Velkommen til et nytt barnehage- og skoleår!

Vi håper at alle våre medlemmer har hatt en fin sommerferie – og at batteriene er ladet til et nytt barnehage- og skoleår.

Det er spesielle tider. Organisasjonen er i streik etter at sentralstyret stemte nei til meklerens forslag til resultat på KS-området. Det er helt unikt at tre lærerorganisasjoner, i tre ulike hovedsammenslutninger, har avvist forhandlingsresultatet. Likevel bør ikke dette komme som en overraskelse på KS.

25. juli kom de endelige opptakstallene til høyere utdanning. Barnehagelærerutdanningen mister mer enn hver fjerde student sammenlignet med i fjor. Dersom vi skal øke antallet barnehagelærerstudenter, må barnehagelæreryrket oppleves som attraktivt og verdsettes høyere.

Da er det umulig å se bort fra det åpenbare, nemlig at lønnsnivået for barnehagelærere må heves. Med høyere lønn vil statusen øke, og flere vil søke seg til barnehagelærerutdanningen.

For tredje året på rad er det også færre som søker på lærerutdanning. For grunnskolelærerutdanningene og lektorutdanningen er nedgangen på mellom 4,4 og 6,0 prosent. Utfordringene med å rekruttere og beholde lærere er så store at det mange steder i landet svekker muligheten til å gi et godt tilbud til elevene. Dette burde bekymre både arbeidsgivere og myndigheter i langt større grad enn det de gir uttrykk for i dag.

Hvordan en eventuell opptrapping av streiken skjer, bestemmes av den sentrale streikekomiteen. Dersom man ikke finner en løsning, er det åpenbart at flere kommuner og fylker kommer til å berøres.

Fire dager før en eventuell utvidelse av streiken, vil det varsles om hvem som skal streike og hvilke kommuner og fylkeskommuner som berøres.

Det er viktig å minne om at når Utdanningsforbundet er i konflikt i et tariffområde (denne gangen i tariffområdet KS), er alle medlemmene i tariffområdet i konflikt, enten de er tatt ut i streik eller ikke. Det å være medlem i en fagorganisasjon medfører både rettigheter og plikter. En av pliktene er at det enkelte medlemmet må delta i kampen for lønns- og arbeidsvilkår etter nærmere beskjed fra ledelsen i forbundet. Det normale er at et mindretall av medlemmene blir tatt ut i streik på vegne av alle. Les viktig informasjon om dette på denne nettsiden.

En helt nødvendig streik!

Forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø, uttaler til NRK den 8. august at han er usikker på streikegrunnlaget til lærerorganisasjonene. Gangsø vet utmerket godt hvordan lønnsutviklingen til lærerne har vært. Og han er meget godt kjent med at søkertallene til lærerutdanningene har gått dramatisk ned de siste tre årene. Så den kommentaren står ikke til troende.

Dessverre er det elevene som rammes av at KS ikke verdsetter vår lange utdanning og brede kompetanse. Vi forstår godt at en streik setter mange foresatte i en krevende situasjon, og det er sterkt beklagelig. Men vi ser ingen annen utvei enn å streike. Til syvende og sist er dette en streik for framtidens skole. Hvis politikerne mener alvor med å satse på elevene, må de satse på lærerne.

Lærerne er nedprioritert over tid

Lærernes lønn har vært nedprioritert lenge. I en felles rapport fra KS og Utdanningsforbundet fra 2019, slås det fast at lærere i skolen har hatt svakere lønnsvekst enn andre ansatte i kommunene og fylkeskommunene. Perioden som ble analysert var fra 2004 til 2019. Ser vi på lønnsstatistikken fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), viser de at lærerne har vært lønnstapere seks år på rad.

Tor Arne Gangsø har allerede erkjent at KS har nedprioritert lærere i dette oppgjøret. På Dagsnytt 18 24. mai forklarer han at dersom noen skal få mer, så må andre få mindre. Gangsø forteller at KS’ mandat har vært å prioritere helsetjenester, altså må skoleverket og lærerne nedprioriteres. KS sier også at innretningen i lønnsoppgjøret bygger på et mandat gitt av norske kommunestyrepolitikere. Er kommunepolitikerne enig i den virkelighetsbeskrivelsen? Er virkelig kommunepolitikerne enige i at lærerne skulle nedprioriteres i lønnsoppgjøret for sjette året på rad?

I det store bildet har lærerne fått mindre helt siden KS overtok forhandlingsansvaret for lærerne. Blir det endelige resultatet lik det tilbudet Utdanningsforbundet har gått til streik på, vil tapet fortsette. Anslått tapt vekst i månedsfortjeneste for lærerne er i størrelsesorden 0,2-0,3 prosentpoeng sammenliknet med øvrige kommunalt ansatte i 2022. Totalt har lærerne tapt 15,1 prosentpoeng i løpet av årene med KS som forhandlingspartner.

Mindrelønnsutviklingen for lærerne må stoppes. Vi må snu denne utviklingen, og den eneste måten dette kan skje på, er ved at lærere prioriteres. Lærerne taper nå både i kraft av å være offentlig ansatte, og fordi de ikke prioriteres av sin egen arbeidsgiver.

KS motarbeider lærerprofesjonen

Det siste året har KS i flere artikler gjentatt at det ikke er så viktig å rekruttere lærere med en lærerutdanning. De har hevdet at mange av de som mangler lærerutdanning i skolen i dag har annen pedagogisk og faglig kompetanse. KS har gjentatt at lærerutdanning ikke er nødvendig for å undervise. Det er skremmende lave ambisjoner på vegne av elevene, lærerne og skolen. Det er oppsiktsvekkende at en arbeidsgiver snakker ned kompetansen til en viktig og nødvendig profesjon.

I tillegg er KS’ beskrivelse av de som ikke har lærerutdanning, fullstendig misvisende.  Eksempelvis har halvparten av de som mangler lærerutdanning i grunnskolen enten bare videregående utdanning eller lavere, eller i beste fall en påbegynt lærerutdanning. 

De gjentatte angrepene på lærerprofesjonen, den konstante nedprioriteringen av lærerne i lønnsoppgjørene, og den totale mangelen på forståelsen for betydningen av kompetente lærere i skolen kan ikke fortsette. Situasjonen er uholdbar. Elevene har krav på lærere med lærerutdanning i undervisningen. Det bidrar KS ikke til.

Hold deg oppdatert på streiken på disse nettsidene: https://www.utdanningsforbundet.no/lonn-og-arbeidsvilkar/streik/nyheter-om-streik/ 

Kort informasjon om situasjonen på de andre tariffområdene:

Stat:

Det er oppnådd enighet i tariffområdet. Se mer om det her.

PBL (Private barnehagers landsforbund):

Forhandlingene skulle foregått 27. og 28. juni. Men på grunn av brudd i KS-området, har partene bestemte at forhandlingene i PBL gjennomføres på oppsatte reservedatoer 30. og 31. august. Se mer om tariffområdet PBL her.

Spekter:

Det er oppnådd enighet på alle områder i Spekter. Det betyr at partssamarbeidet på disse områdene kan foregå som normalt. Les mer her.

Virke:

I Virke ble det satt opp to alternative tidspunkter for forhandlingene - avhengig av hvordan situasjonen i tariffområdet KS ser ut. Dersom det foreligger en løsning i KS tidlig nok, vil forhandlingene i Virke gjennomføres 21.-23. juni. Dersom det ikke foreligger en løsning i KS, vil forhandlingene i Virke gjennomføres 12.-14. september. Les mer om tariffområdet Virke her.

FUS/Trygge barnehager:

Ikke satt forhandlingsstart. Les mer om tariffområdet FUS her.

KA – Kirkelige virksomheter:

Ikke satt forhandlingsstart. Les mer om tariffområdet KA her.

 

Vi ser fram til godt samarbeid med alle våre medlemmer og tillitsvalgte.