Ansettelse og midlertidig ansettelse

For å kunne ansettes i undervisningsstilling i grunnskolen og i den videregående skolen, må søkeren ha relevant faglig og pedagogisk kompetanse.

For å kunne ansettes i undervisningsstilling, må du ha relevant lærerutdanning, jf. opplæringslova § 17-3.

Utfyllende krav til utdanning og kompetanse for å kunne bli tilsatt som lærer er regulert i opplæringsforskrifta kapittel 12, §§ 12-1 til 12-13.

Dersom ingen søkere er kvalifiserte, vil det også etter ny lov være adgang til å ansette på vilkår om at den som ansettes fullfører sin påbegynte lærerutdanning. Det er også adgang til å ansette midlertidig ut skoleåret (til 31. juli), dersom det ikke er noen kvalifiserte søkere til en lærerstilling.

Kravene til relevant lærerutdanning gjelder også hvis du skal ansettes i undervisningsstilling i private skoler med statstilskudd, jf. privatskolelova § 4-2.

I barnehageloven §§ 24 og 25 er det lovfestet utdanningskrav for å kunne arbeide som styrer eller pedagogisk leder:

Barnehagen skal ha en forsvarlig pedagogisk og administrativ ledelse. Barnehagen skal ha en daglig leder som har utdanning som barnehagelærer eller annen høgskoleutdanning som gir barnefaglig og pedagogisk kompetanse.

Pedagogiske ledere må ha utdanning som barnehagelærer. Likeverdig med barnehagelærerutdanning er annen treårig pedagogisk utdanning på høgskolenivå med videreutdanning i barnehagepedagogikk.

Disse bestemmelsene gjelder både offentlige og private barnehager.

Den som skal ansettes fast eller midlertidig i barnehage skal legge frem politiattest som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd.

Etter at en stilling er lyst ut, skal søkeren som er best kvalifisert som regel få tilbud om stillingen. Kvalifikasjonene vurderes med bakgrunn i utdanning, praksis og skikkethet. Dette er et ulovfestet prinsipp i offentlig virksomhet.

Det er i tillegg lovfestet for lærere i skolen i opplæringslova § 17-5. Siktemålet ved tilsetting av lærer er å finne frem til den eller de søkerne som etter en samlet vurdering anses best kvalifisert for de utlyste lærerstillingene.

Kvalifikasjonsprinsippet er også nedfelt i en del tariffavtaler: KS og PBL.

Blir du sagt opp på grunn av nedbemanning, har du fortrinnsrett fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse.

Fortrinnsretten gjelder bare dersom du er kvalifisert for stillingen, og hvis du har vært ansatt i virksomheten i til sammen minst 12 måneder de siste to årene. Fortrinnsretten gjelder ett år fra oppsigelsestidens utløp. Fortrinnsretten gjelder ikke hvis du har vikariat.

Deltidsansatte har også fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse. Deltidsansattes fortrinnsrett ble styrket fra 1. januar 2023:

  • gjelder også fremfor ny innleie i virksomheten
  • fortrinnsrett til "ekstravakter og lignende"

Fortrinnsrett for deltidsansatt gjelder bare hvis du er kvalifisert for stillingen, og det ikke medfører vesentlige ulemper for virksomheten.

Retten til heltid ble styrket fra 1. januar 2023:

Du skal som hovedregel ansettes på heltid.

Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i deltidsstilling, skal arbeidsgiver skriftlig dokumentere behovet for deltidsansettelse. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for tillitsvalgte, og spørsmålet om deltidsansettelse skal drøftes med de tillitsvalgte.

Hovedregelen er at du skal ansettes fast. Det skal alltid inngås skriftlig arbeidsavtale, uavhengig av arbeidsforholdets varighet og størrelse på stillingen.

Arbeidsmiljøloven definerer hva fast ansettelse er. Ved fast ansettelse er ansettelsen løpende og uten fastsatt opphørstidspunkt. Arbeidsavtalen skal fastsette hvor mye du skal arbeide, for eksempel ved en stillingsandel eller stillingsprosent.

Arbeidsmiljølovens regler om opphør av arbeidsforholdet skal gjelde. Hvis det avtales prøvetid må dette gjøres skriftlig, og prøvetiden skal ikke være lengre enn 6 måneder.

Arbeidsmiljøloven åpner for bruk av midlertidig ansettelse for bestemt tidsrom i bestemte tilfeller:

  • når arbeidet er av midlertidig karakter
  • for arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat)
  • for praksisarbeid
  • med deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med arbeids- og velferdsetaten
  • med idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten

Bestemmelsen i arbeidsmiljøloven § 14-9, bokstav f om å ansette arbeidstaker midlertidig på generelt grunnlag, ble opphevet fra 1. juli 2022. Det betyr at arbeidsgiver ikke kan ansette deg midlertidig på generelt grunnlag etter 1. juli 2022.

Arbeidsmiljøloven gir adgang til bruk av midlertidig ansettelse for et bestemt tidsrom under noen vilkår. Men du har krav på fast ansettelse når:

  • Du har vært sammenhengende midlertidig ansatt som vikar i mer enn 3 år 
  • Du har vært sammenhengende midlertidig ansatt og utført arbeid av midlertidig karakter som for eksempel sesongarbeid, ekstrahjelp eller prosjektarbeid i mer enn 4 år.

Dersom det til lærerstilling i grunnskolen og den videregående skole ikke er søkere som fyller kravene til utdanning og kompetanse som følger av lov og forskrift, kan kommunen/fylkeskommunen tilsette andre. I slike tilfeller må stillingen organiseres som midlertidig.

Arbeidsmiljølovens fireårsregel, og trolig også treårsregelen, kommer ikke til anvendelse for midlertidige stillinger etter opplæringslova § 17-3.

Dersom du mener å ha vært utsatt for urett eller feil fra det offentlige, kan du klage til Sivilombudet. For eksempel kan du klage hvis du mener å ha blitt forbigått i en tilsettingssak.

Før du klager til Sivilombudet, må du ha brukt alle andre klagemuligheter. Det betyr at du først må klage til det organ som har behandlet eller avgjort saken din. Dersom du ikke får medhold, må du undersøke om du kan klage til et høyere forvaltningsorgan.

Fristen for å klage til Sivilombudet er ett år fra den endelige avgjørelsen i saken ble tatt eller fra det tidspunktet det forholdet det klages på inntraff eller oppsto.