Oslobudsjettet 2024: - Lite nytt for barnehage og skole

- Det er klart at vi hadde forventet mer, sier leder i Utdanningsforbundet Oslo, Marianne Lange Krogh.

I budsjettforslaget måtte vi lete nøye og lenge for å finne forbedringer til dagens situasjon. Ett lyspunkt er at det spesialpedagogiske tilbudet i barnehagene styrkes med 20 millioner, noe som er et skritt i riktig retning. Samtidig er 153 millioner i rammekutt på bydel et dramatisk kutt i de tjenestene som er nærmest folk, og vil få konsekvenser for barnehagens tilbud.  

Vi er skuffet over at det nok en gang foreslås kutt når vi vet at det som avgjør kvaliteten i tilbudet er økt grunnbemanning, nok vikarer og gode støttesystemer for barnehagelæreren, uttaler Krogh. Dagens situasjon er at mange barnehager ikke setter inn vikarer ved fravær fordi bydelene allerede er i en økonomisk presset situasjon. Barnehagene trenger en ressurspool for vikarer, og vi ser ikke at byrådets budsjettforslag gir rom for dette. 

I budsjettforslaget til skolen ser vi lite nytt for elever og lærere. De mange utfordringene skolen møter i hverdagen løses derfor ikke med dette budsjettforslaget. Det blir tilført noe ekstra midler til spesialgrupper, men dette er ikke en styrking av dagens tilbud, snarere en justering i takt med økte diagnoser for enkeltgrupper.  

Våre medlemmer, fra lærere til rektorer, forteller oss at økonomien ute på skolene er svært anstrengt, og at spesielt dagens tildelingsmodell for grunnskole forverrer situasjonen. Medlemmene er bekymret for at skolen ikke en gang har økonomi til å håndtere selv lovpålagte oppgaver, sier Krogh. Hvis det planlagte rammekuttet blir gjennomført er det elevene som til syvende og sist rammes.

Kontakt: 
Marianne Lange Krogh, leder i Utdanningsforbundet Oslo, 986 13 299 
Thomas Valås, leder i budsjettgruppa i Utdanningsforbundet Oslo, 928 00 639