Bemanningskrise i barnehagen: Nå er det alvor i barnehagen!

Når ansatte og foreldre samstemt roper om konsekvensene bemanningskrisa har for barnehagebarna, må politikerne handle!

Samtidig som regjeringen samlet seg til budsjettkonferanse og har sin siste sjanse til betydelige endringer i denne regjeringsperioden, fortalte Dagsavisen om ettåringer som åpenbart ikke har det godt i barnehagen.

Små barn spennes fast i stolen på grunn av utilstrekkelig bemanning. Én ansatt kan ha ansvar for opptil 35 barn. Kunnskapsministeren sier historiene foreldre forteller fra barnehagen er «svært bekymringsfulle». Den bekymringen må føre til politisk handling og vises i regjeringen, og budsjettpartner SV, sine statsbudsjetter.

Bemanningskrisen i barnehagen er reell, og den er godt kjent. Bare det siste året har vi sett rundt 800 mediesaker om barnehage der et gjengangstema er dårlig bemanning og for få barnehagelærere.

Utdanningsforbundets medlemsundersøkelser viser at nesten en tredjedel av barnehagelærerne ser for seg å forlate barnehagen i løpet av ett–tre år, og de er tydelige på at bemanningen må bli bedre dersom de skal bli i jobben.

Sykefraværet i barnehagen er skyhøyt, blant det høyeste av alle bransjer, samtidig som to av tre styrere oppgir problemer med å skaffe vikarer. I en undersøkelse Respons analyse utførte i 2023, oppgir nesten halvparten av styrerne at for lav bemanning svært ofte eller ofte fører til at planlagte aktiviteter må avlyses.

Nesten én av fire har opplevd bemanningen som så lav at de har vurdert det som utrygt eller uforsvarlig for barna å være i barnehagen.

Dette er en kjent situasjon. Ansatte i barnehagen kjenner den, foreldre kjenner den, mediene kjenner den, regjeringen og stortingspolitikere kjenner den. Men mens ansatte og foreldre samler seg i et rop om den kritiske situasjonen, møtes vi av en øredøvende taushet fra regjeringen og stortingspolitikere som sitter på nøkkelen til å gjøre noe.

Rikspolitikerne har to virkemidler de kan bruke i denne saken:

  1. Strengere krav til bemanning og andel barnehagelærere.
  2. Penger til å ansette de barnehagelærerne som trengs.

Ingen av disse virkemidlene er blitt rørt, og nå er tida i ferd med å renne ut for denne regjeringen. Om få måneder skriver vi 1. januar 2025. Det er tidspunktet Ap-Sp-regjeringen, med bred støtte i Stortinget, har satt som mål at 50 prosent av de ansatte i barnehagen skal være barnehagelærere.

Men de siste tallene viser at utviklingen går feil vei, og vi mangler over 2800 barnehagelærere for å oppfylle dagens normkrav.

Det er først og fremst barna som lider under dagens kritiske bemanningssituasjon. Dette må vi gjøre noe med! For det finnes løsninger. Utdanningsforbundet har laget en modell som sikrer økt grunnbemanning gjennom å ansette flere barnehagelærere i alle barnehager.

Spørsmålet er om den politiske viljen finnes, eller om den begrenser seg til å uttrykke ambisjoner i glansete, men uforpliktende, politikkdokumenter.

Vi ønsker rikspolitikerne våre lykke til med årets budsjetthøst!

Jeg kan love at både Utdanningsforbundet, ansatte i barnehagene og foreldre kommer til å følge nøye med.


Artikkelen står på trykk i Utdanning nr. 8/2024.

Signert

Avbildet: Ann Mari Milo Lorentzen
Ann Mari Milo Lorentzen

1. nestleder i Utdanningsforbundet