Aina Skjefstad Andersen: – Lønnstilleggene i Utdanningsetaten i Oslo har vært både ukloke og helt uhørte

– Lønnstilleggene Utdanningsetaten har gitt, er langt fra greie, men tilleggene er ikke ulovlige og ikke noe fagforeningene er med og drøfter, sier Aina Skjefstad Andersen, leder i UDF Oslo til Utdanningsnytt.

– Det er viktig å skille mellom hva som er lovlig å gjøre og hva som er lurt å gjøre midt i en pandemi.

– Jeg har vært helt klar på at jeg mener at det å gi disse lønnstilleggene har vært både uklokt og helt uhørt. Men Jeg har også nå sjekket med våre jurister som sier at dersom slike lønnstillegg er gitt, så er avtalen juridisk bindende. Det betyr at det ikke vil være mulig å reversere den, sier hun.

Det foreløpige resultatet av lønnsforhandlingene for Utdanningsforbundets medlemmer i Oslo er nå sendt ut på uravstemning med frist 12. november.

– Det virker som om mange, både egne medlemmer og andre, tror at de administrativt fastsatte lønnstilleggene er noe vi i Utdanningsforbundet er med og framforhandler eller godkjenner. Slik er det ikke, understreker Skjefstad Andersen.

– Jeg forstår godt at det kommer sterke negative reaksjoner på det som betegnes som en lønnsfest for toppledere. Men det er viktig å ha klart for seg hva Utdanningsforbundet som fagforening har innflytelse over og hva vi ikke har innflytelse over, sier hun.

Når det gjelder de administrative lønnstilleggene, så blir Utdanningsforbundet informert i etterkant, gjerne et halvt år etter at lønnstilleggene er gitt, sier Andersen.

Men nå kan det skje endringer.

– Vi har nå blitt enige om at slike administrative tillegg skal drøftes med medbestemmelsesutvalget i forkant. Det er et framskritt, sier Skjefstad Andersen.

* Denne artikkelen er sitat fra artikkel på utdanningsnytt.no - les hele artikkelen her.