Seminar for medlemmer i UH: Statsbudsjettet & Hvordan skrive gode lønnskrav

Om arrangementet

Hvor og når?
fredag 25. okt. kl. 09:00 - 11:00

Digitalt via Zoom

Påmeldingsfrist

25.10.2024

Pris

Gratis

Praktisk ansvarlig

Marianne Aagedal
E-post: [email protected]
Telefon: 92428980

Faglig ansvarlig

Gunn Gallavara
E-post: [email protected]

Eirik Bäcklund
E-post: [email protected]

Astrid Kristin Moen Sund
E-post: [email protected]

Utdanningsforbundet ønsker å gi medlemmer i UH-sektoren informasjon om større pågående prosesser i sektoren. Tema for dette seminaret blir statsbudsjettet og hvordan skrive gode lønnskrav.

Målgruppe: Medlemmer i UH-sektoren.

Utdanningsforbundet ønsker å gi medlemmer i UH-sektoren informasjon om større pågående prosesser i sektoren. Denne gangen vil seminaret være to-delt. I første del er tema statsbudsjettet og regjeringens tiltak, i siste del av seminaret vil tema være "Hvordan skrive gode lønnskrav".

Seminaret er gratis og vil foregå på Zoom. Meld deg på for å få lenke. 
Seminaret foregår kun direkte.

DEL 1 - Statsbudsjettet og regjeringens tiltak
Regjeringen legger frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025 mandag den 7. oktober. Regjeringen har varslet vesentlige endringer i finansieringen av universiteter og høyskoler. I dette seminaret vil vi se nærmere på budsjettproposisjonen fra Kunnskapsdepartementet om forskning og høyere utdanning.

Ny finansieringsmodell fases inn fra og med 2025. Modellen er vedtatt til tross for et utilstrekkelig kunnskapsgrunnlag og en prosess som ikke ivaretok behovet for medvirkning og dialog. Det er knyttet stor usikkerhet til om modellen vil sikre tildelte ressurser i samsvarer med faktiske behov, hvordan den vil påvirke intern fordelingen av ressurser og studieplasser, hvorvidt manglende insentiver for forskningsaktiviteter vil skape ubalanse, og hvordan svingninger i studenttilstrømning vil slå ut. I ny budsjettmodellen vektlegges at institusjonene selv skal fordele pengene internt.

  • Vil den resultatbaserte finansieringen bli opprettholdes på dagens nivå?
  • Hva er regjeringens foreslåtte satsningen for 2025?
  • Forskningsmidlene og målene i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning
  • Hvordan blir nytt system for kompetanse og karriereutvikling finansiert?

Endelig budsjett vedtas av Stortinget i løpet av desember, men unntak kan forekomme.


Del 2 - Hvordan skrive gode lønnskrav

Årets lønnsoppgjør i staten skal avgjøres av Rikslønnsnemnda i november. Det er ventet at kjennelsen vil foreligge i slutten av november eller tidlig desember. Hovedspørsmålet nemnda skal ta stilling til er om det skal være en eller to avtaler i staten. Uansett utfall vet vi at det kommer til å bli en stor andel til lokale forhandlinger; minimum 75 % av oppgjøret til lokale forhandlinger.

Utdanningsforbundets tillitsvalgte på universiteter og høgskoler skal gjennomføre lokale forhandlinger i sine respektive virksomheter. Hovedvirkemidlene som anvendes i lokale forhandlinger er å fordele potten på generelle tillegg, gruppetillegg og individuelle tillegg. Selv om det vil bli lagt vekt på generelle tillegg og gruppetillegg, vil noe av potten kunne benyttes til individuelle tillegg.

I dette kurset vil vi derfor gå gjennom forhandlingsbestemmelsene i hovedtariffavtalen, både de årlige forhandlingene (2.5.1) og forhandlinger på særlig grunnlag (2.5.3.). Vi vil gi tips på hvordan du skriver et lønnskrav.

Det vil bli mulighet for å stille spørsmål i chat.