Vi har sendt innspill til kommunebudsjettet (BØP 25-28)

Den økonomiske situasjonen har endra seg for kommunen og vi går svært krevende tider i møte. Tiltaksforslagene som treffer "våre" områder er mange og smertefulle. Utdanningsforbundet Bærum har hele veien vært tydelige på at både barnehage og skole trenger større rammer for å kunne gi barn og elever det tilbudet de har krav på. Her kan du lese det vi har sendt av skriftlig innspill til politikernes budsjettbehandling.

Utdanningsforbundets innspill til Budsjett og ØkonomiPlan 2025 – 2028 (BØP 25-28)

Utdanningsforbundet er opptatt av å nyansere kommunedirektørens bruk av begrepet merforbruk. Merforbruket i «våre» tjenester, skole og barnehage, er knyttet til bemanning og betaling av denne for å løse de oppgavene som er beskrevet i Lov om barnehage og Opplæringsloven. Vi er redd for hvordan dette blir kommunisert ut. Et merforbruk for å sette tjenestene i stand til å levere lovpålagte tjenester, bør i senere utgaver av budsjettforslag heller omtales som feilbudsjettering. Vi kan dessverre ikke gå i dybden på alle tiltak som er beskrevet i planen.

Utdanningsforbundet Bærum vil berømme kommunedirektøren for et budsjettforslag som bærer preg av en enorm optimisme rundt hva skoler og barnehage kan få til med ytterligere reduserte rammer. Utdanningsforbundet Bærum kan på ingen måte dele denne fremtidsoptimismen.

Rammene som kommunedirektøren legger for barnehagene i kommunen vår er ikke tilstrekkelig til å ta tak i det arbeidet kommunedirektøren selv trekker fram som prioriteringer, Tett på og redusert sykefravær.

Utdanningsforbundet Bærum vil på det sterkeste anbefale å fortsette oppfinansieringen av lovpålagt bemanning i de kommunale barnehagene. Dette vil være en investering som vil gi avkastning i lavere sykefravær. Lav bemanning i barnehagene og for små vikarbudsjett er i dag katalysatorer for et stadig økende sykefravær. Vi kan kun nå målene om å redusere sykefraværet og få et økt fokus på kvalitetsutvikling i barnehagene om vi øker grunnbemanninga. Dersom det ikke tilføres midler til bemanning i barnehagene, må åpningstiden reduseres.

Rammene som kommunedirektøren foreslår for skolesektoren vil føre til økt utenforskap, øke antall vold- og trusselsituasjoner i skolene og føre til økt alvorlig uønsket skolefravær. Vi ser stadig utfordringer knyttet til å beholde og rekruttere lærere og ledere i skole. Flere peker på ressurssituasjonen i skolene som en sterkt medvirkende årsak til at de velger å gå ut av Bærumsskolen. De senere år har, fokus på laget rundt eleven, læreren og skolelederen vært viktig i utdanningspolitikken både nasjonalt og lokalt. Utdanningsforbundet Bærum undrer seg stort over at kommunedirektøren i realiteten foreslår å fjerne hele dette laget i kommunen. Dette laget rundt er viktig for skolenes mulighet til å arbeide forebyggende etter prinsippet «tidlig innsats». 

Utdanningsforbundet Bærum vil på det sterkeste anbefale å reelt styrke budsjettrammene med minst 110 millioner kroner for skole. I tillegg til dette bør laget rundt elevene, lærerne og lederne styrkes. Dette gjøres best med gode fagmiljø i PPT, psykisk helsetjeneste barn og unge, barnevern og skolehelsetjenesten.