Skadet på jobb

Noen ganger er uhellet ute og man enten faller, klemmer seg eller slår seg på jobb. Mange ganger går dette helt fint, mens andre opplever å måtte lever med konsekvenser av denne ulykken resten av livet.

Hva er en yrkesskade? 

En yrkesskade er en personskade eller et dødsfall som oppstår som følge av en arbeidsulykke. På visse vilkår kan også sykdom som oppstår på grunn av skadelig påvirkning i arbeidet, likestilles med yrkesskade. Det kalles en yrkessykdom.  
Det er strenge vilkår for å få innvilget en personskade som yrkesskade, og lovgiver har ikke ment at alle uhell som skjer i forbindelse med arbeid, skal dekkes av yrkesskadereglene. Også på arbeidsplassen kan hendelige uhell skje. 

Råd og tips.

Basert på erfaringer fra saker vi har hatt ønsker vi her å komme med noen tips og råd hvis du skulle bli skadet på jobb: 

  • Sørg for at skaden blir meldt til NAV og arbeidsstedet forsikringsselskap. Dette anbefaler vi gjøres samme dag skaden skjer. Beskriv nøye hva som har skjedd. Hvis det var vitner når du ble skadet, kan det være hensiktsmessig å oppgi dette. Skaden må meldes innen 1 år, men det er helt klart en fordel og sterkt anbefalt at den meldes umiddelbart.  
  • Oppsøk lege! Ikke se om det “går over” Få nedtegnet hva som har skjedd og om dette har hatt fysiske og/eller psykiske konsekvenser for deg. Nevn for legen ALLE små og store plager som skyldes ulykken. Be legen lese hva som er skrevet om skaden i journalen. Dette for å sikre at alt er kommet med. NAV og forsikringsselskapet er opptatt av at legetimen er i nær tilknytning til skadetidspunktet. Det er opptil legen om du blir sykemeldt eller om du kan fortsette å være i jobb.  
  • Sørg for å følge opp og delta i et eventuelt behandlingsforløp. Ta vare på kvitteringer for behandlingene og eventuelle andre utgifter du har i forbindelse med skaden.
  • Sørg for at eventuelle behandlingssteder har driftsavtale med det offentlige. NAV og de fleste forsikringsselskapene vil ikke dekke behandling om dette foregår hos behandlere som ikke har driftsavtale.
  • Overhold fristene som blir gitt deg enten de kommer fra NAV eller andre instanser som behandler din yrkesskade. 

Saken er pågått en stund og du har fått avslag: 

  • Har ankefristen gått ut?
  • Be om kopi av saksdokumentene fra NAV og forsikringsselskap, slik at du har tilgang til relevant informasjon.
  • Er du medlem, søk råd hos Utdanningsforbundet 

Helt avslutningsvis - VÆR tålmodig, dette er saker som kan gå over år hvis man må innom alle klageinstansene. Utdanningsforbundet har ressurspersoner på område som kan gi råd om en sak bør klages på eller om den bare må avsluttes.