Lederjuss: Ferie – hva må du huske på?

Det nærmer seg ferietid, og mange har spørsmål om ferie og feriepenger.

I denne artikkelen kan du lese hva som er viktig å huske på for deg som styrer eller skoleleder når det gjelder ferie.

Les også mer om ferie og feriepenger her: Ferie og feriepenger

Hvor mye ferie?

Alle arbeidstakere har rett til 25 virkedager ferie hvert år. Ansatte i offentlig sektor har rett til samlet ferie på fem uker. Dette er fordi man, i tillegg til lovbestemt ferie, har avtalt rett til fem ekstra virkedager ferie gjennom tarifforhandlinger.

Arbeidstakere som fyller 60 år i løpet av ferieåret har krav på en uke ekstra ferie. Arbeidstaker bestemmer når man tar denne ekstraferien, men må varsle arbeidsgiver minst to uker i forveien.

Fastsettelse av ferietiden

Arbeidsgiver plikter å påse at arbeidstaker avvikler ferie i løpet av ferieåret.

Når sommerferien nærmer seg, er det arbeidsgiver som skal fastsette ferien for sine ansatte. Arbeidsgiver plikter at ansatte får ta ut hovedferien (18 virkedager etter ferieloven) i perioden 1. juni – 30. september hvis de krever det.

Arbeidsgiver skal i god tid før ferien drøfte fastsettingen av ferietiden og oppsetting av ferielister med hver enkelt ansatt. Hvis den ansatte ber om det, skal arbeidsgiver gi underretning om ferien seinest to måneder før ferien tar til.

For undervisningspersonell er avvikling av ferie lagt til juli på grunn av skoleårets organisering. Også flere barnehager har feriestengt noen uker på sommeren, og de ansatte må da ta ut ferie i perioden barnehagen er stengt.

Utsatt ferie grunnet sykdom

En arbeidstaker som blir syk før ferien kan kreve å få utsatt hele ferien til senere i året. For å ha rett til utsatt ferie er det en forutsetning at arbeidstaker har vært 100 prosent arbeidsufør/sykmeldt. Krav om utsettelse må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes senest siste arbeidsdag før arbeidstaker skulle hatt ferie.

En arbeidstaker som blir syk i ferien kan kreve at tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Krav om utsatt ferie må dokumenteres med legeerklæring, og fremsettes så raskt som mulig, uten ugrunnet opphold, etter at arbeidet gjenopptas.

Tariffavtaler som gjelder for skole og barnehage har egne regler om erstatningsferie ved sykdom. Reglene i tariffavtalene gjelder i tillegg til ferielovens regler.

Overføre ferie til neste år

Hovedregelen er at all ferien skal tas ut i løpet av kalenderåret. Likevel kan det avtales med arbeidsgiver å overføre inntil 12 feriedager til neste år. Også den tariffestede ferien kan ved avtale med arbeidsgiver overføres helt eller delvis til neste år.

Det er ikke lov å få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført, til neste ferieår. Dette gjelder også dersom dagene er overført på grunn av arbeidsuførhet eller foreldrepermisjon.

Feriepenger

Feriepengegrunnlag

Inntekten det skal beregnes feriepenger av kalles feriepengegrunnlaget. Feriepenger beregnes av det din arbeidsgiver har utbetalt i lønn og annet arbeidsvederlag i opptjeningsåret. Dette omfatter blant annet vanlig fastlønn, skifttillegg og overtidsgodtgjørelser.

Som arbeidsvederlag regnes også sykepenger utbetalt av arbeidsgiver i arbeidsgiverperioder. Trygden betaler feriepenger av sykepenger utbetalt av folketrygden for inntil 48 dager hvert opptjeningsår.

Feriepenger

Feriepenger utgjør 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. For arbeidstakere over 60 år er satsen 12,5 prosent av feriepengegrunnlaget. For arbeidstakere som er omfattet av tariffavtale som gir en femte ferieuke, slik som for eksempel hovedtariffavtalen i KS-området, er satsen henholdsvis 12 prosent og 14,3 prosent av feriepengegrunnlaget.