UKEINFO 09-2024

UKEINFO er en viktig informasjonskanal, som tillitsvalgte på arbeidsplassene må få med seg.

Ukeinfo sendes ut til alle tillitsvalgte, medlemmer i kontaktforum, ledermedlemmer og lederråd i Utdanningsforbundet Oslo. Vi ber tillitsvalgte videresende relevant informasjon til medlemmer på sin arbeidsplass.

Særbestemmelsene våre omhandler alt fra arbeidstid i barnehagen, veiledning for ansatte i PPT til reisebestemmelser for skoleverket. Vi kan forhandle om det meste som regulerer våre arbeidsvilkår. Siden det er mange forskjellige enkeltpunkter vi kan forhandle om, vil det alltid være en vurdering på hvor mange krav man tar med inn i et oppgjør, også sett opp mot kostnader eller tanker om gjennomslag.

 

Tariff 2024, tegning av kalkulator, og mynter. Illustrasjon

 

Delegasjonen til Utdanningsforbundet Oslo består av fylkesleder Marianne Lange Krogh, 1.nestleder Stine Sund, kontaktperson videregående opplæring og fagskole Camilla Nerland Berglund, fylkesstyremedlem grunnskole Thomas Valås, sentralstyremedlem Ida Næss Hjetland, sentralstyremedlem Christian Evenshaug og ansatt i sentralleddet Ellinor Gilberg. I tillegg har vi med oss beregnere som kan vurdere hva de enkelte krav koster.

 

Delegasjonen har lyttet til tillitsvalgte og medlemmer, samt fått innspill fra fylkesstyret før de utformet krav. Kravene er overlevert kommunen, men vil ikke være offentlige før etter at forhandlingene er ferdige. Forhandlingene vil foregå i uke 9, 10 og 11. Tirsdag 18.mars skal forhandlingene være ferdige, og det vil da bli vurdert hva vi skal ta med oss inn i hovedtariffoppgjøret.

 

Hovedtariffoppgjøret, der lønn vil være et hovedtema, starter mandag 22.april, med frist midnatt 30.april.

Tradisjonen tro inviterer Utdanningsforbundet Oslo sine medlemmer til å markere kvinnedagen 8. mars i fellesskap. Det blir et medlemsarrangement på Kulturhuset, før vi går i samlet flokk til Youngstorget for markeringa der og toget gjennom byen.

 

8. mars fanen "Verden vinner med utdanning til alle jenter og kvinner!". Foto

I år har Utdanningsforbundet Oslo foreslått og fått vedtatt parolen «Verden vinner med utdanning til alle jenter og kvinner». Bak denne går vi med fanen vår, og med håndplakater med samme budskap som på parolen. Hvis du vil lese mer om vår politiske begrunnelse for denne parolen, kan du lese her. Vi håper mange medlemmer vil gå sammen med oss og gjøre organisasjonen vår til en synlig forkjemper for jenters og kvinners rett til utdanning.

 

På Kulturhuset blir det appeller, allsang, quiz, god stemning og hyggelige folk. Vi serverer suppe, mineralvann, boller, kaffe og te. Arrangementet begynner 15.45. Ta med deg klubben din og kom, eller kom alene og bli kjent med nye fagforeningskamerater. Alle medlemmer må melde seg på, og her er det førstemann til mølla som gjelder. Dersom du har familiemedlemmer du ønsker å ha med, må dette spesifiseres i påmeldingen. Dersom du har meldt deg på, men ser at du likevel ikke har mulighet til å komme, er det viktig at du gir beskjed så snart som mulig. Vi har svært stor pågang på disse arrangementene, og vi vil gjerne få gitt ledige plasser til de som står på venteliste.

 

Påmeldingen finner du her.

 

Velkommen!

 

I høst startet vi kor i Utdanningsforbundet Oslo. Vi vil gjerne ha med oss flere sangglade fagforeningskamerater. Du trenger ikke ha erfaring fra kor eller være flink til å synge. Du må bare ha lyst til å være med. Vi øver i Utdanningsforbundet Oslos lokaler i Brynsengveien 2.

 

Kormedlemmer i Utdanningsforbundet Oslo. Foto

Hvor hyppig vi øver, hva vi synger og hvilket ambisjonsnivå vi legger oss på, er helt opp til koret selv. Her blir veien til mens vi går. Bli med!

Planen for vårhalvåret ser foreløpig slik ut:

03. mars: Øvelse klokka 11.30 – 14.30
08. mars: Synge på Utdanningsforbundet Oslos 8.-marsmarkering på Kulturhuset
Mars/april: En til to øvelser
01. mai: Synge på Utdanningsforbundet Oslos 1.maifrokost
Mai/juni: En til to øvelser
26. – 29. juni: Bidra med sang under Utdanningsforbundet Oslos markeringer i forbindelse med Oslo Pride
 

Har du spørsmål eller ønsker å være med? Send en e-post til [email protected] eller [email protected].

Utdanningsforbundet Oslo vet at det er mange som kjenner på maktesløshet og fortvilelse i møte med lidelsene i Gaza. Da er det godt at noen tar initiativ til å gjøre noe. Akkurat det er det noen lærere som har gjort, og vi vil løfte fram deres initiativ og oppfordre medlemmer til å delta og støtte opp om dette engasjementet.

 

Plakat med skriften Lærere for fred i Gaza. Tegning av vannmelon og palestinsk flagg. Faksimile av plakat

 

Felles lærerdeltakelse på demonstrasjon lørdag

Lørdag 2. mars klokka 15.00 arrangerer Palestinakomitéen en demonstrasjon på Youngstorget i Oslo. For andre gang oppfordrer og inviterer lærer Elisabeth Jensen Lombnæs medlærere i skole og barnehage til å møtes på forhånd og stå samlet under demonstrasjonen. Som Elisabeth selv skriver på Facebook: «Til alle som jobber i skole og barnehage rundt Oslo: Kom og stå sammen med oss i demonstrasjonen lørdag 2. mars. La oss samle oss og bruke lærerstemmen: Våpenhvile nå! La barna leve! Lærere for fred i Gaza!» Lag plakater og møt opp klokka 14.40 ved Norli Eldorado, så går vi i samlet flokk til Youngstorget og står sammen der. Du finner arrangementet på Facebook her.

 

«Lærere for fred i Gaza», facebookgruppe

Dette skriver administratorene i beskrivelsen av gruppa:

Nå må vi bruke lærerstemmen igjen! Vi må si Nei til folkemordet i Gaza og kreve umiddelbar våpenhvile! Vi som jobber med barn og unge må stå sammen for fred.

#lærereforfred

I denne gruppa vil vi mobilisere til aksjoner og demonstrasjoner.

Vi kan også dele undervisningsopplegg, boktips og liknende, slik at vi står bedre rustet til å snakke om Palestina i klasserommet.

Gruppa finner du her.

 

 

Vi har for tiden redusert bemanning og kapasitet på fylkeskontoret. Av den grunn er det sentralleddet som drifter vårt sentralbord, og det kan oppleves vanskeligere å få kontakt med oss på telefon.

Finger på telefon. Foto

Vi kan fortsatt kontaktes på e-post [email protected], men noe lengre svartid må påregnes.

 

Opplærings- og utviklingsfondets stipendordning for ansatte i Oslo kommune skal stimulere ansatte til å søke ny kunnskap og utvikle sin kompetanse, og omfatter alle ansatte i Oslo kommune.

 

Studerer. Illustrasjon

Ansatte kan søke om støtte på inntil 20000 kr. til opplæring eller utvikling som skal gjennomføres i studieåret 2024/2025, høst 2024 og/eller våren 2025.

Fristen for å søke er 1. april 2024.

 

Les mer om stipendregler og kriterier for å søke her: OU-fondet - Oslo kommune

Bydelslagene avholder årsmøter i løpet av mars og april. De fleste bydeler kombinerer årsmøtet med medlemsmøte med varierte temaer. Du treffer andre medlemmer i bydelen og har mulighet for å påvirke og diskutere aktuelle saker som rører seg i sektoren.

På årsmøtet får du også innblikk i arbeidet bydelslaget har gjort i året som var, og du kan komme med innspill til hva bydelslaget skal jobbe med i året som kommer. Vi anbefaler alle medlemmer å ta turen innom årsmøtet i sin bydel. Tre av bydelene avholde ikke årsmøte før i 2025. Det ble vedtatt på de respektive bydelenes årsmøter i fjor.

 

Merk deg datoen for ditt bydelslag, og bli med! Alle medlemmer vil få tilsendt invitasjon med tidspunkt, sted og saksliste i god tid før møte.

Tabell med datoer for bydelslagenes årsmøter. Faksimile

Forskning viser at arbeidet lærere gjør i klasserommet er svært viktig i forebyggingen av mobbing og utenforskap, men for andre år på rad øker mobbetallene. Har lærere de verktøyene som de trenger for å møte utfordringene skolen står i, i dag?

En voksen og to barn leker ute. Illustrasjon

Mobbing og utenforskap er en vedvarende utfordring i norsk skole. For andre år på rad øker andelen av elever i grunnskolen som oppgir at de opplever mobbing og utenforskap. Samtidig viser forskning at arbeidet lærere gjør i klasserommet er svært viktig i forebyggingen av mobbing og utenforskap. Hvordan skal vi som samfunn forstå mobbetallene? Og har lærere de verktøyene som de trenger for å møte utfordringene skolen står i, i dag?

 

Utdanningsforbundet og Utdanningsforskning.no inviterer til forskningskafe i Lærernes hus. Forskningskafe er Utdanningsforbundets arena hvor forskere og praksisfeltet møtes for å diskutere forskning og utveksle erfaring om aktuelle tema.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Innledningene blir strømmet.

 

Mer informasjon og påmelding: Forskningskafe: Lærernes verktøykasse i møte med mobbing (utdanningsforskning.no)

 

 

Hvordan kan vi forstå og arbeide med faget kroppsøving for å oppfylle intensjonene i LK20? Hvordan kan vi legge til rette for at det er formålet med faget og kjerneelementene som danner grunnlaget for undervisningen, og ikke bare kompetansemålene? Dette er spørsmål som tas opp på kurset.

Kroppsøvingslærer. Foto

Deltakelse og samspill i bevegelsesaktiviteter er et av kjerneelementene i kroppsøvingsfaget. Det beskrives blant annet at Elevene skal løse utfordringer og oppgaver i et læringsfellesskap og kunne reflektere over samspill, samhandling og likeverd […] Det innebærer å anerkjenne ulikhet og inkludere alle, uavhengig av forutsetninger.

Målet med kurset er å bidra til en bredere forståelse for hva det vil si å jobbe anerkjennende og inkluderende i faget kroppsøving, i tråd med læreplanens intensjoner.
Kurset vil blant annet omhandle tolkning og forståelse av LK20 og sentrale begreper som kompetanse, øving, ferdigheter og innsats relatert til kroppsøving. Basert på dette er målet å utfordre deg som kursdeltager på hvordan du tenker om elevene og om faget. Gjennom kurset vil du også få tips til både arbeidsmetodikk og litteratur som kan bidra i din utvikling som kroppsøvingspedagog i grunnskolen.

Opptak av kurset vil være tilgjengelig i 14 dager for alle påmeldte deltakere.

Mer informasjon og påmelding:

Inkludering og tilrettelegging i kroppsøvingsfaget i grunnskolen (utdanningsforbundet.no)

Inkludering og tilrettelegging i kroppsøvingsfaget i videregående opplæring (utdanningsforbundet.no)