Fakta om feriepenger

Publisert: 15.06.2020

Det er mange spørsmål om feriepenger og det er viktig at du vet hvordan feriepenger beregnes og av hva.

Ferieloven gir oss ikke rett til feriedager med lønn. I stedet opparbeider vi oss feriepenger av arbeidsinntekten fra året før, og feriepengene skal erstatte lønnen som faller bort i ferien. Som arbeidsinntekt regnes for eksempel ordinær lønn, overtidsgodtgjøring og tillegg for ubekvem arbeidstid.

Arbeidstakere som har 5 uker ferie, opptjener feriepenger etter en sats på 12 %. For arbeidstakere som ikke har gått vesentlig opp i lønn, vil feriepenger etter satsen på 12 % være nok til å dekke lønnsbortfallet i ferien.

Er du over 60 år, økes feriepengesatsen med 2,3 % til 14,3 %. Feriepenger for seniorferien beregnes av feriepengegrunnlag som er under 6G. Altså 14,3 % for feriepengegrunnlag under 6G og 12 % for feriepengegrunnlaget som overstiger 6G.

Får jeg feriepenger av sykepenger eller foreldrepenger?

Ja, arbeidstakere som er omfattet av Hovedtariffavtalen KS og som har rett til full lønn under sykdom og foreldrepermisjon, vil få feriepenger av dette selv om man ikke yter noen arbeidsinnsats. Her gir HTA vesentlig bedre rettigheter enn både ferieloven og folketrygdloven.

Lønn for juni + opptjente feriepenger - uttrekk for 5 uker ferie

Ferieloven opererer med 6 virkedager pr uke. I en gjennomsnittsmåned er det 26 virkedager. 5 uker ferie utgjør 30 virkedager, altså 4 dager mer enn gjennomsnittsmåneden. På lønnslippen kommer dette gjerne til uttrykk ved at det står -4/26 månedslønn.

Lønn for juni og alle opptjente feriepenger legges sammen. Videre holdes det tilbake feriepenger tilsvarende lønn for de 5 ferieukene arbeidstaker har krav på etter lov og hovedtariffavtale (30/26). Disse feriepengene utbetales i stedet som vanlig lønn i de ukene arbeidstaker faktisk har ferie.

For ordens skyld minner vi om ordningen med full lønn i ferien til nyutdannede lærere og lærere som har vært i studiepermisjon. Retten til full lønn i ferien gjelder også for undervisningspersonalet som kommer tilbake til samme arbeidsgiver etter endt studiepermisjon med delvis lønn eller uten lønn.

Gjeninntreden må skje:

- Rett etter studiepermisjonen
- Hos den samme arbeidsgiver vedkommende var ansatt hos umiddelbart før studiepermisjonen
- Læreren får utbetalt full lønn første sommeren etter gjeninntreden dersom opptjente feriepenger vil gi en lavere utbetaling.

- En lærer som velger å begynne i ny undervisningsstilling i en annen kommune etter endt studiepermisjon vil derfor ikke ha rett til ”full lønn” i ferien.

Hva skjer hvis jeg ikke har opptjent nok feriepenger?

Er det første året du er i jobb, eller du har økt fra deltid til full stilling i løpet av året kan det hende du ikke har opptjent nok feriepenger til å dekke 5 ukers ferie. Det samme kan gjelde hvis du har gått mye opp i lønn, eller vært ute i ulønnet permisjon. Det kan også skyldes andre årsaker.

Dersom en arbeidstaker har lav eller ingen feriepengeopptjening, anbefales det at ferielovens hovedregel skal benyttes slik at ingen risikerer å få en negativ utbetaling i juni. Det betyr at feriepengene skal utbetales i tilknytning til hver enkelt ferieuke, mens lønnen stoppes i selve ferieperioden.

Etter ferieloven § 5 (5) kan du i noen tilfeller nekte å avvikle mer ferie enn det feriepengene dekker, men dette gjelder ikke dersom virksomheten du jobber i for eksempel har feriestengt. Hvis du jobber i skole, SFO eller barnehage, så er muligheten til å nekte å avvikle ferie begrenset når skolen eller barnehagen er feriestengt.

NB! Undervisningspersonalet kan i spesielle tilfeller ha rett til full lønn i ferien i stedet for feriepenger.

Lærere i skole med 5 uker lovbestemt ferie regnet bak fra siste dag i juli, starter som regel sin ferie ca 27.juni. Dagene før, og de første dagene i august, er arbeidsfri periode slik f.eks. nordsjøarbeidere har regulert sin arbeidstid. 

Hovedtariffavtalen har en bestemmelse som sikrer lærere full lønn i juni ved første gangs tiltredelse i skolen. Denne bestemmelsen er uavhengig av tiltredelsesdato, men det er stilt følgende krav:

- Læreren må være ansatt for minst ett år
- Læreren må ha fullført faglig og pedagogisk utdanning
- Gjelder også ansatte på vilkår etter opplæringsloven § 10-6a

Retten til full lønn i ferien første yrkesår er en engangsrettighet, og samtidig må lærerens samlede feriepengeopptjening være lavere enn lønnsuttrekket for 5 ukers ferie. Ved beregningen skal det med andre ord tas hensyn til de feriepenger læreren eventuelt har opptjent seg hos tidligere arbeidsgivere og de feriepenger vedkommende har opptjent seg i kommunen i opptjeningsåret før ferieåret.

I iverksettingsrundskrivet B-4/2006 står følgende kommentar til § 7 Ferie i HTA:

"Undervisningspersonalet får full lønn i ferietiden første yrkesår forutsatt at samlet opptjente feriepenger vil gi lavere utbetaling. Dette inkluderer også opptjente feriepenger hos andre arbeidsgivere."