Hvordan er det å være tatt ut i streik?

Streiken i staten har nå vart i over en uke. Unio har medlemmer ute i streik ved flere viktige arbeidsplasser i Trondheim, blant annet ved Institutt for lærerutdanning på Kalvskinnet.

Bergljot Utstrand, Martin Øystese, Sidsel Holiman og Tuva Schanke er alle medlemmer i Utdanningsforbundet, og nå står de streikevakt utenfor lærerutdanningen ved NTNU. De sier at de får mye støtte både fra studenter og andre, og har inntrykk av at folk har stor forståelse for grunnlaget for streiken.

- Og så er vi en stor arbeidsplass med mange ansatte, og da er det ekstra hyggelig at streiken er en anledning til å bli kjent med nye kolleger, sier Sidsel Holiman.

Flere av streikevaktene har kolleger som har gått ned opp mot hundre tusen kroner da de begynte å jobbe på Institutt for lærerutdanning. De er enige i at det er en stor utfordring at lønnsnivået i sektoren er så lavt, og at det må gjøres noe med dette. 

- Det viktigste med denne streiken er likevel å si tydelig ifra om at det ikke er greit at staten overkjører oss ansatte, og at de vil ta fra oss tariffavtalen vår. Sånn kan det ikke være, sier Martin Øystese.

Akademikernes streik ble avsluttet søndag kveld, etter at arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna gikk inn og krevde tvungen lønnsnemd. Dermed er det nå bare Unio som fortsatt er i streik i staten.

Mange spør seg nå om hvor lenge kommer streiken til å vare?

På det spørsmålet er streikevaktene på Kalvskinnet usikre. Men foreløpig fortsetter vaktordningen ved Institutt for lærerutdanning i Trondheim, og nye streikevakter står klare for å ta over.