Håper PBL snur under meklingen i morgen

I morgen møtes Utdanningsforbundet og PBL hos riksmekleren sammen med Fagforbundet og Delta. Mandag kan det være streik i flere barnehager dersom partene ikke kommer til enighet.

PBL vil ikke gi ansatte i sine barnehager en AFP som gir et livsvarig tillegg på toppen av tjenestepensjonsordningen, selv om dette er avtalt i flere protokoller, senest i oppgjøret i 2019, 2020 og 2021. Dette opprører kontaktperson barnehage, Bente Kampesveen.

- Våre medlemmer, og alle ansatte i private PBL-barnehager, vil uten at dette kommer på plass, få en dårligere pensjonsordning enn alle andre ansatte i kommunale barnehager. I tillegg blir den også dårligere enn ansatte i de fleste andre private barnehagene som ikke er medlem av PBL. Vi mener at offentlige penger som er bevilget til barnehagene må bidra til å dekke en anstendig pensjon for de ansatte. Det er ikke de ansatte som skal bære kostnaden på sine skuldre resten av livet, sier Bente.

Løftebrudd

Bente Kampesveen mener at avtalen som var forhandlet fram i tidligere oppgjør var en god avtale, samt at det var intensjoner om at den skulle bli enda bedre. Under årets forhandling vil PBL både gå tilbake på pensjonsordningen, samt å fjerne seniortiltak for ansatte.

PBL har vært eneste eier med seniortiltak i barnehagene. Dette har vi skrytt av, og vi vet at det har vært et viktig tiltak for å få seniorer til å stå i arbeid lenger. I årets oppgjør radbrekker PBL selv avtalen som er inngått, og holder våre medlemmer som gissel i et forsøk på å få en omkamp om finansieringsmodellen for private barnehager.

PBL hevdet i forhandlingene at de ikke lenger har råd til denne pensjonen fordi tilskuddet som gis ikke er nok til å dette pensjonskravet. Det er Bente uenig i.

- Partene har vært enige i at denne pensjonsordningen skulle innføres. Det er et løftebrudd fra PBL å gå tilbake på dette nå. Det er rett at det har vært en nedgang i tilskudd til pensjon fordi regjeringen mente at barnehagene lenge har fått et høyere tilskudd enn de faktiske utgiftene. Regjeringen og PBL krangler nå om hvorvidt tilskuddene er høye nok. Vi mener selvsagt at PBL skal få dekket sine utgifter til pensjon, ikke mer og ikke mindre. Det er uansett ikke de barnehageansatte som skal sitte igjen som de store taperne. Dette må PBL ta med regjeringen, ikke sende regningen til våre medlemmer, sier hun.

Offentlig midler må komme barn og ansatte tilgode

Bente mener at de krav som fagforeningene har fremmet i årets forhandlinger er viktige og rettferdige. Hun deler ikke bekymringen om at små, ideelle barnehager kan gå konkurs på grunn av dette kravet.

- Jeg mener det er helt urimelig at offentlige midler som er bevilget til å dekke pensjon skal brukes på andre formål. Ansatte i denne sektoren er allerede underbetalt. Andre private barnehager gir nå sine ansatte en livslang AFP-ordning. Det er heller ingen dekning for å si at kostnadene til pensjon i disse barnehagene skal være årsaken til nedleggelser eller konkurser. Bakgrunnen er ofte nedgang i barnetall eller lavere tilskudd fra kommunen barnehagen ligger i, gjerne fordi kommunene selv må drive innsparinger i en presset sektor. Uansett kan det ikke være dårligere lønns- og arbeidsvilkår som skal hindre konkurs i private barnehager. Disse kvinnedominerte yrkesgruppene skal ikke bære ansvaret for at barnehagen de jobber i ikke går konkurs, sier hun.

Hun håper at meklingen fører frem og at det ikke blir streik i neste uke.

- Det er ingen som ønsker en streik. Vi vet godt at en streik i disse virksomhetene rammer barn og foreldre. Det er dessverre slik at en uskyldig tredjepart blir rammet ved streik i barnehage og skole. Det er ikke til å unngå, og det er både vi i Utdanningsforbundet og medlemmene våre veldig lei oss for. Samtidig mener jeg at det nok er stor forståelse for at alle ansatte skal ha en rettferdig pensjon og at det er urimelig at noen ansatte har en vesentlig dårligere pensjonsordning enn andre, sier hun.