Arbeidsgiver må ta ansvar

Gry Rollag Føsker, kontaktperson for videregående opplæring og fagskole, ber i et innlegg i Glåmdalen i dag arbeidsgiver om å ta ansvar. – KS må erkjenne at det nærmer seg kritiske tilstander i skolen, sier hun.

Lærere på Gjøvik videregående skole, streiker sammen med kollegaer ved alle fylkeskommuner unntatt Oslo. Gry Rollag Føsker deler frustrasjonen fra mange i videregående opplæring når det gjelder den retorikken som KS bruker. 

- Nærmere 70% av de ansatte i fylkeskommunene er lærere. I oppgjøret har KS prioritert grupper som ikke fylkeskommunene har på sin lønningsliste engang. 42% av lærere i videregående skole er over 50 år og bare 9 prosent er under 30 år. Når det er alvorlig nå, blir det fullstendig krise om noen år, dersom rekrutteringen til lærerutdanningene fortsetter å falle, sier hun. 

Mange elever i Innlandet velger yrkesfag, noe Gry applauderer, men for at disse skal kunne gå ut i yrkeslivet, må de møte kvalifiserte lærere under sin skolegang. 

- Når fagfolk som vi gjerne skulle hatt til å undervise kan risikere å gå ned flere hundretusen kroner i lønn hvis de skal gå fra privat sektor til å bli lærer i videregående, skjønner alle at få ønsker dette. For å opprettholde et godt tjenestetilbud og en god skole for våre barn og unge, er det på tide at kompetanse og utdanning anerkjennes, også lønnsmessig, sier hun. 

Arrogant av Gangsø 

Gry reagerer sterkt på at KS ved Tor Arne Gangsø legger hele ansvaret for streiken på Utdanningsforbundet. 

- Det blir feil å legge alt ansvaret på arbeidstakersiden. Det er jo den dårlige lønnsutviklingen og arbeidsgivers holdninger til lærerprofesjonen som er bakgrunnen for konflikten. Det er KS som er ansvarlig for denne streiken, sier hun.  

Hun mener også at politikerne må ta større ansvar for situasjonen i skolen.  

- De kan ikke ha høye ambisjoner for kvaliteten i skolen uten å være villig til å betale for det, sier hun. 

Hun erkjenner at mange barn og unge også ved denne skolestarten får en annerledes hverdag, men mener det også handler om hva barn og unge skal møte i skole-Norge i fremtiden.

- KS må komme på banen, for å forhindre at mange elever på kort sikt får enda et unntaksår, og for å sikre en god skole for alle barn på lang sikt. Ingen vil streike, lærere vil være i klasserommene. Men mange klasserom har ikke en kvalifisert lærer i dag. Det må flere enn lærerne bry seg om, sier hun. 
 
Hele innlegget, som står i papiravisen til Glåmdalen kan leses her.