid med fylkeskommunene, skoler og bransjeorganisasjoner. Elever fra hele landet kvalifiserer seg gjennom regionale uttak og får muligheten til å konkurrere i sine fag. Skole-NM har tre hovedformål: å være en metode for læring, å styrke samarbeidet mellom skole, bedrifter og lokalsamfunn, samt å heve omdømmet til yrkesfagene.
Det er mellom 25 og 40 fag på programmet hvert år. Det kan arrangeres konkurranser i de fag som fylkene ønsker å ha med på programmet. Noen av fagene som har vært representert i Skole-NM er bilfag, helsefag, restaurant- og matfag, tømrerfaget og frisørfaget.
Skole-NM fungerer som en arena der elever får vist fram sine ferdigheter for kommende lærebedrifter og mulige arbeidsgivere. Denne arenaen er også ment å bidra til å skape økt forståelse for kravene i arbeidslivet (kilde: WSN).
WorldSkills Norge har utarbeidet en elektronisk håndbok i hvordan delta og arrangere skolemesterskap og Skole-NM (kilde: WSN). Håndboka er ment som et verktøy for alle som vurderer å arrangere konkurranser, den sier noe om reglement, oppgaver og vurderingskriterier, avvikling av seremonier, årshjul med mer. Den kan også være et verktøy for lærere, skoleledere, rådgivere og andre som ønsker å vite mer om formålet med og organiseringen av skolekonkurranser.
Yrkes-NM for unge lærlinger og fagarbeidere
I tillegg til Skole-NM arrangeres det Yrkes-NM hvert annet år. Begge konkurransene fungerer også som uttak til det norske yrkeslandslaget. I april 2025 blir Yrkes-NM avholdt i Førde, hvor 100 utøvere konkurrerer i 10 yrkesfag. WSN samarbeider med Vestland fylkeskommune, lokale opplæringskontor, bedrifter og fag- og bransjeorganisasjoner. Parallelt med Yrkes-NM er det en stor yrkesmesse hvor publikum kan prøve ulike yrker, møte bransjeaktører og få veiledning om utdanningsvalg.
Yrkeslandslaget
Yrkeslandslaget er det norske landslaget for yrkesfag. Landslaget består av unge fagarbeidere som konkurrerer internasjonalt. Landslaget blir tatt ut etter regionale og nasjonale konkurranser. Laget deltar i EuroSkills og WorldSkills.
Norge deltar vanligvis i rundt 25–30 fag i EuroSkills og WorldSkills. Disse fagene dekker områder som håndverk, industri og helse- og serviceyrker. Totalt blir det konkurrert i over 60 yrkesfag internasjonalt. Uttaket skjer primært gjennom Yrkes-NM, men andre konkurranser kan unntaksvis benyttes. Bransjeorganisasjonene står for uttaket i de ulike fagene. Utøverne får en «personlig trener» (ekspert) som følger dem fram til mesterskapet, og laget har jevnlige samlinger for å bygge en felles kultur. Det er avgjørende at arbeidsgivere og bransjeorganisasjoner støtter opp om deltakelsen og legger til rette for nødvendig trening.
Internasjonale konkurranser
De fleste europeiske land har konkurranser på nasjonalt nivå, som fungerer som kvalifisering til internasjonal deltakelse i EuroSkills og WorldSkills. Begge konkurransene arrangeres av utdanningsmyndigheter, yrkesorganisasjoner og bransjeaktører. I tillegg til lærlingene, møtes også mange eksperter, delegater og observatører fra de deltakende land under konkurransene. Ekspertene samarbeider om å utforme oppgaver og vurderingskriterier, og står for bedømmingen under konkurransene. Det samles også delegater fra deltakerlandene.
EuroSkills
Dette er den største yrkeskonkurransen i Europa og arrangeres annethvert år. Konkurransen er åpen for unge fagarbeidere og lærlinger under 25 år fra land i Europa. EuroSkills fungerer som en plattform for å vise fram yrkesfaglige ferdigheter på høyt nivå, samtidig som det gir deltakerne verdifull erfaring og inspirasjon fra de andre deltakerne. Norge deltok i Gdansk i Polen i 2023, og tok gull i bilskadefaget og bronse i både helsearbeider- og elektrikerfaget.
I 2025 blir EuroSkills avholdt i Herning i Danmark, under parolen «Dyktige for en grønnere fremtid». Her skal ca. 600 unge fagarbeidere fra 32 land konkurrere i 38 forskjellige fag. Det forventes å komme opp mot 100 000 besøkende i løpet av arrangementet (kilde: Euroskills2025). Det er stor oppmerksomhet på bærekraft og bærekraftige løsninger, og styret i EuroSkills arbeider for at arrangementet skal bli det mest bærekraftige arrangementet noen gang. Det påhviler arrangørene et ansvar både gjennom materialvalg, resirkulering, avfallssortering o.l., samtidig som man gjennom konkurransene ønsker å demonstrere at unge, dyktige fagfolk får opplæring i bærekraftige løsninger og at fagarbeideren er rustet for grønn omstilling. Norge stiller med utøvere i 16 fag, alt fra tradisjonelle fag som kokk (individuelt) og anleggsgartner (lagkonkurranse) til et nytt fag: robotsystemintegrasjon .
WorldSkills Competition
Unge fagarbeidere fra over 80 land deltar i WorldSkills Competition. Konkurransen arrangeres annethvert år og skal fremme yrkesfag ved å vise fram talent, heve kompetanse og bygge nettverk. Den øvre aldersgrensen for deltakelse er 22 år.
Norge deltok i 2024 da det ble arrangert i Lyon i Frankrike. De 16 norske deltakerne representerte 14 ulike yrkesfag, blant annet helsefag, gullsmed- og frisørfaget og mekatronikk . Her fikk en av de norske deltakerne hedersmedalje for utmerket innsats.
ArcticSkills
ArcticSkills er en konkurranse for elever i Barentsregionen som arrangeres årlig i et av samarbeidslandene. ArcticSkills skal bidra til å rette søkelyset mot rekruttering til yrkesfagene i regionen. I 2024 ble konkurransen avholdt i Kirkenes og samlet over 100 deltakere fra Finland, Sverige og Norge. Det ble konkurrert i 13 fag, blant annet duodji (samisk håndverk og kunsthåndverk) og reindriftsfaget.
Rapporten Skolekonkurranser for yrkesfag – en mulighet for alle? (Fafo-notat 2017:08), viser at Skole-NM både inspirerer og engasjerer ungdom i deres utdanningsløp. Lærernes rolle i skolekonkurranser blir diskutert, med både positive og kritiske perspektiver. Mange lærere som deltar, ser skolekonkurranser som motiverende for læring, spesielt for de mest engasjerte elevene. De mener konkurransene gir en mulighet til å øve på spesifikke ferdigheter og kan gi elevene en mestringsfølelse.
Samtidig er det også lærere som peker på utfordringer som at skolekonkurranser ofte appellerer mest til de flinkeste elevene, mens resten av klassen kan falle utenfor. Noen lærere mener det er viktig å skille mellom skolekonkurranser som pedagogisk metode og deltakelse i nasjonale mesterskap. «Mange av dem som ikke orker eller evner å satse fullt, slutter fordi de mister motivasjonen. Tap av motivasjon skyldes trolig i en del sammenhenger at de ikke får tilstrekkelig tilbud om de ikke satser fullt», skriver forskerne (Fafo-notat 2017:08, s. 35). Flere lærere sier de har endret undervisningsmetodene sine som følge av skolekonkurranser. Noen mener konkurransene kan være en god metode hvis de involverer hele klassen, mens andre mener at arbeidsmengden for lærerne blir for stor i forhold til læringsutbyttet for elevene.
Deltakelse i skolekonkurranser
I 2020 gjennomførte Utdanningsforbundet en medlemsundersøkelse hvor blant annet skolekonkurranser var tema. Nær 70 prosent av lærerne som svarte, jobbet ved skoler som har deltatt i skolekonkurranser. Halvparten av dem har brukt skolekonkurranse som del av sin undervisning. Disse lærerne mener at en av utfordringene ved bruk av konkurranse i undervisningen var at hele klassen skal delta, ikke bare de elevene som sikter mot en konkurranse. Manglende økonomi og utstyr angis som hovedårsaken til at skoler ikke deltar i skolekonkurranser.
Utdanningsforbundets mener at skolekonkurranser er et viktig virkemiddel for å fremme kvalitet og status i fag- og yrkesopplæringen. Utdanningsforbundet er opptatt av at deltakelse i skolekonkurranser skal være frivillig, læreplanrelevante og ikke komme i tillegg til kompetansemålene i læreplanene. Skolekonkurranser må utvikles til å bli noe elever kan være med på, og at det ikke kan pålegges elever å delta. Skolekonkurranser skal utvikles innenfor lærernes ordinære arbeidstid, det skal være en del av undervisningen og ikke i tillegg til undervisning.
Kilder
- Andresen, Silje og Jon Rogstad (2017). Skolekonkurranser for yrkesfag – en mulighet for alle? Fafo-notat 2017:08
- ArcticSkills.com
- EuroSkills2025
- Utdanningsforbundet (2021). Internasjonal innflytelse på norsk fag- og yrkesopplæring? Temanotat 2/2021
- Utdanningsforbundet (2020). Utstyrssituasjonen i videregående opplæring – resultater fra en medlemsundersøkelse. Rapport 4/2020
- WorldSkills Norway