Hvem skal bære kostnadene?

Uenighet om pensjon er grunnen til at det er streik i barnehagene i PBL. Fylkesleder Thore Johan Nærbøe mener at streiken handler om viktige prinsipper i norsk arbeidsliv.

Det er lenge siden det var streik på dette området. I følge barnehage.no er det første gang på 22 år at det er streik i PBL. Streiken handler om pensjon og er av svært viktig prinsipiell betydning. I arbeidslivet for øvrig er de fleste av bedriftene i privat sektor tilknyttet Fellesordningen for AFP. Det er denne PBL ikke vil melde sine barnehager inn i. Fylkesleder Thore Johan Nærbøe mener det er trist at ikke PBL sørger for å innfri det de har lovet i tidligere oppgjør.

- Pensjon er sikkerheten til folk. Det som skal gi deg noe å leve av når man ikke lenger skal være i arbeid. I denne sektoren er det i hovedsak kvinner som nå skal tape inntil 50.000 kroner i årlig pensjon livet ut. Og det i en sektor som utenlandske investorer og hedgefond investerer i for å tjene penger. Det er ikke mer enn to år siden det svenske eiendomsselskapet SBB kjøpte barnehager i Norge for over 4 milliarder kroner. Det ville de ikke gjort om det ikke var mulig å tjene penger i denne sektoren. Det er ikke barnehagelæreren, fagarbeideren eller assistenten som skal bære disse kostnadene. Det offentlige bruker milliarder av kroner i private barnehager. Da skal de ansatte ha en anstendig pensjon på lik linje med andre i både offentlig og privat sektor, sier han.

Verdsettingsdiskriminering

Han mener at dette handler om verdsettingsdiskriminering, og at PBL legger ansvaret for barnehagenes økonomi på sine ansatte. Det har han ingen sympati for.

- Dette blir presentert av PBL som en enorm kostnad de ikke med samvittighet skal kunne pålegge sine medlemsbarnehager. Det er allikevel slik at kostnadene til pensjon dekkes av offentlige midler. Om PBL mener de ikke kan finansiere en anstendig pensjon for sine ansatte, får de diskutere det med politikere med myndighet til å bevilge mer penger. De store kjedene har økt sin markedsandel i PBL. De er nå majoriteten av PBL sine medlemsbarnehager. Det har vært utbyttefest for mange eiere, finansiert i hovedsak av penger fra det offentlige. Vi kan ikke sitte stille å se på at de ansatte skal sitte igjen med regninga. Dette er en prinsipiell viktig kamp. For kvinnene, og for barnehagesektoren. At PBL nå ser ut til å ville løpe fra sine forpliktelser på bekostning av de ansatte i barnehagene, er dypt uredelig og direkte uanstendig, sier Thore Johan.

Barnehagene bidrar til at AS Norge går rundt

Arbeid i barnehages er tøft arbeid. Det er mange som ikke holder ut til pensjonsalder på 67 år. En rapport fra FAFO i 2022 peker på at kvinner har høyere sykefravær enn menn, de blir oftere uføretrygdet og de pensjonerer seg tidligere. Dette er problematisk i et likestillingsperspektiv. Thore Johan mener dette er en kamp som hele fagbevegelsen må være opptatt av.

- Vi snakker om kvinner som bruker yrkeslivet sitt i barnehagene. De har tatt vare på flere generasjoner barn i et yrket som er både fysisk og psykisk krevende, og mange er ikke helsemessig i stand til å jobbe til de blir 67 år. Dette er kvinner som ofte strekker seg lenger, uten overtid eller andre goder for at barn skal ha et godt tilbud. Pandemien viste oss at dette er ansatte som virkelig bidrar til verdiskapningen i samfunnet og som er med på at AS Norge går rundt. Våre krav er verken uanstendige eller urealistiske. De er grunnleggende, og de er rettferdige. For å si det med et språk barna i barnehagen ville brukt; det som PBL gjør nå er rett og slett dårlig gjort, sier han.

Han sender en varm støtte til de som nå er i streik fra de ulike fagforeningene.

- Det er mye som står på spill her. Viktige rettigheter for svært viktige ansatte i en sektor som angår veldig mange. Det er noen som står i front. Selv om ingen er tatt ut i Innlandet, står vi her sammen med dem, sier han.