Vår politikk for medlemsgruppen

Utdanningsforbundet arbeider for å styrke og synliggjøre laget rundt dem som er i utdanning.

Utdanningsforbundet ser laget rundt barn, unge og voksne i en utdanningskontekst. Dette innebærer at vi snakker om den funksjonen laget rundt barnehagebarnet, eleven, lærlingen eller den voksne i utdanning skal ha.

Laget rundt i en utdanningskontekst

Dette mener vi er avgjørende i arbeidet med å sikre den enkeltes rett til utdanning. Utdanningsforbundet jobber for å synliggjøre at laget rundt barn, unge og voksne i utdanning er et viktig supplement til læreren og lærerkompetansen.

En sterk lærerrolle er avhengig av gode støttespillere i og utenfor barnehage og skole, med tilstrekkelig kompetanse og kapasitet for å kunne ivareta sitt ansvar til det beste for barn, unge og voksne. Utdanningsforbundet jobber for å styrke og synliggjøre hva og hvem som utgjør et godt lag rundt barnehagebarn, elever og voksne i utdanning.

Viktigheten av et funksjonelt støttesystem

Våre medlemmer i det faglige og det administrative støttesystemet har på hver sin måte viktige funksjoner med å styrke lærerens muligheter for å utøve sin rolle. Et velfungerende støttesystem må både klare å ivareta egne mandat og samtidig være en støttespiller for andre. Dette krever tilstrekkelig kompetanse og bemanning innenfor de ulike virksomhetene, og samordning og samarbeid på tvers av tjenesteområder og sektorer. Barnehagens og skolens tilgang på støtte krever barnehage- og skolefaglig kompetanse på eiernivå og gode økonomiske rammevilkår.

Utdanningsforbundet arbeider for betydelige strukturelle og finansielle endringer i støttesystemet. Vi mener at alle som trenger spesialisert oppfølging skal få det. Dette gjelder barnehagebarn, elever, lærlinger og voksne i utdanning.

PP-tjenestens sentrale rolle i laget rundt 

Gjennom sitt mandat skal PP-tjenesten bidra med kompetanseutvikling og organisasjonsutvikling i barnehage og skole og være en sakkyndig instans i kommunens og fylkeskommunens arbeid med å ivareta barn, unge og voksnes rettigheter. PP-tjenesten skal i tillegg bidra inn i skolens forebyggende arbeid, og være en samtalepartner og støttespiller for lærerne i deres arbeids med å tilpasse opplæringen innenfor et inkluderende fellesskap.

Utdanningsforbundet jobber for bedre økonomiske rammevilkår, samt lovfestede krav til kompetanse og bemanning i PP-tjenesten, for å sikre en faglig uavhengig og tilgjengelig PP-tjeneste. Vi jobber også for gode ordninger for kompetanseutvikling, slik at PP-tjenesten styrkes i arbeidet med å ivareta hele bredden av sitt mandat.

Oppfølging av medlemsgruppens interesser 

Utdanningsforbundets kontaktforum for det faglige og administrative støttesystemet er en viktig bidragsyter i oppfølgingen av vår politikk. Kontaktforumet er en ressurs for arbeidet med medlemsgruppen både hos sentralleddet og hos fylkes- og lokallag, og bidrar til å styrke dialogen i organisasjonen. 

Her finner du mer informasjon om leder og medlemmer av forumet og hvordan du kommer i kontakt med dem

Forumet ledes av sentralstyremedlem Ida Næss Hjetland, og møtes fire ganger i året for å diskutere saker som er særlig relevante for medlemsgruppen. 

– En sentral del av Utdanningsforbundets politikk er at vi alle deltar i et profesjonsfellesskap som sammen skal bidra til at barn, unge og voksne får sin rett til utdanning oppfylt.

– Medlemmene i faglig og administrativt støttesystem har ulike roller og funksjoner i dette, og et viktig mål for arbeidet vårt i kontaktforum FAS, er derfor å synliggjøre og fremme vårt saksfelt i organisasjonen, sier Hjetland. 

– Sammen utgjør vi en bred og allsidig, men samtidig spesialisert kompetanse, som utfyller kompetansen vi finner i de øvrige medlemsgruppene.