Smittevern i skoler og barnehager i Lillestrøm og Lørenskog kommuner

Her kan du lese vår debattinnlegg i Romerikes blad, skrevet sammen med lokallagslederen i Lørenskog. Innlegget sto på trykk i RB 19.03.21.

Utdanningsforbundet i Lillestrøm og Lørenskog er svært bekymret for smittesituasjonen i kommunene våre. Vi er bekymret for kvaliteten på opplæringstilbudet og for elever, deres familie og de ansattes helse. Nå som både Oslo og Bærum kommuner har valgt å stramme ytterligere inn, mener vi at man også må vurdere nedstenging og innstramninger utover rødt nivå i våre kommuner.

Dette må vi gjøre for å ivareta de ansattes rett til et trygt og helsefremmende arbeidsmiljø etter arbeidsmiljøloven, for å ivareta elevenes rett til et trygt skolemiljø etter opplæringsloven kapittel 9A og barnas rett til et trygt barnehagemiljø etter barnehagelovens kapittel 8 § 42.

I tillegg er organiseringen i seg selv uforutsigbar med noen dager på skolen og noen dager hjemme for de eldste barna.  Timeplanen og barnehagedagen er for mange i konstant endring for å tilpasse seg at ansatte, barn, elever eller noen i deres husstand er syke eller i karantene. Dette gjør at vi ikke kan tilby den opplæringen og omsorgen som vi så gjerne ønsker å gi til elevene og barna i barnehagen.

Vi er oppriktig bekymret for opplæringen også i det lange løp om stadig flere ansatte viser seg å bli smittet med fravær på kort og lang sikt. Vi er bekymret for om våre kommuner kan tilby god nok opplæring om mange ansatte blir syke, utmattet eller smittet. De trygge ansatte og lærerne som følger barna blir for ofte erstattet av ukjente vikarer i skoler og barnehager om dette fortsetter.

Sårbare barn og barn av foreldre med kritiske og viktige samfunnsfunksjoner har også rett på et utvidet tilbud etter forskriften. Konsekvensen av karantener, smitteutbrudd og slitne ansatte som er mer utsatt for sykdom og helseplager er for disse barna alvorlige. I beste fall får de et tilbud med ukjente vikarer, og i verste fall klarer ikke skolene og barnehagene å opprettholde tilbudet på grunn av bemanningssituasjonen.

I sommer og høst var det mye prat om å unngå reiser til land hvor 20 av 100 000 var smittet. Vi er langt fordi dette i vårt nærområde nå. I Lillestrøm er tallet nå 496,8 pr 100 000 og i Lørenskog 786,1. I Oslo som har strammet inn er tallet 527,5, og mange av bydelene som har valgt å tilby digital undervisning har like tall som våre kommuner. I Bærum hvor man også har valgt å tilby digital undervisning for de eldste ligger tallene på 283,1 pr 100 000 innbyggere.

Vi er på ingen måte helsefaglige eksperter, men vi er eksperter på opplæring. Slitne og redde lærere som må arbeide under rammefaktorer som endres fra dag til dag eller time for time eller som må strekke strikken langt for å ivareta smittevernet for sin lille kohort i barnehagen klarer ikke i lengden å gi god opplæring. Barn og ungdom trenger, og har lovfestet rett til, trygghet, ro og et godt læringsmiljø. Uten ro, faste rammer og forutsigbarhet vil deres læringsprosess forstyrres og forringes.

Vi mener derfor at Lillestrøm og Lørenskog kommuner må gjøre en ny vurdering og tilby trygg, forutsigbar og god digital undervisning til de eldste elevene og å stramme inn åpningstidene i barnehagene. Dette for å gi en forutsigbar og god hverdag for barna der, uten at dette går på bekostning av smittevern eller de ansattes fysiske og mentale helse.

 

Kristin Løver                                                                                     Nina Adele Nielsen

Leder Utdanningsforbundet Lillestrøm                                 Leder Utdanningsforbundet Lørenskog