Dette skal du tjene som lærer

Her får du oversikt over hvilken lønn du skal ha som adjunkt eller lektor i kommunesektoren (KS) per 1. mai 2024.

Alle kommuner og fylkeskommuner er medlem av tariffområdet KS, unntatt Oslo (der du kan sjekke lønn ut fra stillingskode). 

Lønnssystemet i kommunesektoren (KS) er et kompetanselønnssystem og et garantilønnssystem. Det betyr at hvilken lønn du skal ha blir bestemt ut ifra din utdanning og ansiennitet.

Dette skal du tjene som adjunkt

For å bli plassert i stillingskoden adjunkt må du minst ha 240 studiepoeng. For å bli plassert i stillingskode adjunkt med tillegg må du minst ha 300 studiepoeng.

Sentral garantilønn for adjunkter (fra 1. mai 2024)

0-4 år 6 år 8 år 10 år 16 år
548.400 560.200 580.400 604.600 745.100

Jobber du som faglærer i yrkesfag?

Har du godkjent fagbrev, svennebrev eller annen yrkesfaglig utdanning i videregående opplæring, 2-års yrkesteoretisk utdanning ut over videregående skoles nivå, eller 3-årig yrkesfaglærerutdanning og 4 års yrkespraksis etter fullført videregående opplæring og pedagogisk kompetanse (PPU), skal du ha lønn som adjunkt.

Har du et fagbrev i tillegg til dette, skal du ha lønn som adjunkt med tilleggsutdanning.

Dersom du har den faglige utdanningen som skal til, men mangler PPU, blir du plassert i stillingskoden lærer uten godkjent utdanning. Men skal avlønnes i henhold til antall studiepoeng.

Dette skal du tjene som lektor 

Sentral garantilønn for lektorer (fra 1. mai 2024)

0-4 år 6 år 8 år 10 år 16 år
614.100 628.700 639.200 673.400 745.100

For å blir plassert i stillingskoden lektor må du ha minst 300 studiepoeng inkludert mastergrad. For lektor med tilleggsutdanning er kravene at du minst har 360 studiepoeng inkludert mastergrad.

All arbeidserfaring skal regnes med når ansienniteten beregnes (med unntak av tilkallingsvikariater). Merk at dette kun gjelder for nyansettelser etter 27. september 2022.

Dersom du har den faglige utdanningen som skal til, men mangler PPU, blir du plassert i stillingskoden lærer uten godkjent utdanning. Men du skal avlønnes i henhold til antall studiepoeng, gjelder ikke om du har studiepoeng tilsvarende lektor med tillegg.

Har du gjennomført tilleggsutdanning?

Da kan dette kvalifisere deg til ny stillingskode og dermed høyere lønn. Se kravene over.

Har du gjennomført videreutdanning som ikke gir deg ny stillingskode, så kan fylkeskommunen likevel ha ordninger som gir lønnstillegg for utdanningen. Den tillitsvalgte på din arbeidsplass vil vite mer om dette er en ordning som gjelder hos din arbeidsgiver.

Les også: Hvordan blir lønnen din fastsatt?

Hva gjelder for meg som jobber i en privat skole?

Jobber du i privat skole med tariffavtale med Virke, Abelia eller har standard tariffavtale, har du samme garantilønnstabell som i KS og er garantert samme lønnsutvikling som i offentlige skoler.

Har ikke skolen din tariffavtale? Les hvorfor den bør ha det og hvordan du kan jobbe for å få det her: Arbeider du i en privat skole – har skolen tariffavtale?