Fortsatt få søkere til barnehagelærerutdanningen

– Vi trenger fortsatt flere, ikke færre, i dette viktige yrket. At ikke flere søker seg til barnehagelærerutdanningen bekymrer meg, sier leder i Utdanningsforbundet, Geir Røsvoll. Han etterlyser grep fra regjeringen for å bedre bemanningen i barnehagene.

Hovedtallene fra Samordna opptak publisert 25. juli, viser at trenden fra tidligere år ikke er snudd. De to siste årene har det årlig vært en nedgang i antallet tilbud om studieplasser på godt over 20 prosent.

– Rekrutteringen til utdanningen er avhengig både av hvilke ressurser man legger i selve studiet, og hvordan yrket framstår for søkerne. Regjeringen må sikre god kvalitet i utdanningen og også gjøre det som er nødvendig for at yrket skal bli mer attraktivt. Derfor det viktig å justere bemanningsnormen og normen for antall barnehagelærere. Det vil være en satsing som vil bidra til å gjøre yrket attraktivt og at flere igjen vil søke seg til utdanningen, sier Geir Røsvoll.

Trenger flere barnehagelærere

Røsvoll er svært urolig fordi det fra hele landet meldes om kommuner med et skrikende behov for barnehagelærere. Mangel på folk gjør at flere ser seg nødt til å redusere tilbudet til barn og foreldre. Noen har redusert åpningstid og andre velger å slå sammen avdelinger for å få ansatt-kabalen til å gå opp.  

Utdanningsforbundet mener at nøkkelen til å få flere søkere til barnehagelærerutdanningen er bedre arbeidsforhold, mulighet til faglig arbeid og flere ansatte på jobb i barnehagen.  

– Det er ikke tvil om belastningene - både de fysiske og de emosjonelle - er store i barnehagene. Mange fortviler fordi det er barn du ikke får fulgt godt nok opp. Dette får også mulige søkere med seg, sier Røsvoll. 

Bra at kommuner tar grep

Røsvoll ønsker å rose kommuner som nå ser et det må tas grep i barnehagene for å sikre rekruttering og et godt tilbud til de yngste innbyggerne. En kommune er Tønsberg, der et prosjekt med økt grunnbemanning videreføres. Selv med kutt i budsjettet, velger kommunepolitikerne å videreføre økt bemanning.  Det er fornuftig, mener Røsvoll.  

– Penger investert i de minste, får du igjen når barna blir større, sier han. Erfaringene fra Tønsberg viser økt trivsel blant de ansatte og et bedre pedagogisk opplegg for barna. Det er bra for alle, understreker Røsvoll.  
Røsvoll minner om rekrutteringsstrategien der lærerorganisasjonene, KS, regjeringen og lærerutdanningene har forpliktet seg til å jobbe i fellesskap for å øke rekrutteringen til læreryrket, både i barnehage og skole. 

Utdanningsforbundet sine kartlegginger viser at flere kommuner satser på bedre bemanning og økt kompetanse i sine barnehager.  

– Likevel kan ikke departementet sitte og vente og håpe på at kommunene løser de problemene som oppstår fordi barnehagene er for dårlig bemannet, mener Røsvoll. Skal regjeringen nå sine egne ambisjoner om flere barnehagelærere må de snart komme med tiltak, sier Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet.