God dialog mellom tillitsvalgte i VGO og oppvekst politiker

Tirsdag 10. september møtte nesten 30 arbeidsplasstillitsvalgte i Rogaland fylkeskommune nestleder i Opplæringsutvalget, Kenneth Austrått fra Høyre. Han sa han er interessert i hva man er opptatt av ute i skolen, og hva han kan lære av innspillene fra de tillitsvalgte.

Spørsmålene det ble gitt innspill på var blant annet: 
Hva kan vi gjøre for å rekruttere og beholde flere lærere? 
Hvordan oppleves nytt ordensreglement? 
Hvordan har arbeidet med inkluderingsprosjektet vært? 

Det ble rom for mange innspill og eksempler fra de tillitsvalgte. Kenneth Austrått lyttet og viste interesse. Det er viktig for tillitsvalgte å bli lyttet til, og nyttig for politikere å få innspill.  
Lønn og penger var selvfølgelig ikke til å unngå i innspillene. Kontaktlærers rolle var også i fokus; man må ha tilstrekkelige rammer for å gjøre jobben. Tid og ressurser til å gjøre jobben godt nok, ikke instruksjoner og flere pålagte meroppgaver. De tillitsvalgte er opptatt av elevenes beste; slik det er nå, går mange med en følelse av å forsømme elever, istedenfor å inkludere. Dette gir en psykisk belastning både for elever, lærere, ledere i den videregående skolen i Rogaland. 
Kenneth Austrått takket for innspill og sa at det er utfordrende når faglighet og politikk møtes. Han ser det er forskjell i hva politikere og lærene har forventning om hvordan resultat skal bli. 

Andre tema på opplæringsdagen
Kursdagen var innom ulike aktuelle saker, blant annet kort om Utdanningsforbundet og tillitsvalgtoppgaver, som blant annet verving. De hovedtillitsvalgte informerte om lokale forhandlinger kapittel 4, tidspunkt for utbetaling av overtid og modulbasert voksenopplæring for videregående opplæring. Erfaringsdeling mellom tillitsvalgte er alltid en viktig bit av programmet.