Juni – snart ferietid og tid for feriepenger

Mai har blitt til juni, og vi i Vestfold har kost oss med en god smak av sommer allerede, men hvordan var dette igjen med feriepenger og ferie igjen? Loven er en ting, men en tariffavtale sikrer litt mer.

Med utbetaling av feriepenger følger det ofte en god del spørsmål og usikkerhet, så vi skal forsøke å forklare det på en forhåpentligvis grei måte.

 

Feriepenger og grunnlaget

Har du tariffavtale så tilsvarer feriepengene 12 % av feriepengegrunnlaget. Fyller du 60 år i kalenderåret, er summen 14,3 %

I ferien utbetales det ikke lønn. Du får feriepenger. Har du tariffavtale så tilsvarer feriepengene 12 % av feriepengegrunnlaget. Fyller du 60 år i kalenderåret, er summen 14,3 %. (Har du ikke tariffavtale er summene 10,2 % og 12,5 %, men dette gjelder for de aller færreste av Utdanningsforbundets medlemmer). Grunnlaget for feriepengene er lønn du hadde i forrige kalenderår. I ferielovens §10 står det beskrevet hva arbeidsvederlag er: «Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret». "Dekning av utgifter til bilhold, kost, losji» og. ev. honorarer for sensorering er beløp som holdes utenfor. Ferieloven regulerer også når feriepenger skal utbetales. For enkelhets skyld sier vi at dette er siste vanlige lønnsutbetaling før ferien, normalt den i juni.

 

Spesielt for lærere i skoleverket

Ofte er det litt usikkerhet for de av dere som jobber som lærere første året etter å ha fullført utdanningen. I Hovedtariffavtalen (HTA) Kapittel 1 Fellesbestemmelser §7.3 står det følgende: «Undervisningspersonale utbetales full lønn i ferietiden første yrkesår forutsatt at samlet opptjente feriepenger vil gi lavere utbetaling. Med første yrkesår menes 1.-gangs tiltredelse i skoleverket etter fullført faglig og pedagogisk utdanning, og forutsatt at vedkommende er tilsatt for minst ett år. Bestemmelsen omfatter også tilsatte på vilkår iht. opplæringsloven § 10-6a».

Det sentrale her er at man er ansatt for et år og at utbetalingen ville vært lavere enn feriepengene ville være. Hvis noen skulle vært forbigått her, kast dere rundt. Lønnskjøringene i kommunene er normalt ei uke før utbetalingene. Bestemmelsen gjelder også for de som gjeninntrer hos samme arbeidsgiver etter studiepermisjon med delvis eller uten lønn, om feriepengene vil gi lavere utbetaling.

 

Utbetalingen av feriepenger

Noen blir alltid overrasket over summen de får inn på kontoen i juni, og det er forståelig. Det gjelder særlig de som ikke har full feriepengeopptjening eller bare har jobbet i delvis stilling i en periode som vil oppleve at beløpet er lavere enn forventet. Det som er lett å glemme, er at man trekkes for 5 uker ferie, eller 6 uker om du fyller 60 i kalenderåret. Dette kalles for, noe forenklet ferietrekk, da ferietidspunktet er likegyldig for ferietrekktidspunktet, og ser slik ut for de under 60:
Månedslønn + ordinære feriepenger (opptjent i 2023) – Ferietrekk 5 uker (30 /26 månedslønn = Brutto utbetaling.

og de fra 60 og oppover:
Månedslønn + ordinære feriepenger (opptjent i 2023) + ekstra feriepenger over 60 år – Ferietrekk 5 uker (30/26 månedslønn) – Ferietrekk ekstra ferieuke (6/26 månedslønn) = Brutto utbetaling.

Merk at 30/26 står for ferietrekk/virkedager.

 

Hva er egentlig ferie og når er den?

I 2024 er lærernes ferie fra 27. juni til 31. juli.

Hoveddelen av ferien er lovfestet, og den er 25 virkedager. Virkedager inkluderer lørdager, så en uke har 6 virkedager. En måned er fastsatt å ha 26 virkedager. 25 virkedager er da totalt 4 uker + 1 dag ferie. Den 5. ferieuken er avtalefestet mellom partene (eksempelvis HTA KS §7.4.1, HTA PBL 7.3.1), og denne består av 5 virkedager. Totalt utgjør ferien 30 virkedager for ansatte under 60 år, og dette er 5 uker. Tilsvarende for de som 60 og over er det 36 virkedager, som da er 6 uker.

 

Også når det kommer til uttaket av ferie, er det litt å passe på. Lærernes ferie er helt bestemt av lov og avtaleverk. Med siste virkedag i juli og 5 uker før er bestemt som lærernes ferie. Siste virkedag er alltid 31. juli, bortsett når den faller på en søndag. I 2024 er lærernes ferie fra 27. juni til 31. juli.

I andre virksomheter, som f.eks. barnehage, PPT og stat, gjelder ferielovens bestemmelser. Dette vil være om når hovedferien er og kravet om minimum 3 ukers sammengende ferie. Ulike virksomheter kan også ha kollektive avtaler om når ferie skal tas ut, eksempler her kan være ved påske eller rundt jul. Stenger virksomheten 4 uker på sommeren, vil dette være ferie slik det er beskrevet i HTA for de ulike tariffområdene.

Den 6. ferieuken for ansatte over 60 år er beskrevet slik i Ferielovens §6: «bestemmer selv tiden for avvikling av ekstraferien, med mindre annet er avtalt. Ekstraferien kan tas samlet eller med en eller flere dager om gangen».

 

Sykdom i ferien er et eget tema, det er et eget område som vi ikke utdyper i denne artikkelen. Er man syk noen av disse virkedagene, kan man ha rett på erstatningsferie. Hovedregelen er at det kreves hel sykemelding og at man varsler arbeidsgiver senest første arbeidsdag etter ferien hvilke dager man var syk og krever erstatningsferie for.

 

Et godt råd helt avslutningsvis: Skulle man oppleve feil eller utfordringer knyttet til feriepenger anbefaler vi dere snarest å ta kontakt med din plasstillitsvalgte eller lokallaget for bistand.