Fylkesordføreren tar feil

På Dagsrevyen 21, søndag 20. oktober, ble det lest opp en sms fra fylkesordfører Thomas Breen i forbindelse med en sak om Utdanningsforbundets politiske streik tirsdag denne uka. Han hevder her at våre hovedtillitsvalgte har støttet prosessen om nedlegging av skoler de siste to årene. Dette er feil.

- Jeg ble ganske sjokkert over at fylkesordføreren tillegger oss meninger vi ikke har på riksdekkende tv. Vi har vært med i prosesser med arbeidsgrupper og styringsgrupper som en del av partssamarbeidet, men jeg vil ha meg frabedt å bli tatt til inntekt for å ville legge ned skoler og tilbud. Utdanningsforbundets offisielle syn er meget godt kjent for fylkesordføreren, sier Siri Sandstedt Ringen, hovedtillitsvalgt i Innlandet fylkeskommune.

Tore Hølmo, hovedtillitsvalgt 1 og fellestillitsvalgt for Unio er klar på det samme:

- I alle offentlige fora har vi vist til høringssvaret fra Utdanningsforbundet Innlandet. Jeg har vært med på å vedta dette og vi står helhjertet bak både denne og den politiske streiken som skjer tirsdag.  Thomas Breen tar feil når han hevder at vi har støttet prosessene. Vi er opptatt av at våre medlemmer blir ivaretatt uansett hvilke vedtak som kommer. Vi reagerer på at det fra politisk hold blir sådd tvil om Utdanningsforbundets syn, sier Tore Hølmo.

Gry Rollag Føsker synes det er trist at fylkesordføreren velger å uttale seg på denne måten. Hun mener også at det skaper et feilaktig bilde av Utdanningsforbundets syn i saken.

- Utdanningsforbundet har vært tydelig hele veien. Vi mener at det må opprettholdes et likeverdig opplæringstilbud for alle elever i hele Innlandet. Det er beskrevet med tyngde i vårt høringssvar og også i andre høringssvar fra lokallag og klubber i Utdanningsforbundet.

Hun fortsetter:

- Det henvises hele tiden til et brev fra Unio fra 2022. Dette brevet handlet ikke om nedlegging av skoler, men om forutsigbarhet for elever og lærere. Det handler for eksempel om hvor mange elever som må til for at et tilbud blir igangsatt. Her spilte vi inn at det burde være forskjeller på by og distriktsskoler, slik andre fylkeskommuner har. På denne måten ville det kunne bli mer forutsigbart og vi ville forhindret at linjer ble flyttet fra et skolested til et annet fra det ene året til det andre. Nedlegging av skoler og tilbud var ikke en del av saken da, og kan ikke tas til inntekt for å ville legge ned skoler og skolesteder nå, sier hun.