Varsling

Hensikten med denne oversikten er å gi en kort innføring i varsling og å fortelle hvordan man kan varsle.

Varsling er å si ifra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen til noen som kan gjøre noe med det. Med kritikkverdige forhold menes brudd på:

  • Lover
  • Skriftlige etiske retningslinjer
  • Etiske normer det er bred enighet om i samfunnet

Varsling er hjemlet i Arbeidsmiljøloven, kapittel 2A, som gir arbeidstakerne rett til å varsle. Arbeidstaker har også en plikt til å varsle etter Arbeidsmiljøloven § 2-3 pkt. b og d ved fare for liv og helse, og ved diskriminering og trakassering.

Arbeidsmiljølovens § 2 A-6 pålegger arbeidsgiver å ha interne varslingsrutiner. Arbeidstaker kan alltid, selv eller via tillitsvalgt eller verneombud, varsle internt, til leder eller leders leder, eller varslingskanal som arbeidsgiver har opprettet. Arbeidstaker kan også alltid varsle til tilsynsmyndighet. Varsling til media bør kun benyttes når man har forsøkt alle andre kanaler. Varslingen må da også være av allmenn interesse og med utgangspunkt i behovet for å få gjort noe med situasjonen. Unntaket er der offentligheten uansett bør vite om forholdet, som ved korrupsjon eller andre alvorlige forhold.

Varsel er at man sier ifra om noe man mener er kritikkverdig, til noen som kan gjøre noe med det. Og et varsel har lite formkrav og kan være både muntlig og skriftlig.

Hvis man har fulgt regelverket for varsling, er man beskyttet mot gjengjeldelse fra arbeidsgiver (arbeidsmiljøloven § 2 A-4), som oppsigelse, trakassering, forflytning, tilrettevisning eller andre negative reaksjoner. Skjer dette likevel, ta kontakt med Utdanningsforbundet Oslo.

Oslo kommune har sine egne varslingsordninger, og har etablert ett varslingsmottak i hver virksomhet og ett sentralt varslingsmottak for hele kommunen. Du finner opplysninger om varslingsmottakene på kommunens intranettsider.

Varslingen kan skje muntlig eller skriftlig etter ditt eget ønske. Utdanningsetaten anbefaler ikke anonyme varsler, men har laget et system for både anonymitet og ikke anonymitet (rundskriv 11/2007). På Tavla foreslås det å opprette en egen e-post-konto om man ønsker å varsle anonymt.

Informasjon om varsling