Del informasjon - ikke smitte!

Denne oppfordringen kommer fra Marit Kalland Heyler, lærer ved Trondheim voksenopplæringssenter (TROVO). Da beskjeden kom om at Norge skulle stenge ned barnehager og skoler ble også hverdagen til elever og lærere i voksenopplæringa snudd på hodet over natta. På kort tid har digital undervisning blitt en del av hverdagen, og lærerne holder kontakt med elevene både gjennom videomøter, chat og telefonsamtaler.

I en krisesituasjon er behovet for informasjon nærmest umettelig. For de rundt 1300 elevene ved TROVO er dette en ekstra utfordring. Det er vanskelig å finne god informasjon på et språk man forstår. I samarbeid med elevrådet ved skolen tok Marit Kalland Heyler grep. Gjennom Facebookgruppa: TROVO Trondheim voksenopplæring, har de i fellesskap sørget for å sikre informasjon om korona på mange ulike språk, noe som har blitt verdsatt og lagt merke til.

Gruppa startet som en plattform for elevrådet. «Da nedstengingen kom ble det viktig å få ut informasjon», sier Marit. Elever og lærere har invitert kjente til å bli med i gruppa, og jungeltelegrafen har gjort sitt til at gruppa har vokst fra ca 100 medlemmer i starten av mars til 484 i dag. «Jeg skjønte raskt at det kom til å bli et stort behov for informasjon på morsmålet til de mange elevene våre, og tenkte at den allerede etablerte Facebook-gruppa ville være en god måte å nå ut med informasjon på».

Informasjonen som blir lagt ut her har blitt tatt godt imot, både av elevene og av de frivillige internasjonale organisasjonene i Trondheim. 2. april ble Marit invitert med i et informasjons- og koordineringsmøte for Internasjonale organisasjoner der tema var korona-epidemi. Møtet var initiert av kommunedirektøren, og målet var å drøfte løsninger for å bistå innbyggere med innvandrerbakgrunn som har behov for hjelp og støtte i denne krisen.

«Mange av våre elever blir redde og har stort behov for riktig og trygg informasjon. En del av det som spres på sosiale media, og en del informasjon man får fra slektninger i hjemlandet, kan spre frykt og føre til misforståelser», sier Marit. «På Facebooksiden legges det ut informasjon fra helsemyndigheter, kommune og stat. Vi er også opptatt av å få fram hvordan vi kan leve godt og praktisk nå, vi gir råd og tips om alt fra skolearbeid til aktiviteter man kan gjøre sammen med barna, og kanalen fungerer som et møtested som er åpent for alle», avslutter hun.

Utdanningsforbundet Trondheim berømmer dette gode initiativet, og håper at vi ved å dele denne informasjonen kan bidra til å nå ut med budskapet til enda flere - kanskje kan Facebooksiden også være nyttig for barnehagelærere i mottaksbarnehager og lærere i mottaksskoler? https://www.facebook.com/groups/399274674255615/