Hovedverneombud et bindeledd mellom verneombudene og arbeidsgiver

Hovedverneombudene skal veilede og bistå verneombudene, og skal samordne verneombudenes arbeid – dette kan vi lese i arbeidstilsynets artikkel om verneombud. Alle virksomheter med mer enn ti eller flere arbeidstakere skal ha minst ett verneombud. Hvordan er så organisering av verneombudsordningen i Rogaland fylkeskommune?

I Rogaland fylkeskommune er det nå to fylkeshovedverneombud, dette er en økning fra høsten 2023, fra 100% stilling til 150% stilling. Vibeke Loe Dyrnes er fylkeshovedverneombud (FHVO) for Rogaland fylkeskommune i 100 prosent stilling. Torleif Askedal er fylkeshovedverneombud (FHVO) for Rogaland fylkeskommune i 50 prosent stilling. Begge er utpekt av Utdanningsforbundet, da UDF er største fagforening i Rogaland fylkeskommune. Denne måten å utnevne fylkesverneombudene på er nedfelt i forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, kap 3. I og med at fylkeskommunen er en stor virksomhet, så har man altså fylkeshovedverneombud.

Fylkeshovedverneombudet skal samordne og være en faglig støtte og veileder for hovedverneombudene. Det betyr at vi kaller inn hovedverneombudene til kurs og samlinger, fem ganger i året, og at vi gir råd, hjelper til og støtter hvo-ene i virksomhetene i deres arbeid.

FHVO skal bidra til at fylkeskommunen har et godt arbeidsmiljø, og påse at det systematiske HMS-arbeidet på overordnet nivå, er i tråd med kravene i internkontrollforskriften og i henhold til arbeidsmiljøloven. Vi bruker mye av verktøyene som Arbeidstilsynet, Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) og Nav Arbeidsmiljøsenteret tilbyr.

FHVO deltar i hovedarbeidsmiljøutvalget (HAMU), der vi blant melder inn saker. Vi deltar også i underutvalg av HAMU, som Etikkutvalget i fylkeskommunen. Samtidig er vi med i ulike partssammensatte utvalg og arbeidsgrupper. Et eksempel er en gruppe som skal veileder til arbeid med elever som utøver vold og trusler i videregående skole i Rogaland.

Gi råd til arbeidsgiver ved planlegging og gjennomføring av tiltak som har betydning for arbeidsmiljøet. For eksempel delta i risikovurderinger. Medvirke i byggesaker i tråd med dokumentet «Informasjon og medvirkning», herunder «Rutiner for medvirkning i større byggeprosjekter».

Som fylkeshovedverneombud er vi også med når det er alvorlige arbeidsmiljøutfordringer på en skole eller i en avdeling.

Vi er hovedverneombud for alle ansatte i fylkeskommunen, også hovedverneombudene i virksomhetene, derfor tittelen.

Det er viktig at ansatte kontakter sitt verneombud hvis det er arbeidsmiljøutfordringer på arbeidsplass. 

imagejccmd.pngimageoiza.png

Vibeke Loe Dyrnes                                              Torleif Askedal