Sak til administrasjonsutvalget fra Utdanningsforbundet Grimstad

På bakgrunn av Rikslønnsnemdas kjennelse har vi i Utdanningsforbundet sendt sak til møte i administrasjonsutvalget i mars.

På bakgrunn av Rikslønnsnemdas kjennelse har vi i Utdanningsforbundet sendt følgende sak til møte i administrasjonsutvalget i mars.

Sak fra Utdanningsforbundet til møte i administrasjonsutvalget 23. mars.

Som dere sikkert er kjent med bidro ikke KS til å dempe konfliktnivået med lærerorganisasjonene ved å sette virkningsdatoen til 27.9. KS hadde en gylden mulighet til å dempe et allerede høyt konfliktnivå. Med virkningsdato satt til 27. september gjør de lønnsutviklingen enda dårligere for 2022 enn det det opprinnelige tilbudet i mai la opp til. Dette ble nå i tillegg gjeldende for alle medlemmer i lærerorganisasjonene, også de som ikke var i streik.

KS har sendt ut et brev hvor de viser til at kommunene og fylkeskommunene møter pågang fra lærerorganisasjonene lokalt om å fravike fra Rikslønnsnemdas fastsettelse av virkningstidspunkt. Det sies at dette ikke kan fravikes.

Vi ber derfor om at følgende spørsmål blir behandlet på møtet i mars.

Hvor mye har kommunen spart i lønnsmidler på at virkningsdato for oppgjøret settes til 27. september i stedet for 1. mai?

Hva har kommunen tenkt å bruke disse pengene til?

Er det aktuelt for kommunen å utbetale tillegg fra et tidligere tidspunkt enn 27. september?

Er kommunen villig til å heve lønnen for lærerorganisasjonenes (de som var i streik) medlemmer?

14. mars sendte vi epost til alle politikerne som sitter i administrasjonsutvalget:

Utdanningsforbundet Grimstad ser at det er oppstått en dyp tillitskrise mellom KS som arbeidsgiver og lærerne. Bakteppet er det som skjedde før og under lærerstreiken, der KS delvis bortforklarte og delvis benektet det som tallene fra Teknisk Beregningsutvalg (TB) tydelig viste: At lærerne har blitt holdt igjen lønnsmessig gjennom gjentatte lønnsoppgjør ved at KS har prioritert andre grupper kommunalt ansatte.

17. februar avsa Rikslønnsnemnda sin kjennelse, og lærernes frustrasjon økte enda mer, ettersom alle lærerne i de forbundene som gikk til streik får sine lønnstillegg for 2022 seinest mulig – altså fra datoen da regjeringen stoppet streiken med tvungen lønnsnemnd. Ved å argumentere for denne datoen i Rikslønnsnemnda viste KS at de ingenlunde er interessert i å komme lærerne i møte – heller ikke denne gang.

Kommunene og fylkeskommune vil spare millioner av kroner i lønnsutgifter på lærerstreiken som følge av sein virkningsdato. Utdanningsforbundet mener at disse midlene må tilbakeføres til utdanningssektoren, til lærerorganisasjonenes medlemmer.

Nå har Rikslønnsnemnda fattet en beslutning. Lokalpolitikere i både kommuner og fylkeskommuner har etter Rikslønnsnemndas kjennelse tatt inn over seg lærernes frustrasjon, og har tatt til orde for ordninger i sine kommuner som reduserer lærernes betydelige lønnstap som følge av sein virkningsdato. KS hevder at enkeltkommuner ikke kan endre virkningsdatoen fra 27. september til for eksempel 1. juni, og at dette vil være tariffstridig. Her er ikke de sentrale partene enige.

Uansett, dersom lokalpolitikerne i kommuner og fylkeskommuner ønsker å strekke ut en hånd til lærerne, finnes det muligheter for å gjøre det, for de sentrale parter har i alle fall blitt enige om én ting: Innsparte lønnsmidler som følge av lærerstreiken kan brukes på lærerne dersom dette kobles til bestemmelsene i Hovedtariffavtalens § 4.2.3, som sier at det kan gis lokale lønnstillegg for å beholde og rekruttere. En slik gest overfor lærerne fra lokalpolitikere vil bety en viktig anerkjennelse av den jobben som lærerne utfører i Grimstad kommune.

Utdanningsforbundet vil derfor i administrasjonsutvalgets møte 23. mars fremme følgende forslag:

Forslag til vedtak: Administrasjonsutvalget ber kommunedirektøren bruke Hovedtariffavtalens § 4.2.3 for å gi lærerne i de tre forbundene som var i streik et ekstraordinært lønnstillegg. Pengene tas fra midlene kommunen sparte i lønnsmidler som følge av lærerstreiken.

 

Vi setter pris på en snarlig tilbakemelding fra de ulike partiene på hvordan dere stiller dere til saken innen møtet 23. mars.

 

 

Les mer om kjennelsen her:
Nemndas kjennelse: – Et stort tap for skolen, og en fallitterklæring fra KS og landets politikere (utdanningsforbundet.no)

Dette betyr Rikslønnsnemndas kjennelse for deg (utdanningsforbundet.no)

Spørsmål og svar om Rikslønnsnemndas kjennelse (utdanningsforbundet.no)