De 40 lærerne som har vært i streik ved Gimle oppveksttun skole i Bergen siden før sommereferien får nå om lag 1300 nye streikekolleger. Foto: Paul S. Amundsen/Utdanningsforbundet
Om lag 1300 nye lærere går ut i streik fra mandag 22. august. 14 kommuner og ti fylkeskommuner blir berørte. – Streikeviljen er stor, sier Steffen Handal. Her ser du hvor opptrappingen skjer.
Publisert 17.08.2022Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Slik trapper Utdanningsforbundet opp streiken
Om lag 1300 nye lærere går ut i streik fra mandag 22. august. 14 kommuner og ti fylkeskommuner blir berørte. – Streikeviljen er stor, sier Steffen Handal. Her ser du hvor opptrappingen skjer.
Før sommeren gikk 45 medlemmer i Utdanningsforbundet ut i streik i Bergen. I dag har vi informert arbeidsgiver KS om at vi trapper opp streiken ved å ta ut ytterligere 1300 medlemmer.
– Vi kunne ha tatt ut flere i denne fasen, men dette er et klart tegn på at Utdanningsforbundet belager seg på en langvarig streik, sier Steffen Handal.
– Ville helst vært i klasserommene
Utdanningsforbundets leder er klar på at dette er en streik han helst skulle unngått.
– Aller helst vil medlemmene våre være i klasserommene og ta imot elevene sine etter skoleferien. Men når KS velger å gjøre lærerne i skolen til lønnstapere for sjette år på rad har vi dessverre ikke noe annet valg.
Med et slikt bakteppe er Handal også trygg på at dette er en streik som har bred støtte i medlemsmassen.
– Dette er noe lærerne i skolen står samlet om, og det er stor streikevilje når jeg prater med folk på ulike nivå i organisasjonen vår.
– Det er ingen tvil om at mange medlemmer vil oppleve at dette kan bli tøft, ikke minst siden vi regner med det blir en langvarig streik. Da hjelper det godt at så mange er så motiverte for å ta denne kampen. Situasjonen er nå kritisk mange steder, og KS må forstå at hvis de skal satse på elevene, så må de satse på lærerne!
– Mangler ambisjoner for skolen
Dessverre ser vi altfor mange tilfeller hvor dette ikke skjer. Mange kommuner benytter seg blant annet av en mulighet i Opplæringsloven til å ansette lærere uten lærerutdanning – når kommunene ikke får tak i lærere med lærerutdanning. SSB-tall viser at nesten hver femte lærer i videregående opplæring og grunnskolen mangler lærerutdanning (målt i årsverk). Samtidig er det om lag 40 000 med lærerutdanning som jobber utenfor skolen, og søkertallene til lærerutdanningene synker for tredje år på rad.
– Gang på gang har KS vist at de helt mangler ambisjoner for skolen. Gang på gang uttrykker forhandlingsledelsen i KS seg på en måte som tydelig nedvurderer lærerkompetanse og lærerutdanningen – og ikke anerkjenner kompleksiteten i læreryrket.
– Dette gjør noe med yrkesstoltheten, med læreryrkets status, med lærernes motivasjon og følelse av å bli verdsatt. Og det gjør noe med rekrutteringen til dette viktige yrket. Det er svært alvorlig, påpeker Steffen Handal.
– Stikk i strid med politiske signaler
At KS ved flere anledninger den senere tiden har hevdet at lærerne har kommet godt ut av både dette og de foregående oppgjørene har heller ikke bidratt til å skape god stemning på landets lærerværelser. Dette medfører nemlig ikke riktighet, påpeker Utdanningsforbundets leder.
– Hadde KS hatt rett i sine påstander om at lærerne i skolen kommer godt ut av årets lønnsoppgjør hadde vi selvsagt aldri tydd til et så alvorlig virkemiddel som det er å gå til streik.
– Faktum er at lærere med mer enn fire års høyere utdanning lønnes dårligere enn andre yrker med like lang utdanning, i både offentlig og privat sektor. Skolen er den sektoren i Norge hvor høyere utdanning gir dårligst lønnsmessig uttelling. At lærerne med lengst utdanning og lengst erfaring kommer aller dårligst ut er dessuten stikk i strid med politiske signaler om å satse på lærerkompetanse, minner Handal om.
Om lag 1300 nye lærere går altså ut i streik fra mandag 22. august, i 14 kommuner (Arendal, Bergen, Bodø, Gjøvik, Harstad, Haugesund, Indre Østfold, Lillestrøm, Modum, Molde, Porsgrunn, Steinkjer, Stjørdal og Tromsø) og ti fylkeskommuner (Agder, Innlandet, Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestfold Telemark, Vestland og Viken.) Du ser den fullstendige oversikten under. Her kan du også finne en detaljert oversikt over uttaket i fase 2.
Merk at det for øvrig ungdomsskoler og videregående skoler som er omfattet av dette streikeuttaket, mens barneskolene og barnehager holdes utenom. De enkeltpersonene som er tatt ut på disse stedene er tillitsvalgte som skal jobbe med streiken. Dette er arbeidsstedene som tas ut i streik:
AGDER FYLKESKOMMUNE Arendal videregående skole
ARENDAL KOMMUNE Hisøy skole 1-10 skoler
BERGEN KOMMUNE Gimle oppveksttun skole Slåtthaug skole