Forslag til endringer i integreringsloven, folketrygdloven og tannhelsetjenesteloven (innstramminger)

Departementene er tydelige på at forslagene skal bidra til å redusere ankomstene av fordrevne fra Ukraina til Norge. Et trist formål som føyer seg inn i rekken av flere tilsvarende lovendringer for denne flyktninggruppen.

Utgangspunktet slik Utdanningsforbundet ser det, er at Norge bør bistå flyktninger fra Ukraina som opplever krig i eget land. Det er selvsagt at Norge bidrar økonomisk gjennom militær bistand til Ukraina og også medisinsk hjelp til soldater og andre lemlestet av krigshandlinger. Norge har også store inntekter som følge av krigen, særlig gjennom salg av gass til Europa. Økonomisk burde vi ha mulighet for å hjelpe på samme nivå som vi opprinnelig la oss på da krigen brøt ut. Krigens utstrekning i tid gjør det ikke mindre nødvendig å bidra, ødeleggelsene av infrastrukturen i Ukraina er omfattende.

Vi er selvfølgelig fullt klar over at norske kommuner sliter med å tilby velferdstjenester som skolegang og barnehageplasser til et økende innbyggertall. Samtidig har de samme kommunene og det norske samfunnet generelt et behov for arbeidskraft innen mange velferdsområder. Ut fra statistikk vet vi at ca. 90 prosent av ukrainske lærere i grunnskolen er kvinner. Mange av disse må ha ankommet Norge, til nå har ca. 150 fått sin lærerutdanning godkjent helt eller delvis. Det er sannsynlig at ukrainerne blir og vi må derfor sørge for at de får komplettert sin utdanning, lærer norsk og får innsikt i norsk kultur- og samfunnsliv raskest mulig. Norsk skole og barnehage trenger godkjente lærere.

Med forslagene som er fremmet i denne høringen forsøker regjeringen å redusere utgiftene marginalt for å forsøke å forhindre at Norge får flere ankomster fra Ukraina enn våre naboland over tid. Det er viktig å huske at da det var store ankomster til Europa i 2015/2016 returnerte Norge de fleste som kom hit til andre europeiske land. Sverige har over flere tiår vært et land som har hatt stor immigrasjon.

Les mer: vår høringsuttalelse (pdf, 148 kB)