Utdanningsforbundet Oslo bekymret for grønt nivå i barnehagene

Denne uken gikk Oslos barnehager tilbake til grønt nivå. Utdanningsforbundet Oslo er redde for at dette kan føre til økt arbeidsbelastning i allerede overbelastede barnehager, og sendte derfor fredag et brev om dette til byrådsavdelingen. Brevet kan du lese her:

Utdanningsforbundet Oslo leser i media at barnehager går til grønt nivå fra mandag.

Utdanningsforbundet Oslo er glade for at vi har kommet dit i pandemien at mer kan åpnes, men er samtidig svært bekymret for endringene dette medfører for driften. Sykefraværet i Oslos barnehager er rekordhøyt, og vi får svært mange meldinger om utslitte ansatte. Innføring av grønt nivå må ikke medføre reduksjon i tiltak som demper arbeidspresset og med det bidrar til mer forsvarlig drift.

Grønt nivå medfører at smitteverntiltakene i barnehagene blir færre. Utdanningsforbundet Oslo overlater den vurderingen til andre med mer smittevernfaglig kompetanse, men vil legge til at vi får en del tilbakemeldinger fra medlemmer som føler seg utrygge på jobb og er redde for å bli smittet. Det viktig at kommunen i denne situasjonen vektlegger å trygge og ivareta sine ansatte.

Ved å gå til grønt nivå vil det bli større muligheter til å samarbeide på tvers. Dette vil lette hverdagen i noen barnehager hvor man kanskje har tilstrekkelig bemanning totalt sett, men hvor enkeltavdelinger er hardt rammet av sykefravær. Samtidig forstår vi det slik at overgangen til grønt nivå gjør at hjemmelen mange bydeler har brukt for å redusere åpningstiden, blir borte. Vi har allerede fått tilbakemeldinger fra bydeler som sier de ønsker å ha fortsatt redusert åpningstid, men at de er usikre på om de har mulighet til det fra neste uke. Med høyt sykefravær og manglende vikarer er det nå en rekke barnehager som ikke er i stand til å oppfylle bemanningsnormen og sikre en forsvarlig bemanning. Vi mener byrådsavdelingen raskt må trygge bydelene på at de kan fortsette å drifte barnehager med redusert åpningstid dersom bemanningssituasjonen krever dette. Dersom det da ikke lenger blir mulig å redusere åpningstiden, er vi bekymret for at alternativet vil være at barnehager må stenge.

Vi er også bekymret for at mange nå raskt går tilbake til matservering i barnehagene. Vi får klar tilbakemelding fra våre tillitsvalgte om at matservering uten egen kjøkkenressurs er en stor arbeidsbelastning som er krevende når bemanningen allerede er presset. Vi mener dette derfor også bør holdes tilbake i barnehager med en presset bemanningssituasjon, og at bydelene må trygges i at de har mulighet til dette.

I en spørreundersøkelse sendt til våre tillitsvalgte forrige uke mottok vi svar fra 124 barnehagetillitsvalgte. Her spurte vi blant annet hvordan arbeidspresset nå opplevdes på en skala fra 1 til 5, hvor 1 var definert som «Jeg har rolige dager og føler jeg har mye overskudd.» og 5 som «Det er svært hektisk, jeg er utmattet hver dag.» Her har 66 % av respondentene svart 4 eller 5, mens kun 6 % har svart 1 eller 2.  I samme undersøkelse svarer 43 % at de ofte går underbemannet, mens kun 30 % svarer de har tilstrekkelig med vikarer. Vi opplever dette som ekstraordinære tall, og en ikke bærekraftig situasjon å ha i Oslos barnehager.