- Startside
- Fylkes- og lokallag
- Innlandet
- Nyheter
- Engasjert politisk debatt i Stange
Engasjert politisk debatt i Stange
Utdanningsforbundet Stange inviterte onsdag kveld til debatt med tema tid for de minste. Fylkesleder Thore Johan Nærbøe innledet til debatten og ifølge debattleder Carsten Bleness var det litt av en salve som ble sendt politikernes vei.
Tekst Tone Stangnes Gjerstad
Publisert 31.08.2023 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tekst Tone Stangnes Gjerstad
Publisert 31.08.2023 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Engasjert politisk debatt i Stange
Utdanningsforbundet Stange inviterte onsdag kveld til debatt med tema tid for de minste. Fylkesleder Thore Johan Nærbøe innledet til debatten og ifølge debattleder Carsten Bleness var det litt av en salve som ble sendt politikernes vei.
Lokallagsleder Sigrun Fallet og nestleder og Hovedtillitsvalgt Stine Grinden Pettersen har jobbet med debatten siden det var oppe som styresak i mai. Politikere ble invitert før sommeren og 11 partier møtte opp, sammen med 75 medlemmer og tillitsvalgte fra barnehage og skoler i Stange. Medlemmer fra barnehage og skoler har sendt inn spørsmål som forberedelse til debatten. Debatten var delt i tre med fokus på barnehage, på skole og på skolestruktur.
Tid for de minste
En engasjert og personlig fylkesleder åpnet debatten med en klar og tydelig tale om barnehagens betydning og hva barnehagelærere nå forteller Utdanningsforbundet om arbeidssituasjonen Innlandet over.
- Vi får så mange tilbakemeldinger fra barnehagelærere på at hverdagen stadig mer dreier seg om administrasjon og logistikk og ikke pedagogikk. Med andre ord, barnehagelæreren beveger seg bort ifra kjerneoppgavene sine og mer mot en administrativ rolle. Vil vi virkelig ha det slik? For meg er dette et av de mest grunnleggende retoriske spørsmålene som finnes, og svaret er selvfølgelig nei, sa han.
Til politikerne på podiet i Biblioteket i Stange presenterte han en påstand som regnet med at det ville komme reaksjoner på.
- Jeg tror ingen av dere som er politikere i Stange, eller i store deler av Innlandet for den saks skyld, har den minste anelse om hva barnehage egentlig dreier seg om. Faktisk mistenker jeg at dere tenker at barnehage er et velferdstilbud som i hovedsak er tilrettelagt for at voksne skal kunne ta på seg dress, vernesko eller uniform og gå på jobb, sa han.
Han begrunnet påstanden med at det nesten ikke står noen ting om barnehage i partiprogrammene til partiene i Stange, og dersom det står noe så handler det om full barnehagedekning, søskenmoderasjon eller å satse på større enheter å skape fleksible og robuste barnehager.
- Barnehagen er på vei til å bli den viktigste delen av oppvekstløpet, barna er den viktigste ressursen dere har her i kommunen, og de fortjener høyere ambisjoner enn dette. Et samlet Storting er enige om man ønsker ha en barnehagelærerandel på 50 %, og regjeringen har til og med signalisert at de vil foreslå 60 % barnehagelærere innen 2030, sa han.
Han uttrykte at han hadde en forståelse for at dette dreier seg om økonomi og at det dreier seg om prioriteringer, og at man som kommunepolitiker skal ta hensyn til mye.
- Det er et verdivalg dere står i, og det valget trenger dere å gjøre nå. Hvis ikke står vi i fare for å ikke kunne gi barna det opplæringstilbudet de har krav på. Jeg forstår at dette dreier seg om prioriteringer. Som kommunepolitiker skal du hensyn til mangt, og det er mange behov som skal fylles. Men har du likevel råd til å gamble med akkurat dette? Å la de minste barna gå i en barnehage der det ikke er full voksentetthet i hele åpningstiden? Heldigvis for dere finnes det en løsning. Utdanningsforbundet har en helt konkret plan for hvordan også Stange kan nå disse målene. Det vil koste, men det går an å gjøre det over flere år. Det vil koste penger, men har dere virkelig råd til å la være?, sa han.
Politikerne tok signalene
Ordfører Bjarne Christiansen fra Arbeiderpartiet åpnet ordskiftet om barnehage med å si at han er stolt over barnehagene i Stange, foreldreundersøkelsen viser at barna har det bra, og at de er fornøyde. Samtidig mente han at man alltid kunne bli bedre.
- Jeg forstår hvorfor Utdanningsforbundet har gitt oss en sydvest, for dette var litt av en skyllebøtte, sa han.
Amund Røhr Heggelund fra SV mente at skyllebøtta rett og slett var fortjent.
- Vi har snakket mye skole og lite barnehage, det har vi. Men det jeg ikke er enig i er at vi ikke forstår hva barnehagen er. Jeg ser at barnehage betyr mer lek, mer samspill og mer utvikling for barna våre, sa han.
Line Mette Teigland fra Krf fikk spørsmål om hva hun følte etter innledningen til Thore Johan.
- Jeg tror vi skal takke deg for denne talen, den trengte vi. De små barna tilbringer mye av sine våkne liv i barnehagen, vi må ha mer fokus på barnehagen og har en jobb å gjøre. Pedagognormen må gjelde gjennom hele åpningstiden, sa hun til applaus fra salen.
Økonomien setter begrensninger
Amund Røhr Heggelund fra SV var også tydelig på at det handler om økonomi.
- Kassa har en begrensning. Bemanningsnorm i hele åpningstiden koster for mye. Vi må få mer penger over statsbudsjettet hvis vi skal få til det vi ønsker, sa han.
Jan Morten Hornseth fra Senterpartiet uttalte også at barnehage er veldig viktig, og hadde det vært mer midler ville det blitt prioritert.
- Hadde vi hatt 30 millioner ekstra ville de gått til barn og unge, sa han fra podiet.
Vanskelig vikarsituasjon
Ordfører Bjarne Christiansen mente også at utfordringen handlet om at man ikke fikk folk til å søke på utlyste stillinger som tilkallingsvikarer.
- Vi har konstant liggende ute vikarer til barnehagene, men vi har ikke søkere til dem, sa han.
Til utsagnet fikk han svar på tiltale både fra Nærmiljølista og Høyre.
- Er det andre måter å få rekruttert folk på? Hvordan kan vi gjøre hverdagen for ansatte i barnehagene bedre slik at vi ikke vil ha behov for vikarer til folk som er sykemeldte? Og hva er egentlig langtidskonsekvensene av for lav bemanning? Spurte Nærmiljølistas Ane Guro Skaare-Rekdal.
Høyres Per Olav Hansen mente at man også måtte se på lønn.
- Hvordan kan vi få folk til å bli? Et av forslagene er jo lønn, men også flere folk får kanskje folk til å forbli i yrket, sa han.
Spent på hva politikerene ville si om barnehage
Barnehagelærer Marte Mølmen Gartland var tilskuer til debatten. Hun var før debatten spent på hva politikerne ville si om barnehagene.
- Jeg er spent på hva de tenker om det å jobbe i barnehagen. Hvilke tanker har de gjort seg om tidlig innsats og om bemanning for å nevne noe, sa hun.
Hun mener at noe av det viktigste en barnehage trenger er nok voksne.
- Vi trenger nok voksne, og vi trenger flere pedagoger i barnehagene. Det gjør så å si alle barnehager. Vi har full bemanning bare en liten del av dagen, det er det viktig å huske på, sa hun.
Etter debatten var Marte med i en sofasamtale med fylkesleder Thore Johan og Ragnar K. Lillehagen ved Romedal ungdomsskole. Her fikk hun sette ord på tanker hun hadde etter debatten.
- Det var mange gode tanker her, men det blir allikevel mange ord for meg. Jeg hører de snakker om en annen bemanningsnorm og en styrket pedagogisk bemanning. Det er musikk i mine ører. Dette er noe å ta med seg videre og er prioriteringer som jeg liker, sa hun.
Thore Johan Nærbø fulgte opp med at det vil koste 13 millioner kroner for Stange kommune å ansette en barnehagelærer til i alle barnehagene i Stange.
- Det er tiden for å satse på barnehagen, mente han.
Kutt og økonomi preget skoledebatten
I debattens andre del som omhandlet skole ble en debatt om prioriteringer, manglende penger og skolestruktur. Det ble flertall i Stange for å kutte 10 årsverk med ikke-pedagogisk personell, da skolestrukturen ble vedtatt uten å legge ned noen skoler i 2022. Politikere ble konfrontert med at bare lærere er lærere og at det er nedgang i søkertall til lærerutdanningene. Debattleder Carsten Bleness ville vite om politikerne var bekymret over situasjonen.
Cecilie Sætran-Chehade fra Venstre pekte på at kuttene i de 10 årsverkene gjør hverdagen vanskeligere for lærerne.
- Det er en ting vi må gjøre, og det er å gjøre hverdagen bedre. Det ble kuttet 10 årsverk med ikke-pedagogisk personell. Oppgavene har ikke blitt borte. Læreren må nå ta oppfølgingen fra de som er forsvunnet. Vi må gjøre arbeidsplassene forutsigbare, sa hun.
Ordfører Christiansen forsvarte valget som ble gjort i 2022 med behovet for å finne balanse i budsjettet.
- Vi måtte finne mer penger. Vi kunne ikke skjerme skole, når så mange andre sektorer måtte kutte, mente han.
Line Mette Teigland, Krf, uttalte at kuttet og vedtakene som ble gjort, har fått henne til å endre mening.
- Alle barn fortjener en lærer, lærerne må få en lønn som fortjent og arbeidsvilkår som fortjent. Og vi må sørge for stor nok voksentetthet. Barn og unge skal skjermes fra kutt, mente hun.
Siste del av debatten var viet skolestruktur og dette er et tema som skaper engasjement, både i salen og blant politikerne. En av forkjemperne for grendeskolene, Jørgen Rudi fra Norgesdemogratene mente at elevene på store skoler blir borte og en del av en grå masse. Han fikk svar på tiltale av lærer Ragnar K. Lillehagen.
- Jeg har jobbet på små skoler med få elever, på en middels stor skole og i en stor skole med over 600 elever, og jeg kan forsikre dere om at elevene blir ingen grå masse: Jeg SER eleven, sa han.
Lokallaget i Stange, med Sigrun og Stine i spissen er svært fornøyd med debatten.
- Vi er kjempefornøyd med deltagelse fra de politiske partiene og oppmøte fra våre medlemmer. Engasjementet ute i klubbene og samarbeidet i styret ga grunnlaget for at dette var vellykket!
Hele innlegget til fylkesleder Thore Johan Nærbøe kan leses her.