Forskningskafé: Digitaliseringens konsekvenser for læreres arbeid i klasserommet

Om arrangementet

Hvor og når?
torsdag 24. april kl. 18:00 - 20:00

Lærernes hus

Osterhaus' gate 4 A, 0183 OSLO

Vis i Google Maps
Påmeldingsfrist

24.04.2025

Pris

Gratis

Praktisk ansvarlig

Marianne Aagedal
E-post: [email protected]
Telefon: 92428980

Faglig ansvarlig

Vegard Rønning Kjendsli
E-post: [email protected]

Utdanningsforbundet ønsker velkommen til forskningskafé i Lærernes hus der vi har invitert to forskere og to lærere til å snakke om digitaliseringens konsekvenser for arbeidet i klasserommet. Du kan også følge innledningene digitalt.

Utdanningsforbundet og Utdanningsforskning.no inviterer til forskningskafe i Lærernes hus. Forskningskafe er Utdanningsforbundets arena hvor forskere og praksisfeltet møtes for å diskutere forskning og utveksle erfaring om aktuelle tema.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Innledningene blir strømmet.

Denne kvelden har vi fått med oss to forskere og to lærere som vil snakke om digitaliseringens konsekvenser for lærernes arbeid i klasserommet.

Digitalisering og endring

Få ting har endret norsk skole så mye som digitalisering. Men hva sier egentlig forskningen om hvordan stadig flere skjermer i klasserommet endrer skolehverdagen for både elever og lærere? 

Malinn Hellen Sele og Anja Jensen, som begge er kontaktlærere i barneskolen vil fortelle om hvordan digitaliseringen av påvirket arbeidshverdagen deres, hvilke fallgruver de har gått i og hva som har vært suksessfaktorene for at det har blitt en positiv endring for dem. 

Marte Blikstad-Balas vil snakke om konsekvenser av digitalisering som alle lærere og skoleledere bør kjenne til - og komme med noen råd om hva skolene må være ekstra oppmerksomme på knyttet til digitalisering.

Fazilat Siddiq vil i sitt innlegget se nærmere på mulighetene som digitale verktøy og ressurser gir for undervisning og læring og hvordan det kan bidra til nye pedagogiske praksiser. Samtidig vil hun også diskutere de utfordringene som kommer med den teknologiske utviklingen, inkludert behovet for digital kompetanse, og risikoen for digital distraksjon. 

Om innlederne:

Marte Blikstad-Balas er professor ved universitetet i Oslo, og forsker på hvordan digitalisering endrer skolehverdagen. Hun leder UDIRS program for forskning på digitalisering i skole og barnehage. Blikstad-Balas har skrevet en rekke bøker om undervisning og digitalisering. Hun ledet også arbeidet med NOU 2023:19, som undersøkte hvordan skoler og høyere utdanning bruker alle de digitale sporene elever og studenter etterlater seg på alle plattformer og digitale verktøy de tar i bruk hver eneste dag.

Fazilat Siddiq
 er professor i læring og digitalisering i utdanning, ved enhet for digitalisering og utdanningskvalitet, Universitetet i Sørøst-Norge. Hennes forskningsinteresser er knyttet til digital kompetanse, 21st Century skills, og hvordan digitale verktøy og teknologier kan integreres i undervisningspraksis for å forbedre læringsutbyttet. Siddiqs forskning fokuserer på både de pedagogiske og teknologiske aspektene ved digitalisering.

Malinn Hellen Sele er utdannet grunnskolelærer og har videreutdanning i digitale hjelpe- og læremidler, programmering og teknologistøttet læring. Hun har jobbet som kontaktlærer på småtrinnet på Bogstad skole de siste åtte årene, og vært med på implementering av læringsteknologi der. Siden 2020 har hun hatt halvparten av stillingen sin som veileder i læringsteknologi i Osloskolen.

Anja Jensen er utdannet allmennlærer og har videreutdanning i matematikk og teknologistøttet læring. Hun har jobbet 14 år i Osloskolen, og var med på implementering av læringsteknologi på Bogstad skole. Nå er hun kontaktlærer på 3. trinn.