Nytt forslag til universitets- og høyskolelov

Regjeringen foreslår endringer i sensorordningen og reglene for nedleggelse av studiesteder, samt strammer inn mulighetene for midlertidige stillinger.

Forskings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) presenterte lovforslaget fredag 16. juni. Lovforslaget gjelder alle landets universiteter og høyskoler, både statlige og private.

Utdanningsforbundet har levert inn høringsforslag, som du kan lese i sin helhet her

Det er særlig tre ting som er viktig for Utdanningsforbundet:

Sensorordningen

Utdanningsforbundet mener det skal være to sensorer ved alle eksamener og at innslagspunktet bør være så lavt som mulig.

Regjeringens forslag til ny sensorordning er en mellomløsning i spørsmålet om bruk av to sensorer til eksamen. Ifølge forslaget vil det heretter være krav om to sensorer ved noen, men ikke alle, eksamener.

Forslaget innebærer også at det ikke settes krav om at én av sensorene skal være ekstern.

Utdanningsforbundet ønsker primært to sensorer, hvorav én skal være ekstern, det vil si være uten tilknytning til den delen av utdanningen der vedkommende skal være sensor.

Hvis først prinsippet om kun delvis bruk av to sensorer vinner fram, er den avgrensningen som ligger i forslaget relativt fornuftig etter Utdanningsforbundets syn. Dog mener Utdanningsforbundet at innslagspunktet ble satt lavere enn ved 15 studiepoeng.

Nedleggelse av studiesteder

Regjeringen står fast på at nedleggelser av studiesteder heretter skal gjøres av Kongen i statsråd.

Etter Utdanningsforbundets syn er dette en sterk inngripen i de høyere utdanningsinstitusjonenes autonomi, og vi er skeptiske til om det er riktig å endre den etablerte arbeids- og oppgavefordelingen mellom institusjonene og myndighetene på denne måten. Det er heller ikke gitt at dette er et grep som vil sikre tilbud om lærerutdanning i hele landet, at fagtilbudet er bredt og holder høy kvalitet.

Derfor har Utdanningsforbundet tidligere spilt inn at det bør settes ned et utvalg som kan vurdere regler for prosessen med nedleggelse eller flytting av studiesteder og sentrale profesjonsfag. Det har regjeringen ikke fulgt opp.

Midlertidighet

I forslaget til ny lov for universiteter og høyskoler, går regjeringen inn for å fjerne mange av de unntaksbestemmelsene i dagens lov som åpner for bruk av midlertidige stillinger. Utdanningsforbundet støtter disse endringsforslagene.

Vi mener at arbeidstakere må sikres hele og faste stillinger. Dette gir den enkelte trygghet og en mer forutsigbar hverdag. Faste stillinger er derfor mer attraktive og tiltrekker seg flere søkere. Utdanningsforbundet er positive til at regjeringen gjennom lovforslaget tar aktive grep for å redusere midlertidigheten i akademia.

Samtidig mener vi at det må jobbes videre med å øke basisbevilgningene til institusjonene, da dette vil være det viktigste bidraget til å få ned andelen midlertidige stillinger på sikt.