Lærerrommet: Korona: Er lærere mest et middel for åpne skoler og barnehager?

Er kunnskapen om smittespredning og mutantsmitte fra barn og ungdom god nok? Rimer kunnskapen med smittevernregler i skoler og barnehager?

Hør episode 66 av Lærerrommet her:

Episode 66: Korona: Er lærere mest et middel for åpne skoler og barnehager?

 

Du finner også episoden i disse podkastkanalene:

Apple iTunes: Hør Lærerrommets episode i Apple iTunes
SoundCloud: Hør Lærerrommets episode i SoundCloud
Acast: Hør Lærerrommets episode i Acast
Spotify: Hør Lærerrommets episode i Spotify

Her finner du alle Lærerrommets episoder så langt.

Du kan lese mer om podkasten, og alle episodene, på denne nettsiden.

 

I Lærerrommets episode 66 møter du kunnskapsminister Guri Melby, overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet og lærer Heidi Granberg ved Slemdal skole i Oslo.

–  Tøyer strikken langt

Melby forstår at situasjonen under pandemien er krevende for lærere i skoler og barnehager, og har forståelse for at mange er bekymret.

– Man er i en jobbsituasjon der man møter mange mennesker, der det ikke er mulig å holde den avstanden som vi vet at skal til for å være sikker på å ikke bli syk, sier Melby.

Lærere og barnehagelærere diskuterer smittevern, både på jobb og i sosiale medier. Et av spørsmålene mange har er om deres psykiske og fysiske helse er i potten under pandemien, og om de er et middel for politikerne slik at skoler og barnehager kan forbli åpne.

Dette synes Melby er «vondt å høre».

– Pandemien vi står i har vist fram hvilket samfunnskritisk personell de som jobber i skole og barnehage er, og at de er helt avgjørende for at det skal gå bra med barn og ungdom i en kritisk tid. Og at de er helt avgjørende for viktige samfunnsfunksjoner, sier kunnskapsministeren.

En undersøkelse fra Respons analyse beskriver også alvoret rundt koronaslitasjen i skolen: Over halvparten av lærerne har, ifølge funnene, enten søkt seg bort, eller vurderer jobb utenfor skolen.
Melby sier funnene samsvarer med andre rapporter.

– Mange er slitne og bekymret og opplever at de tøyer strikken langt. De synes det er veldig krevende. Dette er undersøkelser vi er nødt til å ta på alvor, understreker Melby.

– Rødt nivå en aha-opplevelse

Lærer Granberg lever som lærer midt i pandemi-kaoset med stadige omstillinger, nye rutiner og smittevernregler. Selv om skolen henne så langt ikke har hatt store smitteutbrudd kjennes det siste året svært godt, og hun har for alvor skjønt hvor viktige hun og kollegene er for mange barns liv.

– Jeg skulle ønske at det politiske landskapet sluttet med valgkamppolitikken der det kastes ut «nå må vi gjøre dette» og «alt skal inn i skolen». Men at vi setter oss sammen, et bredt politisk flertall fra alle partier, fagorganisasjonene, lærere, barnehagelærere og skoleledere og finner ut hva veien videre for norsk skole og barnehage skal være etter dette, sier Granberg.

– Da vi var på rødt nivå var det også en aha-opplevelse for meg om hva mindre grupper kan gjøre for mine elever. Det er handler ikke om meg, at jeg ikke orker jobben min. Det handler om at jeg følte jeg fikk en helt annen mulighet til å følge opp barna i klasserommet, understreker læreren.

Granberg appellerer til kunnskapsministeren om å være sitt ansvar bevisst når det gjelder læreres lønns- og arbeidsvilkår, nå som det er godt synliggjort hvilket arbeid det lærere gjør og hvor viktige lærere er i samfunnet.

Overlege Margrethe Greve -Isdahl ved Folkehelseinstituttet mener at alle nå, generelt sett, begynner så slitne nå. Verdens helseorganisasjon har gått ut med begrepet «pandemic fatigue».
– Jeg forstår veldig godt at det også gjelder lærere som har vært virkelig viktige i å holde samfunnshjulene i gang i denne pandemien, sier overlegen i episoden.

For alle

Lærerrommet går i dybden på ulike temaer innen utdanningsfeltet, og gir ny innsikt. Podkasten er for alle som er engasjerte i eller jobber i barnehage, skole eller innen høyere utdanning.

Gjestene er forskere, lærere, barnehagelærere, elever, ledere, politikere – eller andre. Abonner på Lærerrommet i din podkastkanal – det er helt gratis.

Her er alle publiserte episoder.