Nye skoler i streik på Gjøvik fra i dag

Tirsdag 13. september trappes streiken opp med 3000 nye lærere. På Gjøvik er til sammen 212 lærere i streik.

Tirsdag 13. september trappes streiken opp med 3000 nye lærere. På Gjøvik er til sammen 212 lærere i streik.

- I dette uttaket rammes to barneskoler og to 1-10 skoler. Det er lærere på mellomtrinnet som nå går ut i streik. Vi skulle helst se at dette ikke er nødvendig, men KS er ikke til å rikke, og da havner vi i denne situasjonen, sier streikeleder og lokallagsleder Aud Heiberg.

Hun forstår at foreldre er fortvilet, men opplever allikevel god støtte.

- Det er krevende å streike. Det er krevende for lærere, som helst skulle vært tilbake i klasserommene sine, og det er krevende for elever og foreldre. Det forstår vi. Samtidig sier syv av ti at de støtter streiken. Elevorganisasjonen og enkeltelever er ute og forteller om støtte til streiken og kravet om en kvalifisert lærer i alle timer. Det er snart bare KS som ikke forstår viktigheten av dette, sier Aud.

Nye streikende møter på streikekontoret

Hun er klar til å ta imot nye streikende lærere i dag. Sammen skaper de et fellesskap på streikekontoret og med ulike aktiviteter for å fremme budskapet.

- Jeg vet at mange på barneskolene også vil bidra i streiken. Dette er en streik som berører hele organisasjonen. Det er utfordringer med kvalifiserte lærere i alle deler av skolen. Barneskolene er ikke noe unntak, sier hun.

Hun takker alle lokallag og tillitsvalgte for hilsninger, kaker, fruktkurver og andre oppmerksomheter.

- Det varmer med alle støtteerklæringene. Det finnes også en liste på Utdanningsforbundet nettside om organisasjoner som støtter streiken. Vi står ikke alene. Dette er en kamp for profesjonen og for alle barns rett til en kvalifisert lærer. Vi streiker så lenge vi må. Jeg håper imidlertid at politikere på Gjøvik, som har ambisjoner for Gjøvikskolen, tar de grep mot KS som er nødvendig for å få stoppet dette, sier Aud.

Streiket i flere uker

Hun forteller at det er krevende å stå utenfor klasserommet mens timene og dagene går.

- Vi må innrømme at vi ble fortvilet over gårsdagens nyhet om at møter hos riksmekleren ikke har ført frem. Vi forstår ikke at det ikke skal være mulig å komme til enighet. Vi har edruelige krav, og vi bør kunne forvente å bli verdsatt for oppgavene vi gjør og for den utdannelsen og kompetansen som vi har. Og mens KS og politikere i hele landet nå sitter på gjerdet, mister stadig flere elever et opplæringstilbud ved streikeskolene, sier hun.

Selv om det er krevende, holder de streikende lærerne motet oppe.

- Vi stod i øsende regnvær sammen med lærere fra mange kommuner i går foran Stortinget. Vi stod der, medlemmer fra tre ulike fagforeninger, sammen for å markere at nok er nok. En slik samling gir oss energi, sier hun.