Innspill til Bystyret, 30.5.24 

Publisert: 17.06.2024

 

SAK 52/24 - Månedsrapport april 2024 

Menneskelige ressurser, s. 34, utdrag: 

Det pekes på to hovedutfordringer kommunen har som arbeidsgiver (referanse kommuneplanens samfunnsdel for 2020–2032), der det ene er: 

  • tilgangen på kompetent arbeidskraft

Kristiansund kommune - en attraktiv og nyskapende arbeidsgiver gir føringer for hvordan kommunen skal møte utfordringene, gjennom å jobbe målrettet med følgende seks områder, der den første er: 

  • rekruttere, utvikle og beholde

Utdanningsforbundet vil påstå at kommunen gjør svært lite (om noe) for å rekruttere og beholde lærere i barnehage og grunnskole og fagekspertise i PPT. 

Kristiansund gir ingenting ut over tariffens minimum med tanke på lønn. 

Kristiansund ligger på et minimum av bemanning i hele sektoren. Ved sykdom er det ingen å ta av, og konsekvensen blir ufaglærte eller ingen i det hele tatt. 

Kristiansund tilbyr ett av de laveste tilleggene (om ikke lavest)  for kontaktlærer og pedagogisk leder – 16 300 kr (inntil 22 elever og 21 500 kr for over 22 elever) og 16 300 kr for ped.leder. Eksempelvis så gir Molde 35 000kr, Aure gir 36 500kr, og Gjemnes gir 30 000kr til kontaktlærer. 

PPT har vært systematisk bygd ned over flere år, samtidig med at henvisningene øker. Vi mener at økningen er at symptom på situasjonen i sektoren. 

Oppvekst, s. 51, utdrag:  

Den største økonomiske utfordringen i oppvekstsektoren er i barnehagene, og denne kan ikke løses av enheten alene. Særlig gjelder dette mottak av flyktninger, og kostnadsøkningen som kommer av kompensasjon av lønns- og prisvekst til private barnehager. Vikarpool barnehage blir benyttet til andre formål i barnehagesektoren. 

Utdanningsforbundet er IKKE enig i dette, og har nedfelt dette i drøftingsmøte. Vi opplever at det er det motsatte av å satse på sektoren – jfr. rekruttere og beholde. Vikarpool ville gitt rammeområdet et nødvendig handlingsrom ift. bemanning, og en sikring på tilgang til kvalifisert personell ved sykdom. I dag er vi på et minimum. 

 

Det er stopp i inntak av barn, inkludert barn av flyktninger, våren 2024 som et av innsparingskravene. Kommunalsjef er i nær dialog med enheten, andre kommunalsjefer og kommunedirektøren om mulige løsninger. Noen av barneskolene melder nå om krevende økonomisk situasjon, og at det er vanskelig å holde vedtatte økonomiske rammer. Konkrete innsparinger er iverksatt i alle enheter for å kunne komme i tråd med økonomisk ramme. Vi har i april fordelt midler ut til skolene for Vikarpool. 

En fordeling av vikarpool-midlene ut til skolen er kjærkomment for dem, men hindrer opprettelse av vikarpool. En manglende sikring av midlene fører til at pengene forsvinner i dragsuget.  

Vi minner om ny Opplæringslov som skal sikre at det er lærere som underviser, og at de har kompetanse i faget de skal undervise i (§ 17-4), 

også i vikartimer (§17-7).  Det er kommunen som skal sørge for rett og nødvendig kompetanse i skolen (§ 17-1). Kommunen er dere! 

Til slutt: 

Forslag til nytt inntektssystem gir en positiv effekt, og en foreløpig beregning gir en påplussing i frie inntekter på 45 millioner for Kristiansund Kristiansund, Aure | 80 millioner mer til Nordmøre: – Det er her verdiene skapes (tk.no). 

Dette må vel komme oppvekst til gode, for å sikre det lovpålagte tjenestetilbudet En tjeneste som er helt nødvendig for å komme opp/ ut av  levekårsproblematikken.  

Vi vil også påpeke situasjonen vi står i dag, med kun 1 kvalifisert søker til den siste utlysningen på 3 x 100% faste stillinger og 1 midlertidig stilling i barneskolene.  

1 kvalifisert søker til barnehagelærerstilling. Kristiansund, Søkerlister | Disse har søkt på jobb i skolene i Kristiansund (tk.no)