Sykdom i ferien

Ferieloven bestemmer at hvis du er syk når ferien begynner eller blir syk mens du har ferie, har du rett til erstatningsferie.

Ferieloven - § 9 - 1 Ferieavvikling under sykdomsfravær mv:

Arbeidstaker som blir helt arbeidsufør før ferien, kan kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes senest siste arbeidsdag vedkommende arbeidstaker skulle hatt før ferien".

"Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt.”

Lærere i Osloskolen har hatt en avtale der man har ikke har tidfestet når de siste fire feriedagene til lærerne skal legges, slik alle andre arbeidstakere i kommunen har. Fra nå av skal lærere ha tidfestet fem ukers ferie, ikke bare fire uker og en dag som tidligere.

Etter forhandlinger har vi nå fått stadfestet at de siste fire dagene avtalefestet ferie skal avvikles, noe som betyr at hver arbeidstaker nå skal vite når man har disse fire feriedagene. I år er vi enige med Utdanningsetaten at vi anbefaler skolene å legge disse dagene til de fire første dagene av høstferien, og at man fra 2025 anbefaler å legge disse dagene i forkant av den lovfestede ferien i juli, slik at man har fem uker sammenhengende ferie.

Konsekvensen av dette blir, slik Utdanningsforbundet ser det, at man skal ha erstatningsferie på vanlig måte dersom man blir syk disse dagene i høstferien og kan dokumentere dette.

Dette betyr at dersom en ansatt blir syk i høstferiens fire første dager, og oppfyller kravene om å kunne få erstatningsferie, kan be om dette, slik man ville gjort dersom man ble syk i løpet av den lovfestede ferien i juli.

For sommeren 2024 gjelder derfor fortsatt bestemmelsen (pkt. 3.1.2.2)  om at lærere avvikler ferie i juli måned, øvrige fridager i elevenes sommerferie er såkalt arbeidsfrie perioder. Det er altså kun sykdom i juli måned som kan kreves kompensert opp til 4 uker og 1 dag. Det er viktig at man kan framlegge legeattest som dokumentasjon på sykdommen, og at man samtidig skriftlig legger fram krav om erstatningsferie. Erstatningsferien må normalt tas ut i løpet av ferieåret, det vil si innen utgangen av kalenderåret. Tidspunkt for erstatningsferie avtales med arbeidsgiver.