AKAN i Utdanningsetaten

Oslo kommune har forpliktet seg til å aktivt forebygge og håndtere rusproblematikk ved å følge AKAN-modellen.

AKAN handler blant annet om å forbygge rusproblemer på arbeidsplassen og å hjelpe en medarbeider som sliter med rusproblematikk. Du finner informasjon om AKAN på Intranettet i virksomheten der du arbeider, i Utdanningsetaten på Tavla (krever innlogging) 

Alle bydeler og etater i kommunen har egen AKAN-kontakt. AKAN-kontakt i Utdanningsetaten er Anne Kristine Norum Dahl, mobil: 924 20 209, [email protected]

Forebygge rusproblemer med policy og kjøreregler
Bydeler og etater i kommunen har egen ruspolicy. Dette er tilgjengelig på Intranett. Utdanningsetaten policy og kjøreregler for omgang med rusmidler finner du på Tavla (du må være innlogget).

Kjøreregler og policy bør tilpasses lokalt og gås gjennom på arbeidsplassen, slik kan flest mulig ha felles forståelse av reglene før problemer oppstår.

Arrangementer der vi drikker sammen er risikosituasjon
Slike sosiale tilstelninger arrangeres for å styrke fellesskapet samtidig som alkoholserveringen øker risikoen for belastninger i arbeidsmiljøet. Eksempler på mulige belastninger er seksuell trakassering eller annen utilbørlig atferd. Derfor er det viktig at arrangementene foregår i en form som inviterer til moderasjon.

Likestillings-og diskrimineringsloven § 13 stiller krav om at seksuell trakassering skal forebygges. Forebygging innebærer blant annet at arbeidsgiver sammen med verneombud og tillitsvalgte foretar risikovurdering, på bakgrunn av vurderingen settes inn tiltak. Tydelige retningslinjer for sosiale arrangementer med alkoholservering er eksempel på hva som kan være egnet tiltak.

Om du vil vite mer om risikovurdering og egnede tiltak, kan du gå inn på Likestillings- og diskrimineringsombudet sine nettsider Settestrek.no. På Tavla (krever innlogging) er det generell informasjon om risikoanalyse.

Hjelpe en medarbeider
En bekymring eller mistanke om individuelle rusproblemer hos en kollega kan skyldes økt sykefravær eller endring i atferd og arbeidsprestasjoner. Bekymringen kan også skyldes alkohollukt på jobb. Da er det viktig å ta tak i problemet ved å melde fra til nærmeste leder. Medarbeideren skal tilbys hjelp i et AKAN-opplegg. Et AKAN-opplegg vil være et alternativ til ordinær personal/disiplinærsak. 

Hvor får vi råd?
I Utdanningsetaten er Anne Kristine Norum Dahl AKAN-kontakt. Hun gir råd til alle som søker hjelp, ansatte, pårørende og ledere. Det er hennes ansvar å påse for at medarbeidere med rusproblemer får hjelp gjennom AKAN-opplegg. Hun gir også råd angående det forebyggende arbeidet og kommer gjerne ut på skolene for å gi råd gi råd i enkeltsaker eller i å drive det rusforebyggende arbeidet. Hun kan også holde foredrag for hele eller deler av personalet.

Det er også mulig å ta kontakt med AKAN-kompetansesenter. De har en veiledningstelefon: 22402800 og en nettside.

Oppdatert oktober 2024.