Barna i Moria-leiren må ha hjelp nå!

Situasjonen for 13000 mennesker fra Moria-leiren er prekær. Som samfunnsaktør har Utdanningsforbundet et særlig ansvar overfor barn som står i en vanskelig situasjon. Barnekonvensjonens artikkel 22 hjemler flyktningbarns rett til "behørig beskyttelse og humanitær hjelp". Nå må den norske regjeringen ta ansvar slik at barnas rettigheter ivaretas.

15. januar i år sendte Steffen Handal et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide med krav om handling fra regjeringens side. Brevet er gjengitt i sin helhet nederst i denne nettsaken.

De siste dagers utvikling på Lesvos gjør at situasjonen for flyktningene i Moria-leiren er blitt prekær. 13000 mennesker trenger akutt nødhjelp og Hellas må få hjelp til å løse flyktningsituasjonen.  Utdanningsforbundet Trondheim krever at den norske regjeringen tar ansvar og ber dem lytte til oppropet #50erikkenok. Samtidig gir vi et bidrag til Redd Barna med 2 kr per medlem, noe som innebærer 12348 kr fra medlemmene i Trondheim.

Her er brevet Steffen Handal sendte på vegne av organisasjonen til utenriksministeren 15. januar 2020:

Bekymringsfulle forhold for barn i Moria-leiren - den norske regjeringen må ta ansvar
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide,

Situasjonen for flyktninger i Moria-leiren i Hellas er i dag meget alvorlig. Ansatte i hjelpeorganisasjoner og journalister fra mange ulike land rapporterer om krevende og farlige forhold. Situasjonen er så vanskelig at selv profesjonelle nødhjelpsorganisasjoner står maktesløse, enkelte har  trukket seg ut. Denne situasjonen krever handling.

Utdanningsforbundet er svært bekymret for de barna som oppholder seg i Moria-leiren. Barns rettigheter til utdanning og et godt helsetilbud brytes. Barnekonvensjonens artikkel 22 hjemler flyktningbarns rett til ‘behørig beskyttelse og humanitær hjelp’.  Vi mener at norske myndigheter må ta initiativ som kan føre til at barns rettigheter ivaretas.

Utdanningsforbundet organiserer de fleste lærere i Norge, og vi er gjennom vår utdanning, vårt arbeid og vår profesjonsetikk forpliktet av menneskerettighetene. Vi er også en del av den internasjonale fagbevegelsen, som setter solidaritet og felles forpliktelser høyt. Internasjonalt har vi som samfunn satt FNs bærekraftmål på agendaen. Forholdene i Moria-leiren bringer oss lenger vekk fra disse målene.    

 Den norske regjering må nå gå i bresjen for et europeisk samarbeid for å sikre barnas interesser, deres helse og behovet for et nødvendig omsorgs- og utdanningstilbud i Moria-leiren. Framtredende statsledere har offentlig tatt avstand fra det som skjer i leiren. Europarådets menneskerettskommissær Dunja Mijatović sier det er nødvendig å fordele ansvar blant de europeiske landene.  Hun påpeker at konferanser eller nye samarbeidsavtaler ikke er nødvendig nå. Det fins allerede tilgjengelig informasjon om hvordan man skal håndtere migrasjonsstrømmene på en koordinert, trygg og organisert måte som opprettholder migranters menneskeverd og rettigheter, sier hun.

 Vi anmoder regjeringen på det sterkeste om å ta initiativ umiddelbart. 

Med vennlig hilsen

Steffen Handal

leder