RNB: Styrker bemanningen i utsatte barnehager

SV har fått gjennomslag for 100 millioner til å styrke bemanningen i barnehager i levekårsutsatte områder. – Sårt tiltrengt, men langt ifra nok til å bøte på krisen, sier Geir Røsvoll.

Barnehagesektoren står i en alvorlig bemanningskrise. For få barnehagelærere, store emosjonelle og fysiske belastninger for de ansatte, og skyhøyt sykefravær gjør at Utdanningsforbundets tillitsvalgte over hele landet roper varsko. Krisen går ut over barnehagebarn i hele landet.

I forliket om revidert nasjonalbudsjett mellom SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet ligger det inne en styrking av bemanningen i barnehager i levekårsutsatte områder.

Tilskuddsordningen økes med 100 millioner kroner, og blir totalt på 180 millioner.

– Det er bra at SV har fått gjennomslag for dette. Situasjonen er mange steder svært alvorlig. Det rammer først og fremst barna. Så dette er sårt tiltrengte midler, sier leder i Utdanningsforbundet, Geir Røsvoll.

Han understreker allikevel at behovet er langt, langt større:

– Vi har regnet ut at det er behov for 5,4 milliarder kroner for å sikre alle barnehagebarn et godt og trygt barnehagetilbud. Dette håper vi inderlig bare er starten på en felles og forpliktende plan for å øke kompetansen og bemanningen i barnehagene, sier han.

Også barn utenfor levekårsutsatte områder har behov for bedre barnehager med nok og kompetent bemanning, understreker Røsvoll.

Trenger flere barnehagelærere

Røsvoll stiller seg også undrende til at tilskuddsordningen nå endres fra å være rettet mot pedagoger, til også å skulle gjelde øvrige ansatte. Røsvoll frykter at dette reelt sett vil kunne medføre færre barnehagelærere i disse barnehagene.

– For å oppnå regjeringens egen målsetting om en barnehagelærerandel på 50 prosent innen neste år, og 60 prosent innen 2030, så er det barnehagelærere man må ansatte. Det er barnehagelærere som gjør barnehagen til et pedagogisk tilbud.  

Barnehagelærere er utdannet for å møte hele barnehagens mandat. Når barnehagens personale skal styrkes, blir det dermed viktig å forsterke bemanningen med personale som kan ta medansvar for de pedagogiske oppgavene i møtet med barna.

I de tilfellene hvor det er mulig, mener Utdanningsforbundet derfor det er viktig at styrking av bemanningen skjer ved å ansette flere barnehagelærere.

– Å styrke det faglige miljøet i barnehagen har også en effekt for å holde på barnehagelærere. Det smarteste kommunene kan gjøre er dermed å bruke disse pengene til å ansette flere barnehagelærere, som kan bidra til at de yngste barna får gode og trygge rammer for lek, utvikling og læring, avslutter Røsvoll.

Finn flere ressurser på landingssiden Tid for de minste.