Hvordan skal den nye styrerforskriften forstås?

Den 1. august trådde den nye styrerforskriften i kraft. Den skal sørge for at styrerne er til stede i barnehagene, sier Inger Grødem Haraldsen, leder for Utdanningsforbundets sentrale lederråd.

Kunnskapsdepartementet har fastsatt ny bestemmelse om krav til styrer i forskrift om pedagogisk bemanning og dispensasjon i barnehager. Her stilles det krav om at hver barnehage skal ha en styrer, og at denne skal ha daglig kontakt med og oppfølging av hver barnehage.

Men hvordan skal dette gjøres i praksis? Betyr det at hver barnehage skal ha en styrer fysisk på plass til enhver tid?

– Skal sørge for at styrerne er til stede

Formålet med forskriften er vesentlig for hvordan den skal tolkes og praktiseres. I dette tilfellet er formålet med forskriften «å sikre tilstedeværelse av styrer i barnehagen gjennom å tydeliggjøre unntak fra hovedregelen og å gjøre regelen mer tilgjengelig».

– Intensjonene er med andre ord å sørge for at styrerne er til stede i barnehagen, og dermed stramme inn en utbredt praksis der barnehageeiere reduserer styrerressursen, sier Inger Grødem Haraldsen, leder for sentralt lederråd i Utdanningsforbundet og sentralstyremedlem.

Med andre ord, den nye forskriften skal sørge for at styrers fysiske tilstedeværelse blir den nye regelen.

– Dette må ligge til grunn i det videre partssamarbeidet på alle nivå jevnfør hovedavtalene, og ikke minst når det oppstår uenighet mellom partene om forståelsen av den nye forskriften, sier Haraldsen.

Merknadene til forskriften presiserer videre at «Hovedregelen er at hver barnehage skal ha en styrer».

– Det innebærer at alle andre løsninger er å anse som unntak, altså noe enestående som av ulike årsaker må bryte med normalen, sier Haraldsen.

Få muligheter for unntak

Forskriften åpner ikke for at en eier med mange barnehager kan benytte unntaksregelen som hovedregel for organiseringen av sine barnehager, slik praksis har vært i noen kommuner.  Ifølge merknaden til første ledd skal også normalen være at hver barnehage har en styrer som har «daglig kontakt og oppfølging av hver barnehage, i utgangspunktet ved fysisk tilstedeværelse i barnehagen».

– Presiseringen om fysisk tilstedeværelse stemmer også godt med hva som var intensjonen med lovbestemmelsen, og er en oppfølging av Hurdalsplattformen, minner Haraldsen om.

Fysisk tilstedeværelse omtales også i merknadene, der det står at styreren skal være «tilgjengelig for personalet og foreldrene», og at det «krever stor grad av fysisk tilstedeværelse i barnehagen».

– Med andre ord åpner ikke forskriften for at en eier med mange barnehager kan benytte unntaksregelen som hovedregel for organiseringen av sine barnehager, slik praksis har vært i noen kommuner tidligere, påpeker leder for sentralt lederrådet i Utdanningsforbundet.

Slik er den nye styreforskriften.