Har vi virkelig råd til å la være å satse på barn og unge i Grimstad?

Publisert: 30.10.2024

Lokallagsstyret har i flere år ropt høyt i alle fora, om at vi i barnehager og skoler må ha gode og tilstrekkelige rammevilkår for å kunne jobbe målrettet med kvalitet og tidlig innsats for barn og unge i Grimstad. Se leserinnlegg vi hadde i Grimstad Adressetidende 29. oktober 2024.

Utdanningsforbundet Grimstad vil takke alle som skriver tydelig i media om utfordringene vi har i oppvekstsektoren. Vi har i flere år ropt høyt i alle fora, om at vi i barnehager og skoler må ha gode og tilstrekkelige rammevilkår for å kunne jobbe målrettet med kvalitet og tidlig innsats for barn og unge i Grimstad. Når vi er tydelige på utfordringene vi ser i sektoren, blir vi dessverre til tider kritisert for å ødelegge omdømmet både for kommunen og for sektoren. Kommunens etiske kjerneverdier er åpenhet, redelighet, respekt og mot. Vi mener derfor det vil være en hån mot, barn, elever, foresatte, ansatte og ledere å ikke være ærlige på utfordringene vi står overfor. Vi må ta tak i det som er vanskelig og vise at vi er villige til å gjøre noe med det. Dette mener vi er god omdømmebygging.

Til tross for økt satsing på kommuneøkonomien fra regjeringen, skriker oppvekstsektoren etter mer ressurser. Dette fører til en svært vanskelig situasjon for administrasjon og politikere når budsjettene skal landes. Vi mener likevel at det er helt nødvendig for samfunnet å ta oss råd til å sikre grunnleggende velferdstjenester som barnehage og skoler. Derfor må politikerne prioritere dette selv om det er vanskelig.

I enhetenes rapporteringer, høringsuttalelser til budsjett og i referater fra samarbeidsutvalg er budskapet tydelig. For stramme rammer over år, gir nå konsekvensene som mange har varslet om. Det går ut over lovpålagte oppgaver, kvaliteten og tilbudet som gis til barna og elevene våre. I stedet for å jobbe systematisk med forebygging, driver vi med brannslukking. Kuttene kommunen må gjennomføre vil føre til ytterligere rasering av barns oppvekstsvilkår, samt ansattes arbeidsvilkår og mulighet til å utføre jobben forsvarlig. Vi får ikke gjort jobben vår, og vi blir bedt om å bryte loven gang på gang. Rapporter fra de siste årene viser at flere og flere skoler ikke oppfyller minstenorm for lærertetthet. Grimstad kommune bryter altså loven og har gjort det i flere år. Når man ikke oppfyller minstenormen og i tillegg har hatt nedbemanning, og på grunn av dette færre miljøarbeidere, får dette store konsekvenser for kvaliteten. Om det nå foreslås nok en nedbemanningsprosess, så er det rett og slett ytterligere krise.

Utdanningsforbundet Grimstad mener at den viktigste saken i arbeidet med å sikre høy kvalitet i alle barnehager, er å prioritere lovfestet full bemanning gjennom hele barnehagedagen. Bemanningsnormen i seg selv ser bra ut på papiret, men fungerer ikke i praksis. Normene gjelder for barnehagen i sin helhet, ikke for hver enkelt barnegruppe/avdeling. I tillegg gjelder ikke normen for hele åpningstiden, og de fleste barnehager har bare mellom to til tre timer om dagen med full grunnbemanning. Barn er helt avhengige av nok voksne som skaper trygge rammer for dem. Når barnehagene er for svakt bemannet, risikerer vi at barnas behov og interesser ikke fanges opp. For lav bemanning gjør små barn sårbare.

Grimstad driver billigere i oppvekstsektoren enn sammenlignbare kommuner, allerede før vi skal kutte ytterligere i sektoren. Vi utarbeider flotte planer om forebygging og laget rundt barnet, men det blir dessverre mye ord og lite handling når det ikke bevilges midler til å følge dette opp. Vi siterer hva kommunedirektøren skriver i punkt 1 i risikomatrisen i fjorårets budsjettdokument: Tidlig innsats og forebyggende arbeid blir prat og ingen handling. Det settes ikke av ressurser til tiltak jfr. kommunens plan for forebyggende arbeid.

Det gjøres en formidabel innsats av ansatte og ledere ute i oppvekstsektoren, men laget rundt barnet har stadig krympet. For ledere og ansatte oppleves det som både krevende og provoserende når teori og praksis henger så dårlig sammen. Gapet mellom ambisjoner på den ene siden og økonomiske rammer på den andre siden, fører til stor slitasje for dem som jobber innen oppvekstområdet og som ser konsekvensene av de trange budsjettene i sin arbeidshverdag.

Det er mye billigere å bruke nok ressurser på barn når de er små, enn å reparere voksne som har det vanskelig. Dersom vi ikke klarer å forebygge, og gi barn et godt tilbud i barnehagen og i skolen, så er risikoen stor for at man må bruke ekstremt mye mer penger i den andre enden. Har vi da virkelig råd til å la være å satse på barn og unge i Grimstad?

Lokallagsstyret i Utdanningsforbundet Grimstad