Tidlig innsats

Hva legger våre lokalpolitikere i begrept "tidlig innsats" og har vi i profesjonen sammenfallende oppfatning? Utdanningsforbundet Søndre Land har spurt partiene som stiller til valg, og fått noen svar.

Utdanningsforbundet spurte partiene som stiller til kommunevalget her i kommunen et spørsmål. Vi ville høre hva de legger i begrepet «tidlig innsats». Vi som arbeider med barn og unge hører jo stadig om tidlig innsats, og i kommuneplanens samfunnsdel fram mot 2034 løftes tidlig innsats som en viktig del av folkehelseperspektivet. Tidlig innsats skal være et grunnleggende begrep i helsestasjon, barnehage og skole.

Utdanningsforbundet har i forbindelse med kommunevalget kjørt en kampanje med vekt på bemanning i barnehagen. Tid for de minste. En storsatsning på barnehage og økt bemanning. Vi minner om at det mangler tusenvis av trygge og kompetente ansatte som skal sikre barna en best mulig start.

Lokalt kan vi vel si at det for tiden ligger akkurat på vippen til at våre barnehager oppfyller normene for personalet. Utfordringene er der umiddelbart ved sykefravær eller permisjoner og når ansatte skal delta på møter og kurs. Det er vanskelig å skaffe kvalifiserte vikarer. Dessuten må vi gjenta og gjenta at bemanningsnorm er en illusjon så lenge den ikke avspeiler voksentettheten gjennom hele barnehagens åpningstid.

Siden tidlig innsats har blitt et begrep mange bruker, kan en også frykte at det legges ulike meninger inn. -Er tidlig innsats å sette inn tiltak raskt og effektivt når en registrerer at enkeltindivider avviker fra normen? -Er tidlig innsats å satse sterkt nok til at alle kan inkluderes i hva som anses som «normaltilbudet», altså lite segregering og stigmatisering. -Er det tidlig innsats å støtte et barn på 15 år som forteller om store personlige vansker?

Det hadde vært interessant å se hva de ulike partiene legger i tidlig innsats. Politikerne våre har vedtatt kommuneplanen og er ansvarlige for folkehelseprofilen. Kommunestyret er barnehagemyndighet og skoleeier for de fleste barna i Søndre Land. Det forplikter.

Velgeren kan selvsagt se i partienes egne program og gjøre seg opp tanker om politikken de presenterer. Vi ser også nasjonale valgdebatter på TV. Erna, Jonas og alle de andre påvirker selvsagt de store linjene, men hva vil våre egne folk, Knut og Anne oppnå med sin politikk?

Tidlig innsats som begrep bør klargjøres på samme måte som bransjestandarden til Norske Vaskerier. Ingen skal være i tvil om hensikten med sluse mellom rent og urent! Tidlig innsats i arbeidet med våre barn må på samme måte representere en tydelig prosedyre.

Debatten om seksåringen og skole har i snart 30 år illustrert hvordan politikere legger ulikt innhold i tidlig innsats; lese og regne først eller lære gjennom lek. Skal vi kjøre massiv testing, eller er det bedre med mange nok voksne for både å avdekke de som trenger støtte, og faktisk være der for de som trenger støtte?

Vi fikk svar fra to partier på vår henvendelse. Utfordreren Krf som har vært ute av kommunestyret en periode ønsker å markere en aktiv barne- og familiepolitikk. Høyre er også utfordrer fra opposisjonen med en skolepolitikk på nasjonalt nivå som mange ganger virker utfordrende for Utdanningsforbundet. Ordførerkandidaten Knut Fremstad i Søndre Land legger fram forslag som kan utfordre oss, men han viser også at han har fulgt godt med i timen og kjenner sakskomplekset vi står ovenfor.

La oss starte med å kikke på hva førstekandidat Øystein Wang skriver om Krf sin politikk og tidlig innsats:

Partiet brenner for tidlig innsats. De vil prioritere tidlig innsats i 1-4. trinn i skolen for å sikre at elever får god oppfølging. Det gleder også Utdanningsforbundet at Krf vil ha flere voksne fagutdannede i barnehage og skolen. Vi ser også at Krf styrker laget rundt barnet og læreren ved at de ønsker en ny vernepleier i full stilling i skolen. Partiet ser også en helhet med sin familiepolitikk og et samspill mellom fritidsaktiviteter, hjemmet og velferdstilbudene skolen representerer. Partiet virker å ha fulgt godt med selv om de ikke har vært representert i kommunestyret siste periode, og viser til en helhetlig politikk omkring helsetjenestene, særlig med vekt på psykisk helse for mestring og inkludering.

Les hele brevet fra Krf her i egen lenke.

Knut Fremstad (H) er opptatt av at alle elever skal oppnå sitt potensial, partiet vil ha løsninger for alle elever, men vil sikre at ingen faller «under radaren». En kommentar til dette er at det ikke er utpreget «skarp» tidlig innsats. Derfor er det gledelig å se at Høyre har fanget opp behovet for god kapasitet på støttepersonell rundt barnet, de framhever tverrfaglige team og ansatte med spesiell kompetanse både til å kartlegge, men også følge opp helhetlig. Slik får lærerne også et godt lag rund seg. Partiet nevner konkret at tidlig innsats starter allerede før barnet er født. Her er de ved kjernen av begrepet, etter vår mening. Det er også spennende at partiet går inn og gjør analyser av data om elevenes læringsmiljø. De nevner den dalende motivasjonen som skjer allerede på mellomtrinnet. Her har vi en problemstilling vi deler. -Hvor er det at det butter? Utdanningsforbundet vil nok ha noen synspunkt på virkemidler og pedagogiske grep for å løse dette. Vi ser eksempler på politiske marsordre fra tid til annen hvor politikere kommer med kjappe løsninger delvis farget av sin ideologi. La oss håpe vi beholder tilliten til å løse det pedagogiske, hvis vi får rammene!

Det siste jeg vil trekke fram fra Høyre er deres analyse av barnehagen. De ser behov for lange åpningstider. Dette er neppe ut fra barnas behov, men familiene hvor foreldre pendler. Samtidig vet vi at barnehage er en sosialt utjamnende velferdspolitikk, så barnehage er bra. Vi setter pris på at Høyre er åpne på problemstillingen ved at bemanning er en utfordring. Barnehagen er jo som en strikk. Trekker du i den blir den lengre. Men også tynnere, det blir ikke mer strikk. Derfor er Utdanningsforbundet svært glade for at Knut Fremstad sier at «Økt åpningstid kan ikke gå på bekostning av barnehagens innhold».

Les hele brevet fra Høyre her i egen lenke.

Det er synd ikke flere partier tok øvelsen med å utdype sin strategi på området, det ville vært en god øvelse for politikerne. En dag kommer da noen av dem må på talerstolen, eller skal delta i en votering. Da får vi se hvordan de har prioritert og forstått tidlig innsats. I mellomtiden vil de ansatte, enten de er våre medlemmer eller kollegaer og støtte fra andre faggrupper gjøre det vi regner som relevant tidlig innsats. Da er det godt å vite at veldig mange partier ønsker å satse på barnehage og skole.

Godt valg og lykke til som lokalpolitiker!