Hvordan blir lønnen din fastsatt?

Lønnstabell og lønnskapitler, hovedavtale, særavtaler, garantilønns- og kompetanselønnssystem. Ikke bli frustrert selv om uttrykkene er mange!

Hva ligger til grunn for lønnsfastsettelsen for din stilling? For å vite dette, er det greit å forstå hvilke avtaler som ligger til grunn.

KS-området – avtaler

Flertallet av Utdanningsforbundets medlemmer arbeider som lærere i grunnskolen, videregående opplæring og barnehager. Disse medlemmene er i all hovedsak omfattet av tariffavtalen i KS-området. Utdanningsforbundet sentralt forhandler tariffavtalen med KS gjennom Unio, som er vår hovedsammenslutning. I tillegg forhandler Unio hovedavtalen og sentrale særavtaler.

I tillegg har Utdanningsforbundet egne forbundsvise særavtaler om arbeidstid for skoleverket og for barnehagelærerne (avtalene heter SFS 2213 og SFS 2201) som ikke forhandles gjennom Unio, men av Utdanningsforbundet selv.

Hovedtariffavtalen

Hovedtariffavtalen omfatter alle ansatte i tariffområde KS, også de arbeidstakerne som tilhørere andre hovedsammenslutninger (LO/YS/Akademikerne). Avtalen gjelder for to år av gangen. Ved hvert hovedoppgjør gjøres det endringer og justeringer i avtalens bestemmelser.

Hovedtariffavtalen inneholder ulike bestemmelser og har ulike kapitler. Avtalens kapitler om lønn er tredelt og består av «Generelle lønns- og stillingsbestemmelser» (Kapittel 3) «Sentrale lønns- og stillingsbestemmelser» (Kapittel 4) og «Lokale lønns- og stillingsbestemmelser» (Kapittel 5).

Kapittel 1 i hovedtariffavtalen omhandler fellesbestemmelser, og må ofte leses sammen med Hovedavtalen. Pensjon er nå regulert i en egen avtale, SGS 2020.

Her finner du hovedtariffavtalen i KS

Kapittel 4 – garantilønnstabell

Hovedtariffavtalens kapittel 4 legger overordnede føringer for kommunens avlønning av de fleste ansatte i kommunene. I tillegg regulerer kapittel 4 lokale forhandlingsbestemmelser, både når det sentralt avtales at deler av de sentrale lønnsoppgjørene skal fordeles lokalt (lokal pott), men også når det er behov for å gjennomføre lokale lønnsforhandlinger utenom tariffoppgjørene. Det er også bestemmelser om hvordan en lokalt kan forhandle om lønn for å beholde og rekruttere spesiell kompetanse i kommunen.

Våre lærere i barnehage og skole lønnes etter bestemmelsene i kapittel 4 i hovedtariffavtalen. Lønnssystemet i kapittel 4 er et «minstelønnssystem». Kapittelet inneholder blant annet en lønnstabell som viser den laveste lønnen arbeidsgiver kan lønne en ansatt innenfor en bestemt stillingsgruppe og ansiennitet. I tillegg gir den opplysning om tillegg som alle er garantert ved ansiennitetsopprykk. Derfor omtales tabellen ofte som en garantilønnstabell.

Gruppe 1 og 2

Lønnstabellen har en hovedinndeling i gruppe 1 og gruppe 2. Alle stillingskoder for ansatte uten høyere utdanning (ufaglært og fagarbeider) tilhører stillingsgrupper som innplasseres i gruppe 1 og alle stillingskoder for ansatte med høyere utdanning tilhører stillingsgrupper som innplasseres i gruppe 2. Unios og Utdanningsforbundets medlemmer tilhører gruppe 2.

Det utarbeides lønnsstatistikk for gruppe 1 og gruppe 2 hver for seg. Dette gir et bedre grunnlag i de sentrale forhandlingene til å kunne forhandle mer uavhengig for ansatte med høyere utdanning. Det er likevel viktig å merke seg at lønnssystemet og tabellen ikke er til hinder for at en ansatt kan få høyere lønn enn det som fremkommer i tabellen. Foruten lønnen som følger av lønnstabellen vil de aller fleste medlemmer ha tillegg i sin lønn gitt gjennom lokale forhandlinger, for ansvar og/eller funksjoner.

Her finner du garantilønnstabellen

Slik lønnes ledermedlemmer

Fagleder og mellomleder – uten et delegert budsjett-, økonomi- eller personalansvar vil normalt være innplassert i kap. 4 og dermed omfattet av de sentrale lønnsforhandlingene.

For de fleste av våre ledermedlemmer i KS-området forhandles lønna lokalt og gjennomføres på kommunalt nivå mellom forhandlingsdelegasjoner fra arbeidsgiver og Utdanningsforbundet. Det vil si at de er innplassert etter hovedtariffavtalens bestemmelser i kapittel 3.4.2 og 3.4.3. Utdanningsforbundet har også medlemmer i kap. 5, hvor lønnsfastsettelsen i sin helhet skjer lokalt.

De sentrale partene er enige om at forhandlinger for kap. 3. bør gjennomføres mellom 1. mai og 1. oktober hvert år.

Les mer om lokale forhandlinger for ledere

Kompetanselønnssystemet for lærere

Foruten dette lønnssystemet så har vi et eget kompetanselønnssystem for lærere i skolen. Dette kompetanselønnssystemet har skoleverket beholdt fra den gang det var på det statlige tariffområdet.

For lærere betyr det at det er et automatisk lønnsopprykk som følge av tilleggsutdanning, som gir rett til en høyere stillingskode. Stillingskodene er Lærer, Adjunkt, Adjunkt med tilleggsutdanning, Lektor og Lektor med tilleggsutdanning. Reglene for innplassering i de ulike stillingskodene i kompetanselønnssystemet finnes i vedlegg 2 til hovedtariffavtalen.

Les mer om tariffområdet KS

Se vår lønnskalkulator