Har KS spilt fallitt?

Utdanningsforbundet err sterkt bekymret for konsekvensene av at KS går til frontalangrep på bemanningsnormene i skole og barnehage.

1. november offentliggjorde KS sitt debatthefte. I årets debatthefte går interesseorganisasjonen svært langt i å hevde at det er bemanningsnormene som hindrer handlefrihet for lokalpolitikere og andre beslutningstakere. Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, har gjennom høsten hatt flere uttalelser der hun peker på behovet for mer fleksibilitet i bruk av lærere og andre yrkesgrupper. Den fleksibiliteten hun ber om vil gi færre lærere i landets klasserom og gruppestørrelsene i barnehagen vil øke. 

Vi er sterkt bekymret for konsekvensene av at KS går til frontalangrep på bemanningsnormene i skole og barnehage. Normene sikrer et minimum av ressurser og de er viktige for et likeverdig tilbud i landets barnehager og skoler. Bemanningsnormene sikrer et minimum av lærere i barnehager og skoler, og det er læreren som er den viktigste faktoren for barns læring og utvikling i barnehage og skole   

VI vet at bemanning i både barnehage og skole allerede er svært presset. Det er kun 16 % av barnehagene i Norge som er fullt bemannet i mer enn 2/3 av åpningstiden. SINTEF leverte i 2023 en rapport som viste at barnehageansatte er blant de som opplever de mest krevende emosjonelle og relasjonelle utfordringene i sin arbeidshverdag.

Situasjonen i skolen er ikke bedre. Kritisk bemanning og mangelen på kvalifisert personell fører til at hver lærer får mindre tid med hver enkelt elev, noe som igjen går på bekostning av det faglige tilbudet elevene har krav på.  

Våre tillitsvalgte melder i disse budsjettdager tilbake om at lokalpolitikere og kommunedirektører presenterer kutt i oppvekstsektoren. Skoler legges ned, statlige midler bevilget til bemanning i barnehage forsvinner i andre budsjettposter og det er stadig lenger imellom de store satsningene. Mener KS at det virkelig er verdt å risikere barnas fremtid ved å utarme sektoren vår?

Bemanningsnormene må styrkes, ikke svekkes. God bemanning og god kvalitet i tjenestene er det som skal til for å sikre at barn og unge får den starten på livet og den utdanningen de fortjener. Regjeringen og SV vil styrke bemanningen i barnehagene gjennom statsbudsjettet for 2025.  Ved å avvikle normer vil sektoren få færre midler. Barnegruppene og klassene blir større og læring, mestring og motivasjon vil synke. Vi må sammen jobbe for å fortsette en opptrapping av midler til sektoren. Det er på høy tid at flere enn de som hver dag jobber med barnegruppene og i klasserommene innser det.  

KS omtaler en kommunal sektor uten nasjonale føringer på fordeling av midler til barnehage og skole som en sektor som likevel vil prioritere barn og unge. De kan i det minste være ærlige om hvorfor de ønsker en endring. KS mener kommunene ikke har råd til å satse på barn og unge! De ønsker et lokalt handlingsrom der en lærer skal ha 30 elever i klassen og der avdelingene i barnehagen kan fortsette å være bemannet med en ansatt på 18 barn både morgen og ettermiddag. Ved å fjerne normer vil kvaliteten i barnehager og skoler synke og forskjellene mellom tilbudet som gis i landet vil øke.

Vi forventer at landets lokalpolitikere ser behovet for å beholde normene slik at det tilbys likeverdige tjenester i alle landets barnehager og skoler.

I stedet for å redusere på kravene vi stiller til tjenestene som skal leveres i kommunene, burde KS heller peke på hva som skal til for å innfri forventningene fra borgere og nasjonale myndigheter. Finansieringen av kommunesektoren må styrkes! Alt annet vil være en fallitterklæring. 

Sissel Breie Henriksen, Anita Richardsen, Anita Karlsen, HIlde Lein, Ina Margrethe Enoksen, Steinar Vegsund Strømsli, Elin Djuve, Silje Gran Aanensen, Solveig Hals, Johannes Bjørset Aagaard, Lars Kristian Af Waale, Gro Iren Abrahamsen, Marianne Langhe Krogh, Mari Emma Odberg Bjerke, Thore Johan Nærbøe