Unio - en kraft i samfunnet

Unio avholdt denne uka en stor konferanse i Kristiansand med tittel "Unio på Sørlandsk". Programmet var spennende og variert med blant annet politikerdebatt, hvordan sikre rett kompetanse i fremtidens Agder, psykososialt arbeidsmiljø, og der ulike Unio-forbund lokalt fikk presentere seg,

I åpningstalen la Cecilie Woll Johansen vekt på at vi lever i urolige tider. Demokratiet og samfunnet er under press, og vi sliter med å beholde viktige ressurser. Det er nå 5 år siden Norge ble stengt ned på grunn av pandemien. Våre yrker er svært viktige. Det ble meget synlig under pandemien da vi bare måtte stå i det. Vi må ruste oss for at neste krise kan være noe helt annet.

I våre yrker kan vi oppleve store emosjonelle belastninger. Vi påvirkes av våre omgivelser, lønn, arbeidsforhold, ytringsfrihet. Arbeidslivet må rigges på en annen måte slik at våre yrker blir mer attraktive, at vi beholder den arbeidskraften vi allerede har, og vi må ha sikringer som gjør at vi klarer å stå i yrket og ikke må pensjoneres for tidlig. For å få dette til må vi kunne gå utenfor rammen for å løse utfordringene.

Det var lagt opp til et innholdsrikt program.

Siste forberedelser like før det braker løs. I bresjen for konferansen stod fylkesleder i Utdanninforbundet Agder Silje Gran Aanensen og fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Agder Ragne S.T. Quinteros.

Fagsjef i Unio, Eli Karin Flagtvedt, presenterte rapporten NOU 2025: 1 Felles ansvar, felles gevinst
Partssamarbeid for kompetanseutvikling i arbeidslivet. Fagskolene opplever en politisk medvind. Flere fylker, inkludert Agder, har kompetansepolitiske råd som har som mål å fremme samarbeid om kompetansepolitikken og gi råd om regionens fremtidige kompetansebehov. 

Geir Lyngstad Strøm, seniorrådgiver i Unio, foretok en gjennomgang av rammer og forutsetninger for å etablere en lokal ordning med felles tillitsvalgt for alle Unios forbunds medlemmer.  Håndbok for Unio-tillitsvalgte

Ulike Unio-organisasjoner på Agder presenterer seg.

Atle Oanes fellestillitsvalgt for Unio i Agder fylkeskommune.

Hva er Agders behov og hvordan kan vi sikre rett kompetanse for fremtiden i Agder?

Jon P. Knudsen, professor Institutt for ledelse og innovasjon UiA. -Hvis vi ikke tar tak så stopper distriktnorge opp, sa han. Vi ser et todelt arbeidsmarked - noen sliter med å komme inn fordi de mangler kompetanse, samtidig som vi har skrikende mangel på kvalifisert arbeidskraft. Vi må sikre at vi har den kompetansen som etterspørres. Utfordringene er størst i disktriktene. 

Steinar Eilertsen, Regiondirektør KS Agder. Han pekte blant annet på demografiske utfordringer som rammer ulikt på Agder. Vi må jobbe for å ta vare på, utvikle og beholde den arbeidskraften og kompetansen vi har, og vi må få flere i arbeid. Vi trenger hele yrkesspekteret. Undersøkelser viser at antall heltidsansatte øker og at det har stor betydning hvis de som er i aldersgruppen 60-65 år, jobber litt lenger. Agder er et av fylkene der vi ser høyest utenforskap på ca 22%. Dette må gjøres noe med.

Hilde Inntjore, viserektor UiA. Hun pekte på det grønne skiftet, KI som skal inn i alle studieprogram, betydningen av å opprettholde bredden i studietilbudet og utvikle nye tilbud i tråd med etterspørselen i samfunnet. Vi må tilby fleksible utdanningsløp som sikrer god arbeidsrelevans.

Nina Mevold, administrerende direktør Sørlandets sykehus fortalte kort om ulike helseforetak og kompetansebehov i sektoren. Det er nødvendig med omstilling av sykehusdriften: standardiserte, effektive tjenester med høy pasientsikkerhet og kvalitet. Helseforetakene samarbeider blant annet med UiA, Buf-etat, politiet, kriminalomsorgen og kommunene. 

Henrik Dahle fagsjef i Unio. Hvordan forebygge emosjonelle belastninger og forbedre det psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøet? Vi har jobbet godt med det fysiske arbeidsmiljøet, men ikke så mye med belastningsfaktorer psykososialt. Dette gjøres det noe med, ikke bare i Norge. Dahle viste til EU der det jobbes med den sosiale søylen, blant annet "retten til å koble fra". Skillet mellom fritid og arbeidstid vil bli strengere regulert. Dette vil bli spennede å se hva innebærer. 
De fysisk tyngste jobbene er ikke der lenger. Nå er det de emosjonelle yrker som sliter mest, og tøffest i barnehage. Psykisk lidelser øker, særlig blant unge. 60 000 går på AAP, og mange av disse er unge. Dette må tas på alvor.  Hvis ungdommen svikter, eller vi svikter ungdommen, da sliter vi!

Rapport: Relasjonelle og emosjonelle krav og belastninger i arbeidet.

Politisk debatt med  Kai Steffen Østensen (AP), Hannah Benedicte Teigland (H)  og Cecilie Woll Johansen (Unio). Er vi gode nok på kompetanse? Utnytter vi kompetansen godt nok? Hvordan skal vi klare å rekruttere til samfunnskritisk forskning og utdanning på Agder? Kan vi ha sykehus der vi ikke har leger? Dette var noen av spørsmålene Jon P. Knudsen utfordret panelet på.

 

Lykkehjul er alltid gøy!

Kulturelt innslag med gruppa Makalaus

Cecilie Woll Johansen avsluttet konferansen med -Takk for at dere er "makalause" i jobben!

Tekst og foto: Synnøve T. Danielsen

Faktaboks
Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning med rundt 400 000 medlemmer fordelt på 13 medlemsforbund. Les mer