Innlegg - Når fylkespolitikere seiler uten riktig kart. 

Publisert: 04.03.2024

 

Når fylkespolitikere seiler uten riktig kart. 

Vi er svært bekymret for hvilke konsekvenser fylkestingets vedtatte kutt på 2,7 % får for barn og unge i Kristiansund. 

Over mange år har de videregående skolene blitt utsatt for store kutt og krav om innsparing. Merforbruket vitner om lang tids underbudsjettering, og nå ser vi konsekvensene slår til hardt og brutalt. 

Våre fylkespolitikere har over flere år lagt opp til en investeringsfest uten sidestykke. At fremtidens arbeidstakere skal ta støyten for at fylkestinget har vedtatt å bevilge penger langt over tåleevnen til fylkeskommunen, må klinge dårlig i alles ører.  

Utdanningsforbundet Kristiansund har tre store bekymringer: 

  1. Hvilke konsekvenser vil situasjonen ha for lærernes arbeidsmiljø og arbeidshverdag, og muligheten for å innfri sitt samfunnsoppdrag? 
  2. Hva skjer med elevenes rett til et godt, inkluderende og likeverdig opplæringstilbud? 
  3. Hvilke konsekvenser vil den vanskelige økonomiske situasjonen ha for Kristiansund sine barn og unge, og deres mulighet for å fullføre og bestå et utdanningsløp som leder til et godt arbeidsliv? 

Det har flere ganger blitt uttalt at sparetiltakene IKKE skal gå ut over tjenesteproduksjonen. Tjenesteproduksjonen har lidd i mange år allerede:  

  • Sammenslåing av klasser. 
  • Ingen eller manglende innsetting av vikar ved lærers fravær. 
  • Manglende eller ingen gjennomført spesialundervisning. 
  • En nedskalering av utdanningstilbud. 
  • Innsparing på det viktige faget Yrkesfaglig fordypning (YFF), der læreren kun får 50% av timene i faget når eleven er ute i praksis! 

Vi vet at kuttene står i sterk kontrast til de målene fylkeskommunen har om økt gjennomføring (85%) og et trygt skole – klasse – og arbeidsmiljø, trivsel og læring. Det er underlig at ikke flertallet i fylkestinget forstår at ressurstilgangen har stor betydning for lærernes mulighet til å innfri sitt oppdrag, elevenes lærings - og skolemiljø og frafallsprosenten. 

Kristiansund er en by med levekårsutfordringer, der 26% av befolkningen kun har grunnskole som høyeste utdanningsnivå. For å snu denne utviklingen og skape mobilitet, blir skole - og utdanningsmulighet nært hjemmet ekstra viktig. Vi er helt avhengige av et bredt og aktuelt opplæringstilbud, der rammene ligge til rette for tett og god oppfølging fra lærer - i alle timer og i alle fag.  

Det som er helt sikkert, er at den økonomiske situasjonen vil fortsette å utfordre skolene. Sparekravene har gitt ledere, lærere og elever et umulig oppdrag. 

Utdanningsforbundet Kristiansund vil oppfordre våre lokale politikere til å sette press på sine partikolleger på fylkesnivå, slik at kuttene kan reverseres i fylkestinget i april!